Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Народжені Карпатами»

Під такою назвою у столичній галереї «Митець» представлені плакати, на яких зображені видатні особистості
16 серпня, 16:56

На цій  виставці можна побачити портрети персоналій різних епох, які народилися, або жили і працювали  у Карпатському краї.  Автором концепції став  голова секції плакату та графічного дизайну Київської організації Національної спілки художників України, викладач кафедри графічного дизайну та реклами Київського національного університету культури і мистецтв Андрій БУДНИК.

— В експозиції в Києві представлено 53 роботи, які були створені студентами і викладачами Київського національного університету культури і мистецтв, членами секції плакату та графічного дизайну Національної спілки художників України, а також івано-франківськими художниками, і це лише частина з локації Art SPACE, що відбувалася  у рамках І і ІІ Міжнародних мистецьких фестивалів країн Карпатського регіону «Карпатський простір», — розказав «Дню» Андрій Вікторович. — Нагадаю, організатором форуму  і проведення виставок є голова Національної спілки театральних діячів України Богдан Струтинський. Перший вернісаж «Народжені Карпатами» відбувся у 2016 році, а цьогоріч була підготовлена друга експозиція.

НАТАЛІЯ АВРАМЕНКО, ПЛАКАТ «БОГДАН СТУПКА»

 

Ці арт-проекти викликали в Івано-Франківську велику цікавість, а тому ми вирішили продемонструвати частину кращих плакатів ще й у Києві. Із 124 робіт відібрали 53, на яких зображені класики: письменники Іван Франко, Леся Українка та Ольга Кобилянська, митрополити Петро Могила і Андрей Шептицький, співачки Квітка Цисик і Сіді Таль, легендарний актор театру і кіно Богдан Ступка та інші видатні особистості, життя та доля яких була пов’язана з Карпатським краєм.


АНДРІЙ БУДНИК,  «РОКСОЛАНА»

Знаєте, після першого вернісажу до нас підходили івано-франківці й зізнавалися, що для багатьох стало відкриттям, що чимало видатних людей народилися і працювали у Карпатському регіоні, а вони навіть і не знали про це.

АНДРІЙ БУДНИК, ГРАФІЧНА РОБОТА «ПЕТРО МОГИЛА»

 

Ми поклали аркуш ватману та олівець і запропонували  відвідувачам скласти список тих осіб, портрети кого б вони хотіли побачити на наступній виставці. Потім студенти й викладачі Київського національного університету культури і мистецтв, колеги-художники із Івано-Франківська створити свої графічні портрети та плакати. Знаєте, якщо на першому вернісажі було десь три десятки робіт, то нині представлено вже понад сотню. Використовуючи інтерактивний спосіб, ми залучаємо широке коло людей до творчої співпраці.


АНДРІЙ БУДНИК, ПЛАКАТ «ЕЖЕН ЙОНЕСКО»

До речі, під час круглого столу фестивалю, який проходив навесні, брали участь діячі культури різних країн, зокрема з Румунії, Молдови, Польщі, Чехії, і вони підказали, що можна було б розширити списки митців, бо географічне розташування Карпат охоплює дев’ять країн, і цікаво було б написати портрети і плакати майстрів із різних держав, а не лише вихідців з України. Тому ми  маємо плани (у рамках  наступного форуму) розширити творчу та географічну мапу робіт, а також залучити до співпраці студентів і викладачів мистецьких вишів із закордону.


АНДРІЙ БУДНИК,  «ЮРІЙ КУЛЬЧИЦЬКИЙ»

Виставку «Народжені Карпатами» у Києві можна побачити до 21 серпня.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати