Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Сачок» для ловів тих, хто заблукав

13 грудня, 00:00
А ХТО КАЗАВ, ЩО БУДЕ ВЕСЕЛО? / ФОТО БОРИСА КОРПУСЕНКА / «День»

Мабуть, найбільше в журналістсько-експертному співтоваристві цими днями обговорювалося створення блоку партіями «Реформи і порядок» і «Пора» на чолі з важкоатлетом Віталієм Кличком. Замість того, щоб спокійнісінько «в’їхати» в парламент за списком, наприклад, Блоку Ющенка, Віталій ухвалив, за його словами, «самостійне рішення», вибрав азарт змагань і звичне перше місце — цього разу в блоці «бджоли та яструба». До речі, деякі делегати XI з’їзду ПРП у суботу вранці ще не здогадувалися, хто поведе їх на бій за депутатські мандати зразка 2006 року. «А ти знаєш, що Кличко буде в нас, а не в НСНУ», — такі розмови можна було почути в коридорах будівлі Центрвиборчкому перед початком з’їзду.

Форум із півгодинним спізненням відкрив своїм виступом лідер ПРП Віктор Пинзеник. За його словами, ні блок «Наша Україна», ні БЮТ не зможуть самостійно перемогти на виборах 2006 року, тому, мовляв, «щоб не посилювати розколу, було вирішено створити третій помаранчевий блок». «Нам ПОРА для України жить, та й РЕФОРМИ в ній робить», — не зовсім доладно скаламбурив наприкінці свого спіча лідер партії.

З’їзди ПРП і «Пори» синхронно та безальтернативно проголосували за спільну участь у виборчій кампанії. Квоти в списку поділили порівну — 50 на 50. Експерти зазначають, що це менш вигідний варіант, аніж умови, які пропонували «Реформам і порядку» в БЮТ: там, мовляв, готові були віддати ПРП кожне п’яте місце в списку, тобто, якби блок Тимошенко набрав на виборах 20%, у новому парламенті виявилося б близько 20 пеерпістів. А за нинішнього розкладу їх там буде, щонайбільше, вдвічі менше. Зате обійшлося без жертви у формі відходу Віктора Пинзеника з Кабінету Єханурова, якої, як відомо, вимагала від лідера «Реформ...» Юлія Тимошенко.

На думку багатьох експертів, блок ПРП і «Пори» має деякі шанси взяти трипроцентний бар’єр за рахунок масової політичної реклами. Упізнавані образи Кличка, можливо, співачки Руслани, сурдоперекладачки Наталі Дмитрук мають шанси бути проданими. «В українській історії вже були технологічні продукти, які робилися під вибори: «Команда озимого покоління» чи «Нова генерація». «Пора»+ПРП, звичайно ж, набагато якісніший продукт», — вважає політолог Володимир Полохало. Водночас політолог Дмитро Видрін не вірить в успіх блоку. «У них був час для розгону, вони його втратили, а за час, що залишився, вже нереально зробити щось позитивне», — прокоментував він «Дню».

Самі союзники вважають, що їхній блок може набрати від 10 до 15 відсотків. Саме стільки виборців, на їхню думку, розчарувалися в Ю+Ю (Ющенко та Тимошенко). «Подивіться, зараз рейтинг Януковича більший, аніж сумарний рейтинг БЮТ і НСНУ, куди ж поділися ці 15—20 відсотків виборців, які хотіли голосувати за всіх разом помаранчевих? — запитував Сергій Соболєв. — Ці люди вирішили залишитися вдома... І наше завдання сьогодні сказати: вставайте зі своїх диванів, ніхто вже не відсидиться (нічого не скажеш, свіжа думка. Особливо після Майдану. — Ред. ), з’явилася нова політична сила «Пора»-ПРП, яка зробить усе можливе, щоб помаранчеві ідеали перейшли й у Верховну Раду, і в місцеві ради».

Вибір партнера по блокуванню в ПРП пояснюють тим, що, мовляв, на Майдані стояли пліч-о-пліч, та й у Верховну Раду треба провести молодих і енергійних, щоб забезпечувалася зміна поколінь. «Еліти по всьому політичному спектру важко міняються, вони тасуються, як колода, але фактично це одні й ті ж люди. І ми бачимо, як вони бігають по всьому політичному спектру, шукають собі місце: сьогодні тут, завтра там, ловлять кон’юнктуру», — сказав «Дню» «польовий командир» (теж не нове обличчя. — Ред.) Володимир Філенко.

Треба сказати, що буквально тиждень тому ПРП позбавилася цінного кадру. Екс-міністр економіки Сергій Терьохін поміняв «бджілку» на «сердечко» Тимошенко. Але ПРП декларує, що в майбутньому парламенті вони так чи інакше будуть разом. «Ми заявляємо однозначно, що ми йдемо для того, щоб допомогти НСНУ і БЮТ сформувати парламентську більшість. Ми не виключаємо, що Тимошенко може бути однією з кандидатур на прем’єра, подивимося, як сформується парламент», — повідомив «Дню» Філенко.

Політологи у свою чергу ставляться до цієї посередницької місії з іронією. «Я думаю, дай Бог їм вирішити свої проблеми, а потім виступати посередниками; тим більше в політиці та в любові посередники малоефективні, а іноді навіть шкідливі. Я не думаю, що є необхідність «тримати свічку» при переговорах НСНУ і БЮТ. Вони самі домовляться, якщо в цьому буде політична доцільність, політична необхідність», — прокоментував дану заяву ПРП «Дню» Дмитро Видрін. Та й самі помаранчеві побратими, схоже, не в захопленні від такої підтримки. «Я би хотів звернути увагу на відповідальність тих політиків, які ухвалили рішення йти паралельно, перпендикулярно, разом, а потім десь якось об’єднуватися. Це безвідповідальне рішення», — вважає член НСНУ Микола Катеринчук. Цей же погляд поділяють і в БЮТ. У нас загальне електоральне поле, і якщо блок ПРП-«Пора» пройде в парламент, то за рахунок наших голосів, це зрозуміло. Але це у випадку, якщо пройде. А якщо ні, то ті 2,5%, які вони наберуть, підуть на примноження голосів, у тому числі, на жаль, й Партії регіонів. Така підтримка може дорого обійтися українському суспільству», — сказав «Дню» народний депутат Андрій Шкіль. До речі, за словами директора Інституту глобальних стратегій Вадима Карасьова, поява такого утворення, як громадянський блок «Пора»-ПРП, є не політтехнологією, а, швидше, збігом обставин і кон’юнктури. Що стосується того, проти кого може грати ця сила, то серед головних претендентів називається БЮТ. «Той, хто розчарувався в Ющенку, зараз планує голосувати за Юлію Тимошенко. Вступ у гру ПРП-«Пора» змінює передвиборну перспективу БЮТ, а не Ющенка», — відзначає політолог.

ОКРЕМА ДУМКА

"Судячи з поведінки помаранчевих — насправді жодного реваншу Януковича—Ахметова—Колесникова вони не остерігаються, маючи варіант розпуску нового парламенту. Відтак — розбещуються чимдалі більше. Складають фантастичні списки. Граються в штучні коаліції. Модифікують все нові «треті сили» для відловлювання розчарованих виборців. Не мають справжньої амбіції до побудови нової країни. Мають дрібні амбіції першого хлопця на селі та першої дівки в околотку. Готуються до виборів — вже наступних, де знову не буде нічого нового і якісно іншого... За цих умов і реванш не назвеш реваншем — бо немає, стосовно кого.

І якщо раптом «сині» врешті наберуть контрольний пакет — так це не від розчарування чи зневіри, а тим більше — зради виборцями Майдану. А просто так, через невиразність кольорів. "

Ірина ПОГОРЄЛОВА (www.pravda.com.ua)

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати