Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

ВЫБОРЫ-2004

«Спостерігачів більше, ніж виборців»
10 липня, 00:00

«Спостерігачів більше, ніж виборців»

Президент України Леонід Кучма запевнив керівництво Європейського Союзу в тому, що українська влада зробить усе, що від неї залежить, для забезпечення прозорості президентських виборів у країні. Виступаючи на пленарному засіданні восьмого саміту Україна — ЄС позавчора у Гаазі, Л. Кучма, разом з тим, підкреслив, що Київ чекає з боку ЄС «об’єктивної оцінки подій в Україні й адекватного донесення інформації про ці події до світової громадськості». Президент звернув увагу керівництва ЄС на те, що нинішня президентська кампанія в Україні «супроводжується бурхливими дискусіями і протистоянням різних політичних сил». «Уже сам факт наявності у суспільстві плюралізму думок, зіткнення протилежних поглядів і програм є важливим атрибутом демократії», — підкреслив Л. Кучма. Президент відзначив, що характер передвиборної кампанії визначатиметься, передусім, політичною культурою опонентів. «У інтересах України, як і європейського співтовариства взагалі, — щоб політичні сили нашої країни виступили носіями перспективних альтернативних шляхів і програм суспільного розвитку, а не авторами руйнівних схем. Що стосується влади, то вона робитиме все, що від неї залежить, щоб вибори пройшли максимально прозоро та цивілізовано, згідно з чинним законодавством України і визнаними демократичними стандартами», — сказав Президент.

Л. Кучма відзначив особливість нинішньої виборчої кампанії, що полягає, на його думку, в тому, що «сьогодні жодна політична сила вже не може ігнорувати європейську ідею, що стала істотним фактором при визначенні зовнішньої політики держави і стимулом її внутрішнього розвитку». «Навколо неї формується суспільний консенсус в Україні», — наголосив Л. Кучма. Пізніше, відповідаючи на запитання журналістів, Президент вказав на те, що на нинішні президентські вибори Київ запросив велику кількість спостерігачів з інших країн і міжнародних організацій, повідомляє Інтерфакс-Україна. «Переконаний — спостерігачів на президентських виборах в Україні буде більше, ніж самих виборців», — сказав Л. Кучма.

Гараж і два причепи...

Центральна виборча комісія України обнародувала декларації про майно і доходи перших чотирьох кандидатів у президенти України. Найбільший доход за минулий рік — у лідера партії «Єдина Родина» Олександра Ржавського — близько 1,98 млн. грн. ($373 тис. за діючим курсом). Декларації кандидатів розміщені на офіційному сайті ЦВК. Серед них, крім О. Ржавського, — прем’єр-міністр Віктор Янукович, лідер блоку «Наша Україна» Віктор Ющенко та лідер Соцпартії Олександр Мороз. У В. Януковича вказано його сукупний дохід у розмірі 42 656 грн., у В. Ющенко — 34 790 грн., у А. Мороза — 34 584 грн. У деклараціях вказано також доходи членів сім’ї, з якими кандидати в президенти разом проживають, вартість майна тощо. Із вказаного доходу В. Януковича зарплата становила 33 600 грн; матдопомога — 4 800 грн; дохід від наукової, викладацької, творчої діяльності, авторська винагорода вказані в сумі 3 583,9 грн. Дивіденди, відсотки, роялті — 402,5 грн. У В. Ющенка зарплата становила 29 350,46 грн., матдопомога — 3 712 грн, дивіденди — 1 727,79 грн. Дохід членів його сім’ї (дружина, дві дочки) вказано в сумі 480 756,85 грн.

Із майна, що є приватною власністю, у В. Януковича вказано квартиру загальною площею 140 кв. м і гараж 22 кв. м. У той же час про наявність у приватній власності машин не сказано. За кордоном рахунків і фінансових зобов’язань не має.

У приватній власності В. Ющенка вказано земельну ділянку 54 596 кв. м, житловий будинок 370 кв. м. Із транспортних засобів В. Ющенко вказав два причепи на правах власності.

О. Мороз із дружиною володіють квартирою загальною площею 56,3 кв. метрів. Автомобілі, дачі, земельні ділянки в декларації не вказані, повідомляє Інтерфакс-Україна.

На момент здачі номера ЦВК вже зареєстрував семеро кандидатів у президенти України. Крім вказаних чотирьох, на пост глави держави претендують лідер Комуністичної партії України Петро Симоненко, лідер Прогресивної соціалістичної партії Наталія Вітренко, лідер Слов’янської партії Олександр Базилюк.

Для прозорих урн потрібні конверти

Постійний тендерний комітет Центральної виборчої комісії у понеділок збирається оголосити відкритий конкурс на виготовлення прозорих виборчих урн для проведення виборів президента України. Про це повідомив заступник голови ЦВК Ярослав Давидович. Я. Давидович повідомив, що згідно із законом про вибори президента на кожній дільниці з чисельністю виборців до 500 осіб має бути 2 урни, до 1,5 тис. — 4 урни, понад 1,5 тис. — 6 урн. Виходячи з цього, для проведення виборів необхідно виготовити 102 тисячі великих урн і 79 тисяч маленьких переносних, для голосування за місцем проживання. Він нагадав, що на виготовлення прозорих урн заплановано 86 млн. грн., виходячи з вартості 600 грн. за одну урну. Разом з тим, ЦВК сподівається на те, що загальна сума буде значно меншою, повідомляє Інтерфакс-Україна. Я. Давидович вважає, що без використання конвертів, у які будуть вкладатися бюлетені для голосування, неможливо буде забезпечити таємне голосування. Він висловив надію, що Верховна Рада восени повернеться до цього питання і прислухається до пропозицій ЦВК. Для виготовлення конвертів необхідно 120 грн., сказав він. Заступник голови ЦВК нагадав, що в Україні вже є практика застосування конвертів при голосуванні, зокрема, на референдумах у 1990 і у 2000 роках.

Кравчук вимагає від Ющенка вибачень

Керівник парламентської фракції СДПУ(О) Леонід Кравчук у відкритому листі на ім’я лідера блоку «Наша Україна» Віктора Ющенка вимагає від нього вибачень за обвинувачення в погрозах або наведення фактів. Лідер фракції заявляє, що В. Ющенко в одному з інтерв’ю безпідставно образив його, стверджуючи, що щодня отримував від Л. Кравчука погрози, повідомляє Інтерфакс-Україна. «Я прошу вас, Вікторе Андрійовичу, обнародувати вибачення переді мною. Або навести приклади: де, коли, за яких обставин і в якій формі я вам погрожував», — цитує слова Л. Кравчука офіційний сайт СДПУ(О). Л. Кравчук заявляє, що подібні твердження зачіпають його честь, достоїнство, ділову репутацію і завдають моральний збиток. «Промовчати в цьому випадку — все одно, що погодитися з тим, що такі загрози мали місце. А це не так», — пише депутат. «Я знаю вас особисто багато років. Наші політичні погляди розходяться, і я неодноразово критикував ваші дії як політика. У той же час я ніколи не дозволяв собі грубого наклепу стосовно вас», — говориться в листі. Л. Кравчук пише, що у зв’язку з цим складається враження, що В. Ющенко, прикриваючись його (Л. Кравчука — Ред. ) відомим ім’ям, робить собі «піар, сподіваючись розжалобити людей і отримати таким чином підтримку» на президентських виборах. Згадане інтерв’ю розміщене на персональному сайті лідера «Нашої України».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати