Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Головний позитив – згуртованість громади»

Полтавці хвилюються через підвищення тарифів і радіють впровадженню інновацій у системі управління містом
05 серпня, 11:15

Юлія ГОРОДЧАНІНА, громадський активіст:

— Важко встати, коли впадеш, але в цей момент є від чого відштовхнутися. Це ситуація, яка склалася в нашій країні, коли рівень благополуччя населення стрімко знижується (девальвація гривні, зависокі тарифи), корупція і бюрократія продовжують руйнувати нашу державу, а багато хто втомився чи розчарувався в очікуванні декларованих і обіцяних змін. Однак саме зараз активізувалися люди та спільноти, які незалежно від свого бажання розуміють: якщо власним прикладом та спільними зусиллями не проводити систематичну роботу, не взяти на себе відповідальність, то ніяких змін не буде.

Із поганого привертає увагу частковість та повільність реформ у країні, а також той факт, що на місцях не змінилася влада, зокрема і в Полтаві. Продовжується війна, а на її фоні спекуляція й прикривання від впровадження реформ у державі.

З хорошого варто відзначити, що в області та місті почали реалізовуватися міжнародні проекти, зокрема з децентралізації, та європейські практики врядування, залучення громадян до прийняття рішень. Повільно, але впевнено запроваджується е-демократія. Спільно з GIZ (українсько-німецьке співробітництво), а також завдяки канадській програмі «Партнерство для розвитку міст» розпочато роботу зі створення Стратегічного плану розвитку Полтави до 2025 року; успішно впроваджено інструмент участі громади у прийнятті рішень та розподілі бюджетних коштів — партиципаторний бюджет із польськими експертами. Важливим напрямком у боротьбі з корупцією є впровадження електронної системи публічних закупівель Prozzoro, порталу державних послуг iGov.

Потенційно хорошою новиною в галузі медицини є тестування єдиної оперативно-диспетчерської служби комунальної установи «Полтавський обласний центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф», про створення якої полтавці говорили на Форумі інтегрованого розвитку міста в групі Соціального розвитку, яку я мала честь модерувати.

До категорії прогресу варто віднести хвилю створення ОСББ в місті, що свідчень про готовність мешканців брати на себе відповідальність за своє оточення та бажання новообраних голів ОСББ навчатися, щоб стати ефективними власниками житла. Адже тільки власними силами громадська платформа «Нова Полтава» вже підготувала 45 кваліфікованих голів ОСББ і планує продовжити програму навчання з вересня.

І наостанок... Головним позитивним моментом, на мою думку, є згуртованість громади, адже люди, з якими зустрічалася останнім часом на різних заходах, говорять не про відповідальність держави чи муніципальної влади, а про об’єднання сил громади, власну участь та особисту відповідальність. Це усвідомлення і може стати точкою нового відліку.

Роман ГРИЦУН, журналіст видання «Трибуна»:

— Хорошого у нашому місті вистачає. От і футбольний сезон стартував. «Ворскла» грає домашні зустрічі, катає виїзди, дарує надії. Є нагода і самому побігати з м’ячем на міні-полях Полтави, яких зараз вистачає то тут, то там.

Якщо відійти від особистого, то відзначу, що мене приємно вражає зростання ролі громадських організацій в суспільно-політичному житті міста і країни загалом. Вони пропонують інноваційні ідеї, займаються їх впровадженням, розвивають ті сфери, у яких держава не вміє або ж просто фізично не може працювати. Всі системи, платформи із розряду Prozorro, іGov — це крок уперед стосовно покращення сервісів, економії грошей та часу. Ведеться яка-не-яка, а боротьба з корупцією. Громада може впливати на дії влади. Радію, що у нас з’являється дедалі більше людей, які не просто плачуть із криками «все пропало», «зрада», а беруть і щось роблять для того, аби жити стало краще.

Тепер про погане. Війна. Хочеться, щоби все закінчилося, хлопці перестали гинути і ми розпочали конструктивний діалог зі своїми східними земляками.

Комуналка, ціни на нерухомість, оренда — просто жах. Сподіваюся, що покращення вже не за горами.

Артем ТРУШКІН, тренер ДЮСШ «Молодь»:

— З хорошого я сказав би про те, що мені нарешті вдалося здійснити свою давню мрію — відвідати країну, яка славиться своїми порядками та дисципліною, -Німеччину, де побував у передмісті Берліна, маленькому і затишному містечку Бранденбург, пройшовся пам’ятними місцями. Вразила столиця країни — Берлін. Незабутнє місто, є на що подивитися, окрім цін (посміхається). Для Німеччини це незначні суми, а для гостя з України — непідйомний тягар. Зміг насолодитися архітектурою міст, побувати на спортивних об’єктах. У плані спорту зайвий раз переконався, що нам є куди рости й до чого прагнути. Приємно, що в Олімпійських іграх у Ріо-де-Жанейро візьмуть участь п’ятеро спортсменів із Полтавщини.

Про погане б не хотілося говорити після такого насиченого відпочинку. Але коли поринаєш у робочу рутину і повертаєшся до життя в своїй країні, то відразу згадуєш, що Україна ніяк не може вийти зі стану війни, яка триває вже стільки часу. На додачу до всього уряд вирішив підняти ціни на комунальні тарифи, коли в українців і так низький рівень життя, а корупція продовжує зростати.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати