Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Iллічівськ – місто Iллі чи Iлліча?

Про «заповідник російської символіки»
09 жовтня, 13:55

Триває війна проти московського агресора, проливається українська кров, а місто Іллічівськ залишається непохитним «заповідником російської символіки»: пам’ятник Леніну, вулиці Леніна, Героїв Сталінграда, Карла Маркса, Комсомольська, Гайдара, назва самого міста... Всі ці назви — це вже давно не символи соціалізму, в Україні відверто будується — вже побудували! — найгірша модель капіталізму — олігархат.

І неправда, що місто Іллічівськ названо на честь святого Іллі, як переконує всіх наш міський голова. У довіднику «Іллічівськ» П. Шевцова за 1982 рік на третій сторінці написано: «Ильичевск — молодой портовый город, названный в честь вождя трудящихся всех стран Владимира Ильича Ленина». Мабуть, наш голова зовсім не знає історії рідного міста, хоч тираж солідний — 25 000. Певно, голова міста читає лише релігійну літературу і твердить, що комуністичні вожді, які руйнували церкви і розстрілювали священиків, наше місто назвали саме ім’ям святого Пророка Іллі...

Отже, наше місто має ім’я кривавого Ілліча. Чому — кривавого? Я сам довго вагався у визначенні свого ставлення до Леніна, допоки не прочитав ленінську резолюцію на запит про те, що робити з величезним загоном в Одесі полонених донських козаків. І «добрий» дєдушка Ленін написав-наказав: «Расстрелять всех до единого!».

Отож, очевидно, що всі колишні радянські пам’ятники, назви вулиць і самого міста — це вже давно не соціалістичні символи, а символи російської імперії, яка веде проти України загарбницьку війну. Така позиція Іллічівської влади занадто демонстративна, відверто зневажлива до історії України, до її свободи і законів. А ще наш голова любить казати, що на перейменування немає грошей.

Коли ж ми побачимо, що в Україні таки є українська влада і що цю владу не лише чують і шанують, а ще й дотримуються законів України малі та більші «князьки» на периферії?

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати