Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Юр’їв день

Перед виступом генпрокурора у Верховній Раді правоохоронцями була проведена масштабна операція із затримання екс-чиновників-хабарників
25 травня, 10:26
ВЕРХОВНА РАДА. 24 ТРАВНЯ 2017 Р. / ФОТО РУСЛАНА КАНЮКИ / «День»

Через рік після свого призначення генеральним прокурором Юрій Луценко виступив перед парламентом. Він заявив: «Я мушу інколи визнавати свої помилки». Але при цьому Луценко погрожує «доламати каральну і політизовану систему ГПУ» і зробити з неї «нормальну європейську інституцію, де кожен прокурор і слідчий не буде відчувати жодного страху перед тим, що мусить робити за законом».

На деякі питання генпрокурор відповідав жартуючи. Наприклад, коли депутат із Одеси від «Опоблоку» Микола Скорик запитав: «Як триває розслідування подій 2 травня в Одесі?», Юрій Луценко розсмішив зал словами: «На жаль, проти вас особисто ще не зібрали достатньо доказів».

Роблячи акцент на функції слідства, Луценко визнав, що нині ГПУ не має достатньо доказів для оголошення підозр суддям Конституційного Суду, які ухвалювали скандальне рішення «під Януковича» про скасування Конституції 2004 року.

Генпрокурор торкнувся цілого спектру тем, зокрема і причини Іловайської трагедії. За його словами, ця причина розкрита. Нею є «агресія Російської Федерації». Звичайно, суспільство хотіло б почути не лише апріорну істину, а й хто допустив масову і непоодиноку трагедію в серпні 2014 року. Більш того, громадськість воліла б почути не одиничні прізвища засуджених, а системні висновки. Юрій Луценко також поскаржився на судову систему, де тисячі справ розсипаються. «Суддів просто немає, — сказав генпрокурор. —  Ми відправляємо тисячі справ, а розглядати їх нікому. Тому я дуже б хотів, щоб ви розглянули внесений нещодавно профільним комітетом проект закону про створення спеціалізованої палати в кримінальному суді з розгляду справ категорії «А».

Варто також зазначити, що не дивлячись на свою давню обіцянку Юрій Луценко, за рік так і не торкнувся «справи Гонгадзе—Подольського». Не зробив він це і цього разу у своєму виступі. Не спитав Луценка про цю знакову справу, яка як лакмусовий папірець підкреслює хибну спадковість представників влади, і жоден депутат. Згадана хибна спадковість доводить, що влада в Україні, як інститут, є не стільки джерелом волі по розбудови держави, скільки «дахом», що забезпечує недоторканність ключових фігур.

Показовим вчора також стали масштабні затримання в Україні посадовців силами ГПУ і міліції в цей день. Перед самим виступом Луценка у Верховній Раді пронеслась хвиля таких затримань. Кілька десятків посадовців були доставлені прямо в аеропорт Жуляни, де перед цим військовий прокурор Анатолій Матіос і голова МВС Арсен Аваков давали свою прес-конференцію, прозвітувавши про те, що до операції було залучено більше 1700 працівників поліції та 500 військових прокурорів, які провели 464 обшуки. Причина: підозра у використанні так званих «податкових майданчиків» для відмивання коштів першими керівниками та їх заступниками 15 обласних управлінь Міністерства доходів і зборів. Когось така картинка порадувала. Когось налякала. Але більшість сходиться на одній думці, що боротьба зі злочинами в нашій країні все більше походить на виставу — під дати, під виступи, під аплодисменти...

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати