Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Цікаво, весело, змістовно!

Учитель із Рівного створив україномовний канал науково-популярних відеороликів
30 березня, 10:16
СКРІНШОТ З САЙТА HTTPS://WWW.YOUTUBE.COM/CHANNEL/UCMIVE71THEUDKUW8TPXTZSQ

Учитель фізики однієї з рівненських шкіл Віталій Шевчук ініціював оригінальний проект. Він почав перекладати й озвучувати науково-популярні відео найвідоміших у світі Youtube-каналів українською мовою. Це кількахвилинні ролики, де про складні фізичні, біохімічні та інші процеси розказано просто і доступно. Учитель поширював озвучені відео на Youtube-каналі. Свій проект назвав «Цікава наука».

Наразі Віталію допомагають волонтери. Озвученням займаються любителі та професіонали з різних міст, а звукозаписи відбуваються на студіях. Працюють на ентузіазмі і для душі, бо ж проект некомерційний.

«Ідея спала на думку під час одного з уроків, які проводив для 10 класу. Річ у тім, що під час навчального процесу я доволі часто демонструю відео. Але якісні науково-популярні ролики озвучені переважно іноземними мовами. Оскільки англійську учні знають не настільки добре, то шукав переклади. Зазвичай вони були російською мовою. Знаходив і україномовні варіанти. Але вони далеко не завжди виявлялися якісними і грамотними. Якщо ж натрапляв на проект, який робили на високому рівні, то виходило так, що він був нетривалим. Тоді й подумав, що можу спробувати зробити щось схоже сам, — розповідає Віталій ШЕВЧУК, учитель фізики та астрономії в Рівненському навчально-виховному комплексі «Колегіум». — Досвіду в цій сфері у мене не було. Але я купив мікрофон і почав працювати. Переклад першого ролика робив майже п’ять годин. Попросив дружину начитати текст. Відео триває всього кілька хвилин, але записували ми його також майже п’ять годин. Потім ще кілька днів довелося працювати з монтажем і обробляти звук».

На початку навчального року Віталій розповів про проект учням. Вони й стали першими глядачами україномовних роликів. Пропонували навіть порекламувати канал, щоби збільшити коло його глядачів. Однак учитель таку ініціативу не підтримав. А за деякий час проект став набувати популярності. Віталію Шевчуку запропонували допомогу професіонали, які знаються на озвучуванні фільмів та студійному записі. Це люди з інших міст, яким сподобалася ідея. В результаті ролики стали значно якіснішими. Сьогодні на україномовному науково-популярному каналі «Цікава наука» — вже понад півсотню відео. Тут є фільми і про солоність ґрунтів, і про чорні діри, і про теорію відносності, і про те, як цукор впливає на мозок, і про ДНК.

Зараз у роботі одночасно перебувають вісім-дев’ять роликів. Разом із тим ентузіастів, готових долучитися до проекту, більшає. Надсилають навіть зразки власних записів, щоб можна було послухати й вибрати.

«Коли я починав цей проект, то не хотів перетворювати його на продукт, розрахований тільки на школу. Цей канал — не лише для учнів. Він для того, щоб популяризувати науку. І робити це цікаво й навіть весело. Кількахвилинні пізнавальні ролики підходять на таку роль якнайкраще, — пояснює Віталій Шевчук. — Сьогодні канал має 4 тисячі 100 підписників. І основна аудиторія — не учні, а дорослі, яким від 24 до 44 років. Перекладені українською та озвучені нами ролики також можна знайти і у «Фейсбуці». Я витрачаю на цей проект багато часу і намагаюся робити його якісно і з задоволенням. Найприємніше, мабуть, коли в повідомленнях пишуть, що «це найулюбленіший канал мого сина» або «мої діти дивилися ці фільми всі вихідні...»

Тим часом у планах вчителя-ентузіаста — наповнення сайта, завдяки якому школярі, студенти, педагоги та всі охочі зможуть отримувати цікаву інформацію на природничі теми українською мовою. А зараз Віталій Шевчук вчиться «малювати» на графічному планшеті. Адже, крім перекладів готових фільмів, він хоче створювати власні ролики про ненудну науку.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати