Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

...У картярській грі шулерів били канделябрами

Депутат від «БПП» спробував переконати парламент проголосувати за підмінений склад Ради НБУ
08 липня, 15:15

Учора під камери ЗМІ на очах, практично, усієї країни партія Президента спробувала змусити парламент прийняти сфальшований документ. Спікер Верховної Ради Андрій Парубій оголосив розгляд проекту постанови № 4324 (поданий головою фінансового комітету Сергієм Рибалкою ще 29 березня) відразу після того, як був звільнений попередній склад Ради НБУ, призначений за квотою парламенту.

Однак коли перший зам глави комітету Михайло Довбенко розпочав презентацію проекту, в Раді почали кричати про «шахрайство».  Адже прізвища відразу трьох з чотирьох кандидатів в члени Ради НБУ не відповідали тим, що затвердив за результатами конкурсу профільний комітет.

«Пропонується призначити членами Ради НБУ Олександра Пасхавера терміном на сім років, Наталію Гребенко терміном на шість років, Тимофія Милованова терміном на п’ять років, Віктора Козюка терміном на чотири роки», — зачитав Довбенко.

Олександр Пасхавер — президент Центру економічного розвитку, Наталія Гребенко працювала раніше директором монетарного департаменту НБУ, Віктор Козюк — завідувач кафедри економічної теорії Тернопільського національного економічного університету.

«Сьогодні ми стали свідками спроби влади провести масштабну фальсифікацію! Вони спробували призначити людей до Ради НБУ від парламенту, прізвища яких витягли з кишені прямо перед голосуванням!», — заявив голова комітету Сергій Рибалка.

За словами Рибалки, «це була спроба грубо порушити закон про регламент Верховної Ради, адже на підставі рішення комітету було зареєстровано постанову  №4324, яка пропонує призначити членами Ради НБУ: главу ради Асоціації українських банків Станіслава Аржевітіна на 7 років, звільнені з НБУ Віру Ричаківську та Олену Щербакову — на 4 і 6 років відповідно, професора Піттсбурзького університету Тимофія Милованова — на 5 років.

«Постанова не пройшла, але нахабство спроби фальсифікації просто вражає!» — наголосив Рибалка.

КОМЕНТАР

Віталій ШАПРАН, фінансовий аналітик:

— Радою  НБУ дуже засмучений. Це не вибори до Ради, а це якийсь «конкурс договорняків». «Договорняк» по першому колу полягав у тому, що в якості кандидатів до ради протягнули трьох нелояльних до правління НБУ членів, двоє з яких — «колишні», а один з категорії «любі друзі». Зрозуміло, що правлінню працювати з такою радою буде некомфортно, і сьогодні трьох замінили (спробували) на більш лояльних. Не хочу лаяти пана Довбенко та БПП вони просто дали відповідь спробі завести в раду «2+1» — роздратованих колишніх, яким за визначенням все не подобалося б, але не вийшло. А в цілому ситуація, друзі, малюється на рівні дитячої гри «Козаки — розбійники», політичні сили «коліціЯнти» не шукають для ради команду, яка додасть позитивні тренди економіці і фінансовому ринку, а одні прагнуть вкусити правління (створивши дискомфорт в роботі), інші допомагають правлінню оборонятися.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати