Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Як заробити дискваліфікацію без особливих зусиль

23 лютого, 00:00
ГОЛОВНЕ — ЩОБ КОСТЮМЧИК СИДІВ. ЗА ПРАВИЛАМИ / ФОТО РЕЙТЕР

Гарненько застебніть комбінезон на «блискавку», стежте за висловлюваннями і, хай би що ви робили, ніколи не пийте не ту газировку, закликає агентство Reuters, наводячи низку кумедних і вельми простих способів заробити дискваліфікацію на зимовій Олімпіаді, пише NEWSru.com. Забудьте про допінг — інколи правила, що регулюють кожен вид спорту, нагадують буквоїдство.

Наприклад, якщо в стрибках із трампліна спортсмен не до кінця застебне «блискавку» на комбінезоні, він ризикує не лише простудитися. Правила зазначають, що костюми спортсменів повинні щільно облягати тіло — очевидно, для того, щоб ніхто не зміг одягти надувний костюм у стилі чоловічка з реклами шин Michelin для підвищення льотних якостей. На змаганнях із лижного двоєборства фінська команда вже подала протест, оскільки німецький лижник Бьорн Кирхайзен порушив вимогу герметичності костюма, не до самого підборіддя застебнувши «блискавку» на комбінезоні. Протест, щоправда, судді відхилили.

У цьому ж виді спорту одне з правил наказує покарати спортсмена, якщо він принесе свої лижі на якусь офіційну церемонію. Крім того, як з'ясував на кваліфікації японський стрибун із трампліна Масахіко Харада, спортсмена дискваліфікують, якщо його лижі за довжиною перевищують величину, отриману помноженням зросту атлета на 1,46.

Учасник естафети у виснажливих лижних перегонах може заробити дискваліфікацію, якщо в нападі мазохізму вирішить пробігти більше одного етапу або — ще більш незбагненним чином — взагалі потрапить на змагання «шляхом обдурювання». Останнє обвинувачення, імовірно, можна застосувати до представника Коста-Рiки Артура Кінча. 49-літній лижник на перших кроках гонки на 10 кілометрів класичним стилем спіткнувся, мало не впав і добрався до фінішу 96-м.

Правило про «шлях обдурювання» є також і в гірських лижах, де, як і в стрибках із трампліна, лижі неправильного розміру можуть призвести до дискваліфікації. Ця доля спіткала британку Чеммі Алькотт. Її лижі виявилися на 0,2 міліметра вужчі.

У фристайлі спортсмен може бути дискваліфікований за трюк, дозвіл на виконання якого не отриманий, або за спробу виконання трюку, складність якого перевищує елементи, виконувані спортсменом на тренуванні. Автори правил досі змогли встояти перед спокусою відбирати в спортсменів бали за невідповідність музичного супроводу їхнього виступу.

Спонсори в Олімпійському містечку також перебувають під пильною увагою. Глядачу або спортсмену, поміченому з продукцією або в одягу компаній, які не входять до списку офіційних спонсорів, не пощастить.

Щодо глядачів, то в них можуть забрати «неправильну» пляшку газованої води, тоді як спортсменам заборонено в будь-якій формі рекламувати що-небудь у місцях проведення змагань, де ховається навіть продукція офіційних спонсорів. Усі небажані логотипи закривають клейкою стрічкою.

Необережне слово також може обійтися дуже дорого. На змаганнях із біатлону американець Джей Ханникен дивом уник дискваліфікації після того, як використав недоречну лексику, схибивши п'ять разів поспіль під час 10-кілометрового спринту. Тренер американської команди Джеймс Апхем відмовився уточнити, наскільки виразно та голосно лаявся Ханникен.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати