Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Гібридна «капітуляція»

Експерт: «Росія, яка має стратегічну перевагу в воєнному відношенні, намагається переграти Україну і в дипломатичному»
13 січня, 12:49
ФОТО REUTERS

Як відомо, в понеділок до Києва прибув представник Росії в Тристоронній контактній групі з урегулювання ситуації на Донбасі Борис Гризлов, який зустрівся з Леонідом Кучмою і того ж вечора повернувся. Сам факт такого прильоту викликав бурю обговорень у соцмережах. На тлі суцільного мовчання офіційних осіб Москва підштовхує Київ до гібридної «капітуляції». Про що й сказав Путін в інтерв’ю Bild — змін Конституції, наданню «особливого статусу» Донбасу, а вже потім встановлення контролю Україною по всьому кордону і проведення виборів. Особливістю такого візиту було те, що він був майже таємним, тобто ніде не анонсувався, а отже, якби не знімки випадкових пасажирів в Борисполі російського літака і не масове обурення в соцмережах (польоти російських авіалінії в Україну заборонені з кінця листопада), то невідомо, чи дізнався би загал про таке прибуття взагалі.

Прес-секретар Кучми Дарка Оліфер повідомила, що під час згаданої  зустрічі була обговорена «підготовка до засідання Тристоронньої контактної групи в Мінську». Але жодного резюме щодо результатів зустрічі вона не виклала. Так само мовчить Адміністрація Президента та МЗС, лише підтверджуючи факт візиту й переговорів та відсилає за коментарями до самої контактної групи. Отже, державні органи, які відкрили повітряний простір для конкретного російського літака, відмовляються коментувати цей крок, а представники самої контактної групи обмежуються загальною констатацією факту. Державна авіаційна служба України в свою чергу повідомила, що отримала офіційний лист від МЗС, на основі якого видала дозвіл на здійснення спецрейсу урядового авіаційного загону «Росія». Офіційні особи не коментують також, хто безпосередньо дав вказівку на дозвіл про перетин кордону російському літаку, адже сам МЗС так само не міг це зробити без узгодження рішення на вищому рівні. Нагадаємо: ще 25 листопада 2015 року прем’єр Арсеній Яценюк заявив, що Україна повністю закрила небо для всіх російських авіакомпаній. Невідомо, на якій підставі це рішення Уряду було порушено. Тим паче, враховуючи, що Гризлов перебуває в санкційному списку західних країн.

Незрозуміло, хто був присутній на зустрічі, крім Гризлова і Кучми. Взагалі, як могло статись, що в умовах війни представники держави-агресора зустрічаються з українською стороною не на альтернативній території і не під час означених дат переговорів, а в самій Україні перед офіційною зустріччю. Така поведінка безумовно виглядає принизливою і створює образ нашої країни як васала РФ.

«Гризлов не та людина, яка веде самостійні перемовини, але він якісно вища персона, ніж ті, хто представляв Москву раніше. Він приїхав, щоб передати деякі месиджі від самого Путіна. Тобто можна сказати, що Путін через Гризлова напряму увійшов до процесу перемовин, — вважає народний депутат Сергій Висоцький. — Путін, судячи з його висловлювань, не збирається відходити з Донбасу». Видно, що на загал навіть депутати не обурюються прильотом постійного члена Ради безпеки РФ в Україну під час війни і заборони російських рейсів. Треба щодо цього наголосити: це зовсім не порушення формальностей, а нахабне нехтування принципів національної безпеки і, зокрема, удар по репутації України як держави. При цьому жодної реакції від органів безпеки і секретаря РНБО Олександра Турчинова немає. Тим більше, що такий візит можна ще й розцінювати як показовий крок РФ перед Заходом, мовляв, російська сторона демонструє прагнення замирення (при цьому в реальності зовсім не зменшуючи провокації на фронті). Жодного коментаря з цього приводу не було почуто також від керівників політичних партій. Дискусія вирувала лише в соціальних мережах.

Конфліктолог Григорій Перепелиця  вважає, що Гризлов є «важковаговиком» і називати такий візит «поступкою Москви» не можна. Такі перемовини, на його думку, треба називати «сепаратною змовою», яка для України в іміджевому плані є ляпасом. «Очевидно Росія, яка має стратегічну перевагу в воєнному відношенні, намагається переграти Україну і в дипломатичному», — додав він.

Дехто виправдовує візит Гризлова тим, що це Москва летить до Києва, а не українська делегація летить до Москви. Мовляв, їм більше потрібно. Насправді забувається, що ще в листопаді минулого року Кучма, який представляє Україну в Мінську, відвідав Єкатеринбург із приватним візитом на відкриття музею Єльцина «Бережіть Росію». Тобто, як завжди, існують паралельні реальності «діалогу» між нашими країнами і паралельні (інколи таємні) візити. З одного боку — військові дії та торговельні війни, а з другого — дружба між сім’ями та кланами, які і призвели зрештою до «Мінська-2».

13 січня має відбутися чергове засідання контактної групи в Мінську. Представник України в підгрупі з політичних питань Тристоронньої контактної групи по ОРДЛО Володимир Горбулін повідомив, що буде продовжено роботу політичної підгрупи (12—13 січня), а в середу відбудеться перше засідання контактних груп за участю Гризлова. Нещодавно представник політичної підгрупи Роман Безсмертний заявив, що «Мінськ-2» себе вичерпав і все йде до того, що буде відпрацьовуватись новий алгоритм вирішення конфлікту «Мінськ-3». Сам візит Гризлова Безсмертний вважає «радянською махровою дипломатією». «Очевидно, що замість того, щоб зустрітися напередодні засідання Тристоронньої контактної групи в Мінську, як зазвичай робиться перед офіційною частиною, йому (Гризлову. — Авт.) була потрібна якась інформація з перших вуст», — повідомив Безсмертний. Але, знову-таки, оцінку дій тих, хто відкрив небо для літака агресора, Безсмертний не дав.

Добігає кінця сесія Верховної Ради на якій можуть бути ухвалені відповідні зміни до Конституції, у ЗМІ з’являється низка інтерв’ю з натяками щодо необхідності запровадження «особливого статусу» окупованих територій. Напівтаємні візити російських політиків в цьому плані лише зайвий раз доводять, що триває процес не вирішення конфлікту, а його консервації з принизливим шматуванням Основного закону. Якщо це станеться, то далі будуть формальні вибори на Донбасі, тобто легітимізація злочинців (яким, можливо, до того часу буде знайдено більш-менш прийнятну компромісну заміну — про що говорять і регулярні зачистки в «ЛНР» та «ДНР»). Але чи піде Путін з Донбасу і чи віддасть під контроль кордон насправді? Зрозуміло, що Кремль вводив війська в Україну не для того, щоб їх виводити. Так само, як і підписував Мінські домовленості не для того, щоб їх виконувати. Вектор Путіна — контроль над всією Україною в будь-яких придатних для цього форматах, до яких нас підводять не один рік. Нашим вектором має бути чітке дотримання засад національних інтересів і відповідальність тих конкретних осіб, які цими принципами нехтують.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати