Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Хто вбив Катю Гандзюк?

Смерть відомої активістки – черговий виклик для всього громадянського суспільства й оголення серйозних проблем у державі
05 листопада, 18:30
ФОТО ОЛЕКСАНДРА ХОМЕНКА

4 листопада в опіковому відділенні Київської клінічної лікарні №2 померла відома херсонська активістка, радниця міського голови, керуюча справами херсонського міськвиконкому Катерина Гандзюк. Її організм не витримав численних операцій, які жінці довелося перенести впродовж 96 днів перебування на лікарняному ліжку. Каті було 33 роки.

Уся Україна і світ дізналися про Катерину Гандзюк після 31 липня цього року. Того дня на неї було скоєно замах. Зловмисник облив жінку концентрованим розчином сірчаної кислоти. В результаті потерпіла отримала до 40% хімічних опіків тіла.

Із перших днів ця справа набула величезного резонансу. Не в останню чергу через те, що безкарні напади на активістів в Україні стали страшною тенденцією, про яку неодноразово говорила й сама Катерина.

Справа Гандзюк стала черговим тестом: для правоохоронної системи і для громадянського суспільства. Перша його впевнено провалює, адже замовників — тепер уже вбивства — досі не названо. Друге — обурюється, тисне, використовує всі інструменти боротьби з системою. Але напади продовжуються. За цей рік їх зафіксовано понад 50.

ХЕРСОН, 4 ЛИСТОПАДА / ФОТО АВТОРА

ПРО КАТЮ

Якщо ви херсонець і хоч трохи цікавитесь, чим живе місто, ви не можете не знати Катю Гандзюк. У політику вона прийшла ще в юному віці. 2003 рого вона стає активісткою партії «Батьківщина» і невдовзі очолює херсонську «Батьківщину молоду». 2004 року бере активну участь у помаранчевій революції. А вже 2006-го Катерина стає депутатом обласної ради.

2012 року Гандзюк стала співзасновницею Агенції громадянської журналістики «МОСТ» та однойменного сайта, який висвітлює проблеми місцевої політики, пише про корупцію, проводить власні розслідування.

Після анексії Криму Росією та початку війни на Донбасі Гандзюк опікувалася вимушеними переселенцями на посаді помічника з питань правового захисту Управління Верховного комісара ООН у справах біженців. Пізніше працювала консультантом проекту Міжнародної організації з міграції.

 2013 — 2014 роках Катерина бере активну участь у Революції Гідності. Навесні 2014 року, використовуючи свої знання щодо стану справ у місцевій політиці та гарні комунікативні вміння, Гандзюк активно протидіє проросійським рухам у Херсоні. 2015 року Катерина Гандзюк залишила лави партії «Батьківщина».

Під час місцевих виборів 2015 року Гандзюк допомагає перемогти на виборах чинному міському голові Херсона Володимиру Миколаєнку. В листопаді 2016 року Гандзюк призначена в.о. керуючої справами виконавчого комітету Херсонської міської ради.

Можна зібрати тисячі відгуків про Катерину в мережі. Позитивних і гнівних, теплих і образливих. Але кожен, хто знав її особисто, назве низку ключових характеристик: гострий розум, кмітливість, вміння виокремити головне, загострене відчуття справедливості, нетерпимість до жадібних, дурних і бандитів у погонах і дорогих костюмах.

КОНФЛІКТИ

Катерина дуже добре володіла словом. Її сторінка — топ-блог в українському сегменті Facebook. Її дописи часто ставали інформаційними приводами для місцевих і всеукраїнських ЗМІ. Одні захоплювались її вмінням дібрати влучні слова й характеристики. Інші — заздрили або ставали ворогами, бо ці характеристики були про них.

З огляду на активну життєву позицію, протягом тривалого часу Катерина Гандзюк перебувала в системному конфлікті з проросійськими силами регіону, серед яких організація «Украинский выбор — право народа» Віктора Медведчука, КПУ, КОБ, Рух Екстериторіальних Громад. Особливо це проявилося з 2013 року, з початком революції і війни.

Катерина активно виступала проти діяльності Медведчука та його мережі в регіонах. Завдяки Катерині та її друзям на Херсонщині вдалося викрити й зупинити діяльність низки осередків, які працювали на розвал місцевого самоврядування, знищення довіри до різних державних інститутів у освіті, спорті, а також до громадського активізму як такого.

У Гандзюк також був публічний конфлікт із місцевою поліцією. Зокрема, з колишнім начальником Управління захисту економіки в Херсонській області Департаменту захисту економіки Нацполіції України Артемом Антощуком. 14 вересня 2017 року Гандзюк звинуватила Антощука в корупції й вимаганні. Зробила це публічно, через Facebook, у своїй блискучій саркастичній манері.

Остання резонансна справа, про яку не боялася говорити Гандзюк, — масштабна пожежа в Олешківському районі неподалік Херсона, внаслідок якої було знищено орієнтовно 600 гектарів лісу. Офіційною причиною пожежі визнано підпал. Винних, звичайно, не знайшли.

Однак Херсон місто маленьке, і секрети тут живуть недовго. В кабінетах за зачиненими дверима говорять про причетність до цього обласної влади: голови ОДА Андрія Гордєєва, голови облради Владислава Мангера та низки людей з їхнього оточення. Ліс і пісок із Олешок були вигідним ресурсом для обласної влади в усі часи. Нічого не змінилося.

Після цієї пожежі в Херсоні відбувався мітинг із претензією до обласної влади. Опонентами виступили різні угруповання. З обох боків були учасники АТО. Гандзюк жорстко висловилась щодо цього мітингу: «Бандиты с двух сторон выясняли отношения за право пи*дить лес, прикрываясь патриотическими лозунгами». Як з’ясувалося пізніше, в кримінальних провадженнях про підпал лісу проходять кілька людей, які напали на Гандзюк.

ІМІТАЦІЯ СЛІДСТВА

Першого серпня, наступного дня після нападу на Катерину, міський голова Володимир Миколаєнко та депутати Херсонської міської ради звернулися до Генерального прокурора України з проханням взяти справу під особистий контроль і забезпечити результативне розслідування нападу. «Херсонців шокував та обурив зухвалий напад невідомого на Катерину Гандзюк. Ще більше нас неприємно вразив той факт, що херсонська поліція показово кваліфікувала його як хуліганство, і лише виступи громадськості з усіх куточків України не дали поліції за звичкою спустити цю справу «на гальмах», — ішлося в зверненні.

Першого підозрюваного в нападі на Гандзюк поліція затримала вже за три дні, про що у своєму Twitter заявив міністр МВС Арсен Аваков. Народний депутат Антон Геращенко заявив, що «це безпосередньо ця людина, яка здійснила цей злочин... Шансів викрутитися, що це був не він, жодних».

Попри очевидне алібі і свідків, які підтвердили, що Новіков відпочивав того дня на морі, суд узяв його під варту.

Катерина в Новікову не впізнала нападника. Знадобилися десятки публікацій у всеукраїнських ЗМІ, пости відомих блогерів із тисячами реакцій у соцмережах, а також відеоінтерв’ю свідків, аби поліція відпустила «стрілочника».

Авторові вдалося першим поспілкуватися з Новіковим після звільнення. Він заявив, що поліцейські тиснули на нього, пропонували піти на угоду зі слідством, аби він підписав документ, у якому визнає, що перебував біля будинку Гандзюк у день замаху. В відповідь поліція мала б закрити інші справи, у яких проходить Новіков. Він прийняв цю пропозицію. Тобто поліція змусила Новікова обмовити себе, щоб прикрити незаконний арешт чоловіка, який просто так пробув у СІЗО 19 днів.

ЗАТРИМАННЯ ВИКОНАВЦІВ

Паралельно поліція продовжувала пошук співучасників. 9 серпня було затримано Віктора Горбунова, уродженеця Хмельницького. За версією слідства, він придбав у м. Каховка сірчану кислоту, якою облили Катерину Гандзюк. Він першим дав покази.

Невдовзі були затримані ще четверо підозрюваних. Це Сергій Торбін, Володимир Васянович, В’ячеслав Вишневський та Микита Грабчук. Усі — учасники бойових дій у зоні АТО у складі 5-го окремого батальйону Добровольчого українського корпусу. Чоловіки брали участь у обороні Донецького аеропорту, дехто воював під Савур-Могилою, в Пісках, Авдіївці. Торбін і Васянович мають ордени «За мужність» ІІІ ступеню та звання «Народний Герой України». Торбін був їхнім командиром.

НАПАД

Під час допиту підозрювані розповіли деталі організації і вчинення нападу. Наразі усі вони, окрім Торбіна, зізналися у скоєному. Вони заявили, що облити кислотою Гандзюк їм запропонував саме Торбін, за що пообіцяв заплатити. Це сталося після згаданого мітингу про підпал лісу під ОДА. Торбін нібито пояснив, що Гандзюк — корумпований і проросійський чиновник, якого треба покарати.

До цього протягом кількох місяців чоловіки жили в м.Олешки в орендованому помешканні. З різних міст їх зібрав Торбін і пообіцяв підробіток: бути охоронцями в різних людей та фірмах.

Горбунов заявив, що за придбання кислоти отримав 300 доларів США і від подальших дій відмовився. 31 липня до будинку Гандзюк на автомобілі Торбіна приїхали Васянович, Вишневський і Грабчук. Вони знали, коли і з якого під’їзду виходитиме Катерина. О 8.30 ранку, коли жінка сідала у службове авто, до неї ззаду підбіг Грабчук і вилив літр сірчаної кислоти на голову. За це вони отримали, за різними даними, від 500 до 2000 доларів США.

Злочин, який вчинили добровольці, вкотре загострив проблему монополії на насильство в Україні. Здавалося б, учасники війни, які мають нагороди за захист України, повинні користуватися повагою та посісти важливе місце в суспільстві, а не ставати вбивцями. Однак відчуття безкарності і впливові недоторканні можновладці породжують думки про легку наживу. Навіть таким способом. На наших очах бойові товариші, які повернулися з війни, стають опонентами в парамілітарних формуваннях та інструментами виконання брудної роботи за гроші.

ХТО ЗАМОВНИК?

Міський голова Херсона Володимир Миколаєнко заледве добирає слова для журналістів. «За три місяці після цього злочину, на жаль, немає інформації, хто все-таки замовник. Я дякую правоохоронцям за те, що вони знайшли нападників, але питання в тому, чи зможуть вони знайти замовників», — прокоментував Миколаєнко після покладання квітів до портрету Катерини в холі міськради.

Нагадаємо, спочатку поліція відкрила провадження за статтею «Хуліганство». Потім справу перекваліфікували на замах на вбивство. Після співпраці зі слідством, Вишневського, Васяновича і Горбунова суд відпустив під домашній арешт. Грабчук і Торбін залишаються під вартою.

За кілька годин після смерті Катерини, поліція перекваліфікувала справу «Умисне вбивство з корисливих мотивів, вчинене з особливою жорстокістю, скоєне на замовлення, вчинене за попередньою змовою групою осіб». Перекваліфікація злочину може потягти і зміну запобіжного заходу для підозрюваних, які перебувають під домашнім арештом.

Головним від громадськості, від усіх, хто вимагає справедливого суду залишається питання «Хто замовив вбивство Катерини Гандзюк?». Вочевидь, відповідь на це питання може дати Сергій Торбін як імовірний організатор злочину.

Подальшим розслідуванням займатиметься СБУ, а не поліція. Рішення про передачу справи Гандзюк до Служби Безпеки 5 листопада ухвалили в Генпрокуратурі. Раніше повідомлялося, що в СБУ вели окрему справу щодо замаху на Гандзюк. Найімовірніше, тепер ці справи об’єднають в одну. 

 

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати