Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Світ без тютюну

23 листопада, 00:00

Тютюнопаління та його негативні наслідки можна вважати ще однією глобальною проблемою людства. Вона ілюструється наступними статистичними даними:

— Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) з допомогою Всесвітнього банку реконструкції і розвитку підрахували, що економічні втрати від куріння щороку складають 200 млрд. доларів;

— за даними ВООЗ щорічно у світі від тютюнопаління помирає 4,2 млн. осіб, приблизно 700 млн., або майже половина, дітей у всьому світі відчувають на собі вплив пасивного паління;

— у загальній структурі смертності 80% — це хронічні неінфекційні хвороби (серцево-судинні, онкологічні, хронічні неспецифічні захворювання легень та ін.), розвитку яких сприяє тютюнопаління;

— від 1 до 8% внутрішнього валового продукту багатьох країн витрачається на лікування хвороб, які виникли в результаті тютюнопаління, та оплату інвалідності, з ним пов’язаної;

— у цілому на нашій планеті тютюнові плантації займають площу близько 5 млн. га;

— забруднення повітряного басейну тютюновим димом перевищує забруднення повітря вихлопами автомобілів у 4,5 разів;

— щорічно з вини курців у світі виникають сотні тисяч пожеж, які забирають десятки тисяч життів, знищують природні та створені людиною ресурси, які оцінюються мільярдами доларів;

— внаслідок цієї згубної звички в Україні щорічно помирає понад 120 тисяч осіб, з них 85 тисяч — у віці 35—65 років, тобто кожний восьмий помирає від наслідків куріння;

— понад 9 млн. курців України «прокурюють» понад 200 млн. доларів щорічно.

За даними соціологічних досліджень, «пусковими» факторами початку куріння серед дівчат і молодих жінок є вплив однолітків (45%), неспроможність протиставити себе іншим (35%), тютюнопаління в сім’ї (28%).

Боротьба з тютюнопалінням є особливо актуальною для країн, що розвиваються. Вони стають основними споживачами тютюнової продукції. У цих країнах відсоток населення, що курить, неухильно збільшується. На жаль, Україна також входить до ряду найперспективніших донорів «сірого змія».

Всесвітня організація охорони здоров’я визнала боротьбу з курінням пріоритетним напрямком у своїй діяльності та неухильно веде розробку конвенції «Світ без тютюну». З 1994 р. ВООЗ проводить змагання «QUIT & WIN» («Не палити і стати переможцем») серед курців, що відмовилися від паління протягом місяця. Лотерея «QUIT & WIN» спрямована на підтримку тих, хто неймовірними зусиллями зміг відмовитися від своєї шкідливої звички.

Але уникнути проблеми краще, ніж виходити з неї ціною героїчних зусиль. Профілактика набагато ефективніша за найсучасніше лікування: більшість курців не можуть кинути палити навіть за умов медичного та психологічного втручання. У зв’язку з цим важливо зосередити увагу на запобіганні початку куріння. Для суспільства дуже цінним є приклад тих людей, які всупереч явній і прихованій рекламі, щоденному спілкуванню з курцями (а серед них, на жаль, є батьки, друзі, різноманітні авторитети, поведінку яких так важко не копіювати у віці самоствердження і постійних стресів) не стали рабами цієї найбільш поширеної форми наркоманії.

Наша пропозиція, мета якої цілком збігається з пріоритетним напрямком діяльності ВООЗ і розробкою конвенції «Світ без тютюну», полягає в проведенні заохочувальних заходів з розіграшем призів серед тих, хто ніколи не курив і не курить (можливо, з присудженням міжнародного суперпризу, як у вище згаданій лотереї ВООЗ). Єдиною, але необхідною умовою для участі в розіграші є підтвердження того, що особа не курила протягом усього життя. А організаційні принципи і механізм перевірки дотримання умов частково могли б повторити використовувані в лотереї «QUIT & WIN».

На відміну від вищезгаданої лотереї, розіграші призів доцільно проводити серед різних категорій населення й не лише один раз на рік до Всесвітнього дня боротьби з тютюнопалінням, а регулярно під час великих міжнародних, національних, релігійних і професійних свят. На нашу думку, кількість призів не повинна бути великою, щоб спростити систему контролю та підняти авторитет призу. У той же час, було б дуже добре, щоб усі учасники такого заходу отримали рекламні сувеніри (футболки, пакети, авторучки, значки, тощо). Участь у таких заходах могли б брати не тільки окремі особи, а також цілі родини, шкільні класи, групи студентів, мешканці будинків та iн. Такий підхід міг би додатково запобігати пасивному курінню.

Державні структури, промислові і фінансові групи, політичні партії, громадські й релігійні організації тощо могли б істотно підвищити свій авторитет, беручи участь у фінансуванні такого заходу. Свій внесок у боротьбу з тютюнопалінням могли б зробити й законодавці, звільнивши переможців від оподаткування призів. Вважаємо, що наша пропозиція актуальна і для інших країн. Настав час усім об’єднатися проти рукотворної смерті та звільнити світ від тютюну. Глобальну проблему необхідно вирішувати усім миром з максимальним використанням різноманітних підходів.

Ми впевнені, що за підтримки Президента, уряду, певних законодавчих ініціатив, спрямованих на заохочення здорового способу життя, на боротьбу з тютюнопалінням, у нашій країні будуть збережені життя і здоров’я наших співвітчизників, будуть звільнені додаткові матеріальні ресурси для підвищення добробуту громадян, буде наша Україна частиною «Світу без тютюну».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати