Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Те, що змушує діяти

22 липня, 00:00

24 серпня Україна святкуватиме 20-річчя своєї незалежності. Це вдалий час для підбиття підсумків роботи як окремих діячів, так і цілих організацій, владних структур. Необхідність для щоденного життя кожного громадянина будь-якої держави — оборона в різних її виявах: охорона здоров’я, соціальний та фізичний захист, оборона держави на міжнародному рівні від посягання на її права. Представники деяких із цих сфер поділилися із «Днем» своїми досягненнями та розчаруваннями за останній час.

Олександр МАРИНІН, заступник генерального директора з виробництва та реконструкції ЗАТ НВЦ «Борщагівський хіміко-фармацевтичний завод»:

— Насправді дещо важко говорити про зміни в нашій роботі, адже ми виготовляємо ліки, і робота є досить стабільною. Зараз ми беремо активну участь в обговоренні нового проекту ліцензійних умов. Вносяться зміни і це, вважаю, на краще, бо стара версія вже себе віджила і потрібно вносити певні деталі, які з’явилися, в новий проект. Цей документ є чи не основним у провадженні нашої діяльності: при виробництві, оптовій реалізації лікарських засобів. Декілька місяців тому наше виробництво пройшло один із найсерйозніших сертифікаційних аудитів німецьким сертифікаційним органом. Це знакова подія і найближчим часом ми очікуємо отримання сертифіката, адже це найбільш серйозна інспекція Європейського Союзу в цьому напрямку. Про погане складно говорити, бо працюємо останнім часом ми стабільно. Взагалі сьогодні важко працювати всім. Але від наступного тижня ми очікуємо проходження державними органами України сертифікації за відповідними вимогами. Сподіваємося на позитивний висновок цієї інспекції, адже задля того всі ці роки ми докладали чимало зусиль і вийшли на європейський рівень.

Олександр СКІПАЛЬСКИЙ, почесний голова Всеукраїнської організації «Ветерани розвідки», Міжнародного об’єднання «Волинське братство»:

— Позитивне сьогодні те, що попри всі різноголосся серед українських партій та організацій, наближається 20-річчя з дня проголошення України незалежною. Але разом із тим залишається відсутність впевненості у завтрашньому дні. Я не бачу чіткого курсу руху України, можливо, ми себе самі компрометуємо перед світом, перед Європейським Союзом. Своїми вчинками ми робимо так, що хочемо бути багато де, але нас туди не приймають. З іншого боку, нам говорять: «Куди ви, українці, поверніться назад». Ось така наша невизначеність мене тривожить, і я вбачаю в діях багатьох наших чиновників сприяння цій невизначеності. До організації «Ветерани розвідки» сьогодні прийшли, на жаль, конформісти. Тому сумно, що вона займає абсолютно пасивну позицію, на мій погляд. І це збігається з бажанням окремих структур за кордоном, які мають своїх людей у нашій організації. На противагу цьому «Волинське братство» повністю успішно виконує свої функції. Це суто культурологічна структура. Вона підтримує зв’язки із всією Волинською областю, а також вихідцями із Волині в усьому світі. Але, щоб розбавити трішки цю політику, скажу, що радію з того, що в моєму садку, який власноруч посадив, дозріває прекрасний урожай абрикосів. Також хочеться передати вітання усім працівникам вашої газети. Я її постійно читаю, а головний редактор — моя землячка.

Володимир МНІШЕНКО, науковий співробітник Національного інститут серцево-судинної хірургії ім. М. Амосова при Академії медичних наук України:

— Я вимірюю своє життя тільки працею: безумовно, і фізична, і розумова праця. Коли хірург миє руки перед операцією, він має дві хвилини — час для молитви. Професіонал — не людина, яка прийшла в 9.00 і пішла о 18.00. У хірургії все дещо складніше. Операції можуть тривати і 10 годин, і 12 годин. Тому безумовно медицина — наука, яка перебуває на вищому щаблі. Тому можу назвати декілька втішних фактів. Наприклад, був проведений IV Польсько-український кардіохірургічний конгрес за участю Асоціації серцево-судинних хірургів України. І це означає, що для високої місії — спасіння людей, їхнє лікування немає кордонів. Я знаю, що сьогодні у вишах, зокрема в Політехнічному інституті, вивчають дисципліни у їх взаємозв’язку з іншими. Тому сьогодні в кардіохірургії ми можемо розглядати проблему ширше, у тісному зв’язку з іншими науками та з використанням сучасних технологій. Але існують недоліки в сучасній медицині як галузі. Одним із них, на мою думку, є те, що медицина сьогодні є безкоштовною. Як показує досвід, це неприпустимо для забезпечення високого рівня медичного обслуговування. Адже, наприклад, якщо манікюр коштує, умовно кажучи, 100 грн., а педикюр — 200 грн., то не може бути безкоштовною послуга по видаленню загнаної під той же ніготь скалки, яка може пошкодити тканини.

Сергій АСТАХОВ, помічник голови Держприкордонслужби України:

— 25 травня нас, а саме Черкаський навчальний центр Державної прикордонної служби України, відвідав Президент України. Наш заклад був заснований, коли ми перейшли на контрактну систему, в нас немає солдатів строкової служби. Протягом трьох років ми ґрунтовно його облаштовували, і сьогодні це дійсно один із найкращих закладів підготовки правоохоронців. Вони також проживають у таких умовах, що не буде перебільшенням сказати, що вони кращі від гуртожитків, що їх надають столичні виші. Президент дав вищі оцінки розвитку прикордонної служби, оголосивши її еталоном для розвитку всіх правоохоронних структур. Також була представлена нова форма одягу, яка розроблена для персоналу, але активно ми її використовуватимемо ближче до Євро-2012, щоб показати нашим громадянам та іноземцям абсолютно новий зовнішній вигляд прикордонників, які будуть їх зустрічати. Крім того, ми представили абсолютно нові й унікальні системи інтегрованого управління кордоном. Це передбачає, що за ситуацією на кордонах та пунктах пропуску громадян безпосередньо спостерігатимуть технічні засоби. І ми маємо змогу прямо з центру, з Києва, спостерігати за цією ситуацією та контролювати роботу. Тобто в нас уже функціонують новітні технічні засоби, які значно підвищують ефективність роботи працівників. Високу оцінку, крім Президента України, нам дали ще й фактично всі міжнародні організації з Європейського Союзу. Вони виїжджали централізованою групою на наш східний кордон і вивчали, яким чином він обладнаний та як охороняється. І побаченим були задоволені. Хочу навести статистику. За ці півроку, які минули, за незаконне перетинання кордону затримано понад 2 500 осіб, виявлено 3260 незаконних мігрантів, 320 одиниць зброї, близько 56 тисяч боєприпасів, майже сто кілограмів наркотичних речовин. Вдумайтесь лишень. З одного боку, це позитивна статистика, яка показує ефективність роботи служби. Але з іншого, якщо такі факти і спроби їх вчинення продовжуються, це — негатив. Ми намагаємось протидіяти організованій злочинності на кордоні, але, на жаль, з огляду на все, нам це не до кінця ще вдається.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати