Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Другий змагальний день у Пхьончхані не обійшовся без сенсацій

11 лютого, 20:10
ФОТО РЕЙТЕР

11 лютого на Олімпіаді-2018 планувалося розіграти сім комплектів медалей. Однак через пориви вітру, які досягали 80 км/год, організатори перенесли змагання чоловіків зі швидкісного спуску орієнтовно на 15 лютого. Тож розігрувалися медалі у шістьох дисциплінах. Серед спортсменів були і представники України.

Три українських біатлоністи кваліфікувалися до гонки переслідування

Сьогодні спринтерську дистанцію долали чоловіки. Погодні умови внесли серйозні корективи у розклад сил. Перш за все, синхронно провалили гонку лідери звітного сезону Мартен Фуркад і Йоганнес Бо, припустившись надто багато промахів на стрільбі. У фінішному протоколі Фуркад став восьмим, а Бо аж 31-им. «Золото» та звання олімпійського чемпіона здобув німець Арнд Пайффер, який поклав першу індивідуальну нагороду до свого активу (до цього Пайффер був срібним призером минулої Олімпіади в естафеті). Перший подіум у кар’єрі став і для 27-річного чеха Міхала Крчмаржа. Бронзову нагороду здобув італієць Домінік Віндіш, який програв сім секунд переможцю, маючи хибу на стійці.

Загалом лише четверо спортсменів відстрілялися в «нуль». До цього списку увійшов і українець Дмитро Підручний. Однак швидкістю наш спортсмен не зміг похвалитися, тому в підсумку став лише 21-им з відставанням від лідера на 48,7 секунди. Як зізнався сам спортсмен після завершення гонки, було важко долати дистанцію через мороз. Тривалий час мав шанси на високі результати Артем Прима. Проте дві хиби (по одній на кожному рубежі) та важкий хід відкинули спортсмена на 40-у позицію. Лише одного разу на стійці промазав Сергій Семенов, однак став лише 46-им. Не зміг кваліфікуватися до гонки переслідування лише Володимир Семаков, опинившись на 78-ій позиції з трьома промахами та майже трьома хвилинами відставання від лідера.

Українські саночники та фристайлістка поза фіналом

У санному спорті на одномісних санях відбулися заключні два заїзди. Українські спортсмени не створили дива, на яке, напевне, ніхто і не розраховував. За підсумками вчорашнього дня Антон Дукач ішов 26-им, а Андрій Мандзій – 40-им. Примарні шанси на фінал мав Дукач за умови ідеального проходження дистанції. Утім спортсмен зумів лише покращити час, зайнявши 23-ю сходинку, що не дало змоги потрапити до четвертого заїзду. 

Лідером тримався аж до останньої спроби німець Фелікс Лох. В останньому заїзді олімпійський чемпіон Ванкувера та Сочі припустився помилки, яка відкинула спортсмена на п’яту позицію. А на п’єдестал уперше в кар’єрі здійнявся австрієць Давид Гляйршер, ставши олімпійським чемпіоном. Срібну медаль завоював представник США Крістофер Маздзер, а «бронза» у німця Йоганнеса Людвіга.

Ще одним видом спорту, де наші співвітчизники не пробилися навіть до фіналу, став фристайл  могул. Кольори України захищала Тетяна Петрова. Однак уже під час першого стрибка вона упала й зайняла останню сходинку.

У фіналі розіграш нагород був більш ніж драматичний. Переможницю і срібну призерку розділили лише 0,09 бала. Завдячуючи швидшому проходженню дистанції, перемогу святкувала 19-річна француженка Перрін Лаффон. «Срібло» фристайлістки із Канади, олімпійської чемпіонки Сочі-2014, Жустін Дюфур-Лапуант. Трійку лідерів замкнула представниця Казахстану Юлія Галишева.

Скіатлоніст Олексій Красовський не зміг фінішувати

У лижних гонках сьогодні включилися у боротьбу за нагороди чоловіки. Україну представляв у скіатлоні  (30-кілометровій дистанції, де перші 15 км лижники біжать класичним стилем, а 15 км вільним) Олексій Красовський, який виявився в підсумку лише 61-м. На жаль, 23-річний спортсмен не зміг завершити дистанцію, відставши більш ніж на коло від лідерів (до фінішу із 68 лижників дісталося лише 60).

Щодо медалей, то нагороди між собою розділили норвежці. «Золото» здобув 24-річний Сімен Крюгер, який уперше в кар'єрі здійнявся на найвищий щабель олімпійського п’єдесталу пошани, подолавши дистанцію за 1 годину 16 хвилин 20 секунд. Срібна медаль у досвідченого Мартіна Йонсруда Сундбю, котрий бере участь у змаганнях із лижних перегонів на міжнародному рівні з 2003 року, а на Олімпіаді у Ванкувері уже виборював «срібло» в естафеті. Замкнув трійку лідерів Ханс Крістер Холунн.

Черговий рекорд на ковзанах

Нідерландський ковзаняр Свен Крамер завоював золоту медаль на дистанції 5000 метрів. Напевне, щоб потримати невелику інтригу, спортсмен неспішно розпочав гонку, але вже до середини дистанції почав надолужувати час, а на фініші встановив новий олімпійський рекорд з часом 6 хвилин 09,76 секунди. Для нідерландця це вже третя медаль вищого ґатунку на Олімпійських іграх (до цього він тріумфував у Ванкувері та Сочі). Варто зауважити, що на кожному олімпійському старті Крамер покращував власний рекорд.

Якщо ситуація з переможцем була зрозумілою ще задовго до фінішу, то за «срібло» і «бронзу» розгорілася безкомпромісна боротьба. Претенденти на нагороди, канадієць Тед-Ян Блумен та  норвежець Сверре Лунде Педерсен, виходили в парі на дистанцію. Коли перетнули фінішну позначку, кращого довелося визначати завдяки фотофінішу. За результатами відеоповтору вдалося визначити, що Блумен був швидшим за Педерсена на 0,002 секунди.

Сноубординг. Слоупстайл. Чоловіки.

За нагороди серед чоловіків у сноубордингу   (дисципліна слоупстайл) змагалося 37 спортсменів, однак представників України у цьому виді олімпійської програми не було. У фінальному заїзді взяли участь 12 спортсменів. Золоту олімпійську медаль виборов 17-річний спортсмен із США Редмонд Джерард, який став наймолодшим володарем «золота» в історії зимових Олімпійських ігор. «Срібло» та «бронза» у представників Канади Максанса Парро і Марка Макморріса відповідно.

Завтра в Пхьончхані розіграють вісім комплектів нагород. У медальному ж заліку лідером за кількісним показником є Норвегія, у якої 8 медалей різного ґатунку. А от за якісним показником лідирує Німеччина, маючи три золоті та одну бронзову медалі.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати