Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Що таке стратегічне партнерство?

19 лютого, 19:52

Відгук на матеріал Наталії Пушкарук «В Ер-Ріяді новий король» («День» №11 від 27 січня 2015 року)

Матеріал Наталії Пушкарук «В Ер-Ріяді новий король» побудований на коментарі про зміну влади в Саудівській Аравії виконуючого обов’язки завідувача відділу історії країн Азії й Африки Інституту всесвітньої історії НАН України В’ячеслава Шведа. На останньому важливо наголосити: це не якийсь громадський інститут, яких безліч, а академічний, державний. Суть цього коментаря: «...українському Президенту, уряду, Міністерству закордонних справ необхідно як першочергове завдання перевести відносини з Саудівською Аравією на рівень стратегічного партнерства». Також слід орієнтуватися й на Об’єднані Арабські Емірати. Гарні країни, нічого не скажеш. Достатньо зайти в інтернет, аби переконатися, що казку все ж таки можна зробити билицею. Не хочу порівнювати Київ і Дубай як міста, але бажаючі можуть спробувати. Перш ніж розмірковувати, наскільки ця пропозиція серйозна, спочатку слід було б розібратися — що таке «стратегічне партнерство».

За даними Валерія Чалого, Україна має понад 20 (точно невідомо — !?) стратегічних партнерів. Серед них — Молдова, Фінляндія, Узбекистан, Ізраїль, Туреччина (не підтримала Україну в ПАРЄ), ну і, звісно, Росія. Основних принципів стратегічного партнерства, на думку В. Чалого, повинно бути кілька: «Коли є такі стратегічні цілі, яких вони не можуть досягти окремо, без взаємодії, а також спільні цінності й орієнтири». До цього слід було б додати: стала тенденція динамічного зростання двостороннього товарообігу; поглиблення співробітництва в усіх сферах взаємин; обов’язкова довготривалість відносин, оскільки вона містить комплекс політичних і військових гарантій; спільні національні інтереси.

Стратегічне партнерство, таким чином, є вищим рівнем співробітництва в порівнянні зі звичайними міждержавними відносинами. Колись Центр Разумкова провів опитування серед нашої політичної еліти; абсолютна більшість висловилася за те, що стратегічних партнерів повинно бути максимум п’ять («Національна безпека й оборона» №12, 2000 р.).

З цих позицій погляньмо на запропоноване стратегічне партнерство з Саудівською Аравією. По-перше, це абсолютна монархія. Ми ж позиціонуємо себе як демократичну країну. Очевидна розбіжність політичних та ідеологічних цінностей. По-друге, це мусульманська країна; і не просто одна з мусульманських країн, а ідеологічний центр ісламу з культовими містами Мекка і Медіна. Це абсолютно інші культурні та моральні цінності, орієнтири, критерії. Це не означає, що погані, а просто інші. По-третє, яке місце посідає Україна в економічній політиці Саудівської Аравії? Її експорт становить приблизно $208 млрд. Експорт до України — $184 млн. Спробуйте в мікроскоп визначити нашу частку. Інвестиції саудитів в Україну становлять $1,3 млн. Декілька пристойних пенсіонерів можуть скинутися на таку суму. Чим ми цікаві для них? Здебільшого постачанням фуражного зерна. Верблюдів треба ж чимось годувати. Автор цілком справедливо захоплюється тим, «що в цій країні дуже високий рівень менеджменту, прекрасні організатори економіки, політики». Ми можемо їм запропонувати щось ще краще? А вчитися у них немає сенсу: у них монархія — король сказав, і так буде зроблено. У них «відкрито цілу низку вищих навчальних закладів на високому світовому рівні». Скільки українських університетів входить у топ-500 кращих вузів світу? А чим саудити цікаві для нас? 2010 року ми імпортували з Саудівської Аравії картоплю!! Нагадаю: 90% територій цієї країни — пустеля. У цьому сутність стратегічного партнерства?

Кілька фактів про ще одного, на думку автора, потенційного стратегічного партнера — Об’єднані Арабські Емірати (ОАЕ). ВВП на душу населення — $71 600 (Україна — $3 900). За 25 років у цих колись пустельних краях висаджено 100 млн дерев; пустеля перетворилася на квітучий сад. На рік виділяється $5 млн на стимулювання дощів. Один з найкращих у світі льодових (!) стадіонів. 28.01.2015 року одна зі швейцарських фірм відкрила в Дубаї шоколадну академію: готувати для клієнта шоколад і правильно подати його треба зі знанням справи. Що ми їм можемо запропонувати? 90% нашого експорту до ОАЕ — чорні метали. Дуже потрібні для бурхливого будівництва. А ще працьовитих українців: їх там близько 30 000. Зарплата до $2 500.

Коли президент США Б. Обама зустрічався з новим королем Саудівської Аравії Салманом аль Саудом, вони обговорювали проблеми Сирії, Ірану, «Ісламської держави» і ціни на нафту. Який вплив має Україна на ці проблеми? Я вже не кажу про нафту. При всій самоповазі, але стратегічна співпраця з цими двома країнами нагадує аналогічне партнерство Криму та Зімбабве.

Саудівська Аравія й ОАЕ — багаті, красиві країни, у них багато чого можна навчитися. Насамперед того, що не форма управління визначає ефективність розвитку країни, а відповідальність перед своїм народом, перед його майбутнім. Якщо її немає, навчатися не має сенсу. Про це говорять численні поїздки попередніх парламентарів до процвітаючих країн для так званого вивчення досвіду. З ними потрібно дружити, торгувати всім, чим можливо. Але це все.

На думку фахівців, щоб питання про стратегічне партнерство відповідало сучасним реаліям, необхідні наступні кроки:

1. На певний час відмовитися від проголошення нових стратегічних партнерів. Особливо з огляду на те, що Рада національної безпеки й оборони 28.08.2014 року стратегічними партнерами вже назвала США, Європейський Союз і НАТО. Наразі вистачить.

2. Необхідно ухвалити три документи: «Про основні напрямки зовнішньої політики», «Про концепцію енергетичної політики України», «Про основні напрямки військового та військово-технічного співробітництва України».

3. Проінвентаризувати відносини з країнами, що фігурують у офіційних документах як стратегічні партнери.

4. Розробити механізм реалізації співробітництва зі стратегічними партнерами.

І останнє, сумне. Подібні необгрунтовані пропозиції лягають на стіл керівництва країни від імені поважного академічного Інституту історії. В Україні, на превеликий жаль, немає спеціалізованих інститутів з вивчення окремих регіонів. Був єдиний Інститут світової політики і міжнародних відносин, і той знищили. А Національний інститут стратегічних досліджень при Президенті України підпорядкували завгоспу Президента. Кому професійно займатися проблемами Європи, Росії, США, Азії, Африки, Латинської Америки?

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати