Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Звідки ці гроші?

12 серпня, 00:00

Питання, винесене в заголовок, супроводжує людство весь час, що існують гроші. Відповідь на нього має бути багатогранна, бо вона цікавить і суспільство, і державу. Суспільство більше цікавить походження грошей, які з’являються в тієї чи іншої особи, тобто етична грань, натомість державу — юридична грань цього питання. Але буває й так, що питання й відповідь на нього мають політичне значення.

Політичним воно стає, коли бачиш, якими капіталами оперує православна церква Московського патріархату в Україні. Ми знаємо, що будь-яка церква існує на гроші, зокрема пожертви, її парафіян. Тож треба вважати, що в Україні всі церкви — і православні, і греко-католицькі, і решта — існують на гроші українських громадян. Але чому ж масштаби власності і, мабуть, що головне, масштаби землеволодіння й нового будівництва, яке веде православна церква Московського патріархату в Україні, так сильно відрізняються від діяльності всіх інших церков? Нещодавно, ще перед кризою, у Києві УПЦ МП стала власником приблизно двох гектарів землі на розі вулиць Блакитного, Рильського й проспекту Науки. А земля тут, на околиці Національного природного парку «Голосієве», коштувала на той час двадцять п’ять тисяч доларів США за сотку. Отже, УПЦ МП заплатила (кому?) п’ять мільйонів. І попри те, що неподалік, у тихому серці Національного парку «Голосієве», уже є чоловічий монастир УПЦ МП, тут одразу ж розпочали будівництво нового монастиря (мабуть, жіночого?), молитимуться в якому під акомпанемент гуркоту транспорту на проспекті Науки.

А скільки таких земель по всій Україні? От і сьогодні Московська церква в Україні заволоділа приблизно двома-трьома десятками соток навколо решток фундаменту Десятинної церкви навпроти Андріївської церкви. Які мільйони?! Ця земля, як історична пам’ять, узагалі неоціненна! Вона не мусить належати нікому, окрім громади міста Києва. І все ж таки вона загороджена, і її охороняє від нас міліція. Охороняє так, як неймовірно дорогу приватну власність. Скільки ж за цю землю заплачено? І кому?

І знову: звідки гроші? Навряд чи парафіяни Московської церкви в Україні багатші від парафіян інших церков в Україні. Є одна і тільки одна відповідь на наше питання. Гроші дає російська держава! Так чи інакше, але дає. Як деякі європейські держави Середньовіччя, Росія зробила зі своєї церкви інструмент імперської політики. Але Росія, на відміну від Європи, і сьогодні не відмовилася від цього середньовічного мракобісся. Московська церква й нині самовіддано служить Російській державі.

І все одно, у свої 84 я вірю в Україну: Москва більше не побачить Переяславської ради! Не ті тепер часи — імперії розпадаються, а не виникають.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати