Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

У Черкасах вчаться підкорювати Дніпро

До кінця вересня триватиме проект «Відкрити нове море!»
27 серпня, 15:07

До кінця вересня у Черкасах триватиме мистецький благодійний проект «Відкрити нове море!», за програмою якого відбуваються майстер-класи для дітей. Їх навчають ходити Дніпром на чайці «Спас». Спочатку маленьких черкащан знайомлять з кораблем та механізмами його роботи, пояснюють різноманітні морські терміни, вчать розуміти й виконувати команди капітана. А відчути корабельний дух і здійснити своєрідну подорож у часі допомагають розповіді про козацькі походи на чайках.

Отаманом «Спасу» є колишній скрипаль гурту «Мертвий півень» Роман Рось. Він розповів «Дневі», що чайку збудували у Львові 2006 року. А ось ідея працювати з дітьми з’явилася нещодавно.

«Ми познайомилися в Києві з людьми, які представляють фонд Костянтина Кондакова, який переважно займається дітьми з багатодітних сімей. Ця діяльність нам дуже близька, і тому вирішили разом зробити кілька заходів, пов’язаних із дітьми. У тому числі йдеться про онкохворих, а також про дітей із дитячих будинків. Нам подобається приводити на чайку дітей, спостерігати, як вони реагують на подорожі Дніпром. Насправді їхня реакція набагато щиріша і жвавіша, аніж у дорослих. Зараз хочемо залишити чайку дітям із черкаської школи юних моряків. Вони до кінця вересня навчатимуться ходити нею по Дніпру», — розповів Роман Рось.

Як каже капітан чайки «Спас» Мирон Гуменецький, на Черкащині уже сорок дітей із «Пласту» пройшли навчальний курс вітрильної справи.

«Вони мали два тижні навчання і мандрівку впродовж доби нашою чайкою навколо острова Жовнино. Своєрідним іспитом виявилось те, що діти самі керували човном під вітрилами. І їм це вдалося! Гадаю, сімдесят відсотків із них — уже хороші стернові», — запевнив капітан чайки.

Найстаршим членом екіпажу є 70-річний козак Іван Забабаха. Він ходить на чайках ось уже понад десять років. Устиг побувати в Польщі, Швеції, Данії, Нідерландах, Німеччині, Франції та Англії. Запевняє, що за кордоном корабельна справа в пошані.

«У Франції держава фінансує навіть піратів. Там є діючий піратський корабель, який зберігають, надаючи на це великі кошти. А в Україні навіть такий історичний човен, як чайка, нікого із влади не цікавить. Не залишилося ані Симиренків, ані Терещенків. Нам у походах здебільшого допомагають іноземні спонсори», — висловлює він своє незадоволення.

Крім навчальних курсів та майстер-класів, організатори проводять також ознайомчі екскурсії, влаштовують фотографічні подорожі й навіть пленери, під час яких діти малюють річкові пейзажі. Учасниками дійства можуть стати всі охочі. Для цього треба лише заздалегідь повідомити про своє бажання і забронювати собі місце на чайці.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати