Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Добровольці створили у Дніпропетровську свій штаб

Експерт: «Це політична заява без особливих наслідків»
20 лютого, 13:30
ФОТО REUTERS

У Дніпропетровську представники 13 добровольчих батальйонів і громадських організацій підписали спільний меморандум про створення Об’єднаного штабу добровольчих сил України. Вони закликають підтримати цю ініціативу інші добровольчі батальйони і волонтерські організації. Очолювати штаб будуть сім командирів — єдиного начальника штабу вирішили не обирати. Базуватиметься він у Дніпропетровську на вул. Комсомольській, 58 — поряд із будівлею обласної державної адміністрації. Серед тих, хто підтримав створення штабу: «Правий сектор», батальйони «Кривбас» і «Січеслав», окремі підрозділи «Айдара», «Автомайдан», афганська організація «Гідність і свобода» та інші. Наразі ведуться переговори з полком «Дніпро-1».

«Мета створення штабу — захист національних інтересів, — заявив народний депутат України Семен Семенченко. — Це центр координації, обміну розвідданими, розробка планів спільних операцій, аналіз дій генерального штабу й надання незалежного каналу інформації, у тому числі й президенту України». Оприлюднювати заяву С. Семенченко мав намір разом із лідером «Правого сектора» Дмитром Ярошем, але той не прийшов через погане самопочуття, оскільки ще не видужав після поранення. Проте обоє входять до керівного складу Об’єднаного штабу добровольчих сил України.

С. Семенченко повідомив, що представники штабу добровольців переконуватимуть Президента відправити у відставку Віктора Муженка й недолугих воєначальників для того, щоб перемогти у війні. «У боротьбі за незалежність не може бути якихось домовленостей із ворогом, відвойовувати її можна лише зі зброєю в руках», — упевнений народний депутат. С. Семенченко і заступник командира батальйону «Кривбас» Микола Колесник назвали Дебальцевську операцію черговим провалом Генштабу. Лише «Кривбас» — 40-й батальйон тероборони, втратив за ці дні понад 20 бійців убитими й 40—50 полоненими. «Якби операція була добре спланованою, а бійці отримали підкріплення і зброю, поразки не було б. До того ж можна було вдарити по інших напрямках, де в цей час у сепаратистів практично не залишилося сил», — вважає М. Колесник. Добровольці повідомили, що під час виходу з Дебальцевого танки розстріляли колону українських військових, у якій було близько 500 бійців. І хоча порівнювати з Іловайськом не можна, проте дані про втрати, швидше за все, знову засекретять, як і загальні втрати в цій операції, вважають добровольці.

Віктор ПАЩЕНКО, доцент кафедри політології Дніпропетровського національного університету ім. О. Гончара:

— Представників добровольчих батальйонів не влаштовує робота неповоротких армійських бюрократичних структур, які не працювали двадцять з гаком років. Ці структури діють не настільки ефективно, як решта української армії і самі добровольці на рівні батальйонів і рот. Добровольці вважають, що, виступивши загальним фронтом, вони зможуть домогтися змін і кадрових перестановок. Проте не варто розглядати створення такого штабу як спробу зробити переворот. Так, деякі з добровольців, наприклад Д. Ярош, напередодні робили гучні заяви, даючи оцінку Мінським угодам. Його насторожує, що там передбачено розпуск незаконних збройних формувань, до яких можна зарахувати й «Правий сектор». Проте, як і іншим добровольчим батальйонам, «Правому сектору» необхідно лише визначитися, у складі якої державної структури — МВС чи Міноборони — вони діятимуть надалі. Вважаю, що створення об’єднаного штабу добровольців — це політична заява і жодних особливих наслідків від цього не буде.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати