Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

#НебаченеЄВРОБАЧЕННЯ

У ніч із 9 на 10 травня у Києві відбувся перший півфінал головної музичної події року, на якому оголосили 10 фіналістів із 18 конкурсантів. Сьогодні — другий півфінал
11 травня, 09:56

Гарно облаштована територія комплексу Міжнародного виставкового центру на Лівобережці, зрозуміла логістика, готовність прийти на допомогу волонтерів і організаторів вільною англійською приємно зачаровують і дарують відчуття престижного європейського конкурсу, який нам, здається, під силу прийняти на високому рівні. У прес-центрі і на відкритті червоної доріжки я десятки разів почула, як усміхнені журналісти свої стендап-виступи на тлі бренд-волів Євробачення-2017 закінчують фразою «Вітання з Києва!», після чого вкотре переконуєшся, що, попри всі моменти з «потьомкінськими селищами» підготовки до конкурсу чи дискусій навколо доцільності великих витрат, таки ця подія була потрібна Україні. Навколо — різноманіття мов, фани і медійники розмовляють між собою італійською, французькою, німецькою, арабською, але робоча мова — англійська, тож порозумітися в різноманітті можна.

У фан-містечках Євробачення один за одним виступають українські гурти, що є важливим майданчиком для їх просування, Київ для себе відкриває багато туристів, до України прикута увага прихильників популярної музики всього світу, тож це гарна нагода показати себе у позитивному руслі. Хоча контраверсійних моментів у підготовці не бракувало — нагадаємо, що одна з двох Eurovillage була розташована під стінами Національного заповідника «Софія Київська» всупереч його застережливій позиції. «День» у матеріалі «Поп-музика проти Софії» вже зауважував, що такий крок є нічим іншим, як оголення наших суспільних хвороб і демонстрація викривленої пріоритетності принципів. Відомий філософ та друг «Дня» Сергій Кримський писав про Софію та її ефект високого неба, про насиченість святині знаками та символами і передусім про розум та мудрість, якої, певно, нам таки бракує. Другий момент, що також зустрів шквал обурення: PR-директор переможниці Євробачення-2016 Денис Козловський розповів, що Джамалі заборонили виходити на червону доріжку під час відкриття конкурсу в Києві. Організатори послалися на регламент конкурсу, але ця ситуація викрила погану координованість і незлагодженість їхньої команди. Адже, як розповів продюсер Джамали Ігор Тарнапольський, перед цим їм навіть поступила пропозиція прибути на церемонію на гвинтокрилі «заради іміджу України». Однак пізніше з’ясувалося, що «ніяких дозволів на польоти над Києвом не видавали, жодна з відповідальних служб не в курсі», і машину Джамали 20 хвилин тримали, не пропускаючи. Адже служба охорони не мала від організаторів ні плану проїзду, ні регламенту, ні протоколу, навіть простої інструкції.  Така неузгодженість дій і на інших відповідальних заходах Євробачення може потягти  за собою великі наслідки, тож, сподіваюся, організатори зроблять висновки. Той факт, що хоч Джамала виступала тричі під час першого півфіналу, але не відкрила його, і одна з композицій була в рекламному блоці, також викликав невдоволення її команди і прихильників. Але зрештою її музичний номер з новою піснею «Заманили» вразив європейського глядача. «Якби Україна обрала для цьогорічного Євробачення цю пісню, то могла б перемогти два рази поспіль. Найкращий виступ за весь вечір!» — написали користувачі мережі у коментарях під відео виступу на YouТube.

Згідно із результатами першого півфіналу, найвищі оцінки глядачів та членів національного журі, а значить путівку у великий фінал Євробачення-2017 отримали представники Молдови (Sunstroke Project — Hey Mamma), Азербайджану (Діана Гаджиєва — Skeletons), Греції (Демі — This is Love), Швеції (Робін Бенгтссон — I can’t Go On), Португалії (Сальвадор Зібрав — Amar Pelos Dois), Польщі (Кася Мось — Flashlight ), Вірменії (Арцвік — Fly With Me), Австралії (Ісайя Фаербрейс — don’t Come Easy), Кіпру (Ховиг — Gravity) та Бельгії (Бланш — City Lights).

Наступну десятку учасників фіналу Євробачення-2017 визначать за результатами другого півфіналу. Окрім 20 переможців півфіналів, у великому фіналі будуть виступати представники країн Великої п’ятірки, засновників конкурсу — Великобританії, Італії, Іспанії, Франції, Німеччини, а також країни, що приймає конкурс, — України. «День» слідкуватиме за перебігом найбільшого пісенного конкурсу Європи.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати