Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Батурин – must-see

Національний історико-культурний заповідник «Гетьманська столиця» в контексті розвитку внутрішнього туризму України
07 травня, 15:41
БАТУРИН — MUST-SEE ДЛЯ КОЖНОГО УКРАЇНЦЯ. УЧАСНИКИ ЛІТНЬОЇ ШКОЛИ ЖУРНАЛІСТИКИ «ДНЯ» ВІДВІДУЮТЬ ЙОГО МАЙЖЕ ЩОРОКУ / ФОТО РУСЛАНА КАНЮКИ / «День»

Майже одночасно «День» отримав статтю із батуринського заповідника і звернув увагу на прикметний пост у «Фейсбуці» відомого оператора-постановника Юрія Гармаша: «20 моїх студентів не змогли відповісти — що для них БАТУРИН? Що це? Де це? Що ТАМ трапилося, який стосунок має до історії України... А ви говорите — вибори демократичні... Вони мають батьків, вчили історію України у школі, вчили історію України у виші. Педагогів гнати с...аною мітлою! Чи студентів?До вишу — ОБОВ’ЯЗКОВО ЕКЗАМЕН з ІСТОРІЇ УКРАЇНИ. Особливо до гуманітарного. По ТБ постійно програми з історії України! ДОКУМЕНТАЛЬНІ ФІЛЬМИ з історії України! Свого часу в мене був ДЕРЖЕКЗАМЕН «НАУКОВИЙ КОМУНІЗМ»... Маячня... А чому б не запровадити сьогодні ДЕРЖЕКЗАМЕН З УКРАЇНСЬКОЇ МОВИ та ІСТОРІЇ УКРАЇНИ?» Цілком погоджуючись із паном Юрієм, додамо лише, що занурення у справжню й цікаву історію почати можна з Бібліотеки «Дня», яку не випадково називають «додатком до українського паспорта». Газета вже десятки років просуває «незанудливе розумне» — за підтримки партнерів, але, на жаль, не держави.

Заповіднику «Гетьманська столиця» минулого року виповнилося 25 років з дня заснування. Досить невеликий термін з погляду історії держави. Проте за ці роки організація пройшла великий шлях від крихітного історико-краєзнавчого музею до потужного закладу культури національного статусу і, що головне, — рівня! Написано відтоді не одну славетну сторінку плідної співпраці заповідника, міста, районної та обласної влад в царині розвитку туристичної галузі Чернігівщини, яка визнана пріоритетною на державному рівні.

Важко переоцінити рушійну, позитивну роль заповідника в новітній історії міста над Сеймом та й регіону загалом. З усіх закладів Батурина наразі НІКЗ «Гетьманська столиця» має найбільшу штатну чисельність працівників — 105 осіб. Отже, заповідник є найбільшим роботодавцем у Батурині. Можна сказати без перебільшення, що НІКЗ є кузнею висококваліфікованих музейних, пам’яткоохоронних, педагогічних, інженерних, агрономічних, бухгалтерських та інших кадрів, які працюють на розвиток туризму в регіоні. Також важливо, що заклад є платником податку на прибуток у місцеві, у тому числі й обласний, бюджети, а це сотні тисяч гривень щороку.

Крім того, можна сміливо стверджувати, що упродовж останніх років навколо заповідника створено Батуринський туристичний кластер. Активно стали розвиватися сфера культури на рівні міста, малий і середній бізнес: дрібна торгівля сувенірами, продуктами харчування, послугами шиномонтажу, стоянок, засновуються і процвітають заклади громадського харчування. Особлива тема, яка радує, — будівництво, заснування, розширення, покращення якості готельної інфраструктури містечка. Це сотні робочих місць, які відіграють вирішальну роль у розвитку туристичної галузі в Батурині, а отже, й у регіоні.

Особливо з оптимізмом слід відзначити відродження давньої традиції зеленого туризму, байдаркових сплавів річкою Сейм. Все це створює атмосферу затишку та комфорту для всіх, хто приїздить до Батурина і перебуває тут на відпочинку.

Наразі відпочинок у Батурині можна обрати на будь-який смак і гаманець. Насамперед рекреаційний, пізнавальний, паломницький, дитячий, фестивальний та інші види, меншою мірою — діловий. Упродовж останнього десятиліття кількість відвідувачів міста збільшилася від 20 тисяч осіб на рік майже в десять разів — 175,4 тис. за 2018 рік! Такому сплеску сприяло, крім іншого, введення в експлуатацію нової виставки «Ясновельможні гетьмани. Життя заради України», де представлені воскові фігури гетьманів Української держави — від Богдана Хмельницького до Пилипа Орлика, проведення тематичних ексклюзивних квестів, фестивалів, концертів... Всі об’єкти заповідника були задіяні у зйомках фільму «Скарби нації. Україна: повернення історії» (режисер Акім Галімов).

Як елемент привабливості туристичного потенціалу заповідника можна згадати втілені в життя дитячі інтерактивні екскурсії, екскурсії-квести і програми, історичний гурток «Батуринський курінь» для учнів старшокласників Батуринської ЗОШ І—ІІІ ст. імені Григора Орлика. Родзинкою наукового життя Батурина вже упродовж останніх двадцяти трьох років є археологічні дослідження. Щороку в серпні кожен охочий може оглянути розкопки ба навіть взяти в них участь як волонтер.

2018 року кількість відвідувачів склала 112 тисяч осіб, із них 52,7 тисячі осіб учнівської молоді. Майже 11 тисяч осіб відвідали науково-просвітницькі та культурно-масові заходи. Отже, можна говорити про розвиток у закладі подієвого туризму. Традиційно особливий акцент у роботі заповідника робиться на юнацьку і молодіжну аудиторію.

За даними департаменту культури, туризму, національностей і релігій Чернігівської обласної адміністрації, НІКЗ «Гетьманська столиця» є абсолютним багаторічним лідером за кількісними показниками по Чернігівській області серед усіх закладів культури (!), а по Україні ми посідаємо третє-четверте місце серед історико-культурних заповідників підпорядкування Міністерству культури України. Це при тому, що населення Батурина становить трохи більше, ніж дві тисяч людей, і в містечку відсутнє залізничне сполучення.

Минулого року заповідник узяв участь в обласному конкурсі на звання «Кращий музейний заклад» й одержав у ньому переконливу перемогу. НІКЗ «Гетьманська столиця» вигідно вирізняється розмаїттям пропонованих екскурсійних тем, конкурсів для дітей, науково-просвітницьких заходів, виставок та експозицій, які постійно змінюються. Найбільше туристів до Батурина — із Чернігівщини та Київщини, понад сімдесят відсотків від загальної кількості відвідувачів заповідника щороку. Сумщина посідає третю позицію в цьому переліку. Останніми роками збільшився потік відвідувачів із Дніпра, Харкова, Полтави, Житомира, Тернополя, Одеси, Запоріжжя. Серед іноземців — громадяни Латвії, Литви, Білорусі, США, Польщі, Австрії, Молдови, Ізраїлю, Бразилії.

Розвитку внутрішнього туризму в регіоні, крім заповідника, сприяють туристичні компанії та фірми, перевізники, відділи освіти районних адміністрацій та інші установи й заклади. Цікавим і показовим є багаторічний проект Чернігівського історичного музею ім. В. Тарновського «Дорогами рідного краю» під керівництвом Наталії Самохіної. Без цих щирих уболівальників за долю рідного краю, наших однодумців, які давно й активно розвивають внутрішній туризм у Чернігово-Сіверщині, нам не обійтися!

Заповідник не зупиняється на досягнутому. Великий потенціал і завзятість його працівників дає змогу впевнено стверджувати, що у містечка хороші перспективи!

Дивовижне поєднання помірних природно-кліматичних умов Чернігівського Полісся: ліси, в яких багате розмаїття грибів та ягід, заплавні луки, озерця, квітучі сади, цікаві, сповнені глибоких смислів екскурсійні об’єкти Національного заповідника «Гетьманська столиця», віддаленість від метушливих загазованих мегаполісів, православні церкви, монастир, а також традиційна українська кухня — все це дає чудовий результат якісного відпочинку, пізнання власної історії, патріотичного виховання, просування суто українського продукту, збереження екології та природних осередків флори і фауни. Сміливо можемо стверджувати, що Батуринський конгломерат є яскравим прикладом поєднання інтересів держави, регіону, місцевої громади, туристичного бізнесу та пересічного відвідувача середнього достатку.

До речі, книги «Дня» можна замовити в редакції газети:

• м. Київ, пр-т Перемоги, 121Д, відділ реалізації, каб.4.5,

• за телефоном (044) 303-96-23,

• ел. адресою [email protected]

• або на нашому сайті за посиланням

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати