Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Маленький штрих до великої «вертикалі»

Історія однієї фотографії
25 травня, 10:20
ФОТО МИКОЛИ ТИМЧЕНКА / «День»

Ця світлина Миколи Тимченка була опублікована в «Дні» рік тому, 26 травня, на першій шпальті до матеріалу «Рік Порошенка: що змінилося? Експерт: «Або Революція Гідності завершиться логічною зміною системи, або пострадянська держава заковтне всю Україну». Але цікавим є не сама світлина, і навіть не текст, а те, що трапилося із цим номером газети. Його (декілька сотень екземплярів) без зайвих церемоній «арештувала» президентська охорона.

Це сталося у театрі ім. І. Франка, де відбувалося нагородження кращих знавців української мови — переможців міжнародного конкурсу ім. Петра Яцика. Наша газета багато років підтримувала цей меценатський конкурс, навіть коли він переживав важкі часи (один лише «табачниківський» антигуманітарний період чого вартий). І цей номер «Дня» — з розповіддю про історію та досягнення конкурсу — покликаний був стати особливим додатковим бонусом кожному переможцеві. Повинен був. Але не став. Вірніше, в руки учасникам він усе ж потрапив, але вже після дійства в театрі за участю Петра Порошенка. Оскільки президентській службі протоколу (анонімній) і президентській охороні (ще більш анонімній) ця світлина на першій сторінці видалася невдалою (або навпаки — дуже вдалою?). Але про це ми так і не дізналися, оскільки організатори конкурсу виразних пояснень удостоєні не були.

Ми тоді у «Дні» висловили припущення, що сам Петро Олексійович не знав про закулісне (у прямому розумінні) завзяття своєї обслуги (див. «День» №89, від 26 травня 2015 р.). Але письменник, літературознавець, виконавчий директор Ліги українських меценатів, яка проводить конкурс, не міг стримати обурення: «...Це адміністративний ідіотизм... Вони роблять Президентові погану послугу. Тепер змушений публічно говорити про те, що у нього нездала команда...» Зате дуже улеслива. З такою командою добре і результативно вибудовувати «вертикаль влади». І це — мабуть, все. Все інше — погано. Для країни — точно. Для Президента — загалом теж.

 

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати