Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Львівська «Магія весни»

На магнолії в ботанічні сади Франкового університету зібралася рекордна кількість глядачів
20 квітня, 10:51
ФОТО АВТОРА

Відразу два ботанічні сади Франкового університету приймали гостей у своїх покоях цими вихідними —  старий на вулиці Кирила і Мефодія, 4 (2 га) та новий по вулиці Черемшини, 44 (16,5 га). Цьогоріч це був перший день відкритих дверей, що минув під назвою «Магія весни». І справді була в садах якась магія, бо прийшли, приїхали сюди не сотні, а понад 30 тисяч відвідувачів. Такої кількості гостей сад не бачив за всю свою історію! Подивитися справді є що. Найрізноманітніші відтінки магнолій — від білих і до майже фіолетових, мимоволі здавалось, що квіти підмальовували, такі вже яскраві кольори їхніх пелюсток. У садах вже відцвіли первоцвіти, тепер тут можна насолодитися тюльпанами, гіацинтами, нарцисами та квітом яскраво-рожевого рододендрона сіхотинського.

Щорічно ботанічний сад упродовж сезону організовує дні відкритих дверей, які проходять шість-вісім разів на рік. Про них інформують на офіційному сайті. Вхід у ці дні — вільний. У структурі Ботанічного саду — п’ять науково-дослідних відділів (природної трав’яної флори, дендрології, культурної флори та озеленення, тропічних і субтропічних рослин, фізіології та біохімії рослин), фонд його флори складає орієнтовно 5000 таксонів рослин. Найстаршою рослиною є дамара могутня, якій майже 160 років, поважний вік мають і фінік канарський (майже 140 років), саговики, цереуси (майже 100 років).

Ботанічний сад Львівського національного університету імені Івана Франка є одним із найстаріших садів України та Східної Європи. Перші проекти заснування передбачали створення його на базі однієї з садових ділянок ліквідованих приміських монастирів. Так, наприкінці ХVІІІ ст. з цією метою планували використати сад колишнього місіонерського монастиря у Жовківському передмісті. Інший ботанічний сад недовго існував на ґрунтах монастиря домініканок на терені Галицького передмістя (район вул. Коперника). У 1852 р. професор Гіацинт Лобажевський заснував ботанічний сад Львівського університету на місці давнього саду монастиря тринітаріїв (сучасна адреса — вул. Кирила і Мефодія, 4). 1911 року університет докуповує для свого ботанічного саду додаткову ділянку в районі колишнього Личаківського передмістя — колишній терен «Цетнерівки».

Не проґавте можливість відвідати сад — уже найближчим часом на львів’ян і гостей міста чекають «Розмаїття магнолій у колекції саду» (24 квітня, вул. Кирила і Мефодія, 4) та «Рододендровий рай» (22 травня, вул. Черемшини, 44).

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати