Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Шевченко в...метро

Нешаблонно, провокативно і весело — нова експозиція київського ілюстратора Олександра Грехова
12 лютого, 10:20

«Проект «Квантовий стрибок Шевченка» — це сплав вільнодумства та науки, це спроба осучаснити старе та архівувати популярні культурні образи», — розповіли організатори виставки на своїй сторінці в Facebook. Подейкують, що десь у підземеллях метрополітену сховано портал для подорожей у просторі та часі, але лише обрані можуть віднайти його. Сьогодні вашим потягом метро керує машиніст Тарас Шевченко! Саме він доставив вас на станцію, де історія та вигадка сплелись у єдине. Здійснюй «квантові стрибки», як герой однойменного фантастичного серіалу, від постеру до постеру. Відчитуй зв’язки між персонажами з паралельних світів — вигаданими та реальними, добрими та злими. Знайомся з новим Шевченком та дізнавайся історії, думки, вподобання людини, яка відома кожному українцю».

Багато з нас ще зі школи пам’ятає історію про те, як у дитинстві Тарас Шевченко вирушив на пошуки залізних стовпів. Вони нібито підпирають небо та ховають ворота, куди сонце заходить на ніч. За легендою, малий Шевченко так і не дібрався до тих стовпів, бо скільки б він не йшов — відстань між ним та омріяними стовпами лише збільшувалась. Але уявімо, що Тарас усе-таки дістався до цього таємничого та магічного місця. Що там чекало на нього? Можливо, за залізними стовпами виявився портал для мандрівок у просторі та часі? І саме таким чином Шевченко (як і герой фантастичного серіалу «Квантовий стрибок») отримав можливість переміщатися в тіла інших людей — вигаданих чи реальних, добрих чи злих. Що вийшло б із цього припущення — можна побачити на виставці ілюстрацій О. Грехова.

Проект «Квантовий стрибок Шевченка» — це спроба осучаснити старе та архівувати популярні культурні образи. Це мандрівка з українським Вергілієм — Тарасом Григоровичем, де глядач часто бере на себе роль самого Шевченка.

Кияни та гості столиці можуть подивитися на Тараса Шевченка в таких різних образах, як ученого Альберта Ейнштейна, співака Елвіса Преслі, головних героїв стрічок — «Піратів Карибського моря» Джека Горобця, фантастичних бойовиків — Термінатора, «Людини-павука», навіть мексиканської художниці Фріди Кало та інших.

Організатор вернісажу (Національний музей Т. Шевченка і КП «Київський метрополітен»), що відкрився на станції метро «Тараса Шевченка», вважають, що таким чином можуть спонукати молодь більше дізнаватися про життя видатного українського поета, яке було набагато цікавіше, ніж це викладають у школі. До речі, під кожною ілюстрацією можна прочитати пояснення, як саме Тарас Григорович пов’язаний із персонажем на малюнку.

— Для мене головне натхнення — спроба вийти за шаблонний образ, який існує в усіх підручниках, де Шевченко зображують старим, років за 60, хоча він був ще молодим. Хочеться показати його образ по-новому, що він може бути веселим, людиною, яку захочеться додати собі в друзі в Facebook, — цитує художник Олександр Грехов.

Поштовхом для виставки став пошук нових варіантів сувенірної продукції для Музею Т.Шевченка, який був представлений у минулому році. Нагадаємо, художник-ілюстратор Грехов друкує свої ілюстрації на футболках та листівках, а нині його творчі експерименти представлені в метро. Враження в киян і гостей нашої столиці про цей вернісаж розділилися. Частіше молоді подобається такий «нестандартний і дуже креативний погляд на Кобзаря», а люди старшого віку вважають, що «це кітч і краще б замість цих постерів показали копії найбільш відомих картин класика»... Нагадаємо, експозиція на станції метро «Тараса Шевченка» працюватиме до 10 березня.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати