Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Старе обличчя нового парламенту

04 серпня, 00:00
МАЛЮНОК АНАТОЛІЯ КАЗАНСЬКОГО / З АРХІВУ «Дня»

До українського парламенту повертаються старі нові. Не секрет, що до Партії регіонів потрапить Інна Богословська, а можливо, й Віктор Медведчук разом з Шуфричем. «Наша Україна» начебто «очистилася» від «любих друзів», зате взяла з собою політичних старожилів з «Української правиці», а також гіперактивного депутата IV скликання Юрія Кармазіна.

Учора стало відомо, що «Народна самооборона» вирішила провести в Раду екс-мера Києва Олександра Омельченка. Юрій Луценко вважає, що «головний будівельник столиці неодмінно додасть своїм новим колегам досвіду й уміння будувати державу». «Це людина, яка пережила 12 прем’єрів, — і я щиро вірю, що переживе 13-го, — нам точно потрібна». Лідер НУ-НС підкреслив, що прагматик Омельченко й зараз користується високою довірою киян. «Це наша відповідь космічним загарбникам української столиці», — додав він.

Навіщо «Народній самообороні» «старий кадр» Омельченко? На думку політолога Володимира Малинковича, це робиться для того, щоб перетягнути на свій бік киян, незадоволених Черновецьким. «Але я не думаю, що це щось серйозно додасть «Нашій Україні», бо в Києві домінує БЮТ і більшість киян проголосує за Блок Юлії Тимошенко, а не за Луценка», — вважає політолог.

У парламенті нові обличчя, звісно, будуть. Причому в усіх партіях. Але принципово, на думку політолога, це нічого не змінить. «Партією Ющенка буде «Наша Україна», відповідно БЮТ — Тимошенко, проблема — чиєю буде Партія регіонів? Тому що в Партії регіонів дійсно є серйозний прихований конфлікт між Януковичем і групою Ахметова. Ахметов сильніший, а Янукович популярніший», — розмірковує політолог.

Ще важливий момент — фігура спікера. Саме спікер, за великим рахунком, визначає обличчя парламенту. У Олександра Мороза, судячи з соцопитувань, шанси повернутися в спікерське крісло мінімальні. Зате Володимир Литвин уже спить і бачить себе спікером VI скликання. «Скажу вам відверто — я був би хорошим головою Верховної Ради.

Я також переконаний, що голова ВР не повинен входити ні в опозицію, ні бути представником більшості, а повинен бути главою всього парламенту», — сказав лідер Народної партії на прес-конференції в Житомирі. Одним словом, Володимир Михайлович налаштований дуже оптимістично. Ще один претендент на спікерство — політичний старожил Іван Плющ, який йде по списках «Нашої України».

Уміння вчасно піти, давши дорогу молодим, — це мистецтво. І з цим у наших політиків, схоже, повна катастрофа. Не бажають вони няньчити онуків і писати мемуари. І, здається, ходитимуть у Раду, поки ноги носять. Щоправда, задля справедливості, слід сказати, що є винятки.

Тож ротація еліт нині така, що людей енергійних, освічених, молодих, але які при цьому переживають за свою країну, ми найближчим часом в українському парламенті побачимо зовсім небагато.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати