Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Зі старту — в ТОП-5

Українські біатлоністи запевняють, що пік їхньої форми ще попереду
22 грудня, 00:00
ФОТО РЕЙТЕР

Все більш явно відчувається дихання зими і наближення Нового Року. Формула-1 отримала нового чемпіона, лічені матчі залишилися для перегляду футбольним уболівальникам, вщухли тенісні пристрасті, пішли на відпочинок легкоатлети. Отже, настав час пристрастей на біатлонних трасах. І пристрасті ці, треба зазначити, непогано закінчуються для української біатлонної дружини!

Але про все по черзі. Минуле міжсезоння виявилося як ніколи багатим на новини та події. Описувати все безглуздо, та все ж на деяких найбільш важливих подіях зупинимося.

Почнемо з найбільш глобальної. На Конгресі IBU, який відбувся в Санкт-Петербурзі, була прийнята нова квотна система федерацій, покликана зменшити число тих, хто стартує в гонках Кубка світу. Зроблено це було в інтересах телебачення і, мабуть, саме телевізійники виявилися єдиними, хто від такого рішення виграв. Тому що серед біатлонних федерацій не знайшлося жодної, яка не втратила б квоту або в чоловічій, або в жіночій частині своїх збірних.

Ще хотілося б зупинитися на двох особливостях календаря майбутнього сезону. Біатлон, як і багато інших видів спорту, потихеньку комерціалізується. IBU продовжує політику пошуку нових ринків уболівальників та комерційних ринків і в рамках цього пошуку здійснює подальшу експансію біатлону на американський континент. Так от, першою особливістю календаря стала наявність відразу двох етапів у США. І тут — друга особливість календаря. За останні роки ми звикли, що головний старт року, або чемпіонат світу, або Олімпіада, проходить у середині лютого. Тепер же на цей період призначено переліт через Атлантику, а сам чемпіонат відбудеться в березні. Таким чином, тренерським штабам команд доведеться істотно передивлятися роками відпрацьовані графіки підготовки і виводити своїх спортсменів на пік форми на місяць пізніше. А враховуючи той факт, що для біатлоністів, які претендують на високі місця в загальному заліку Кубка світу, пропуск етапів категорично небажаний, і навантаження у ході сезону зростає, то боротьба за розподіл медалей у Ханти-Мансійську обіцяє бути дуже цікавою.

Але до чемпіонату світу ще далеко, майже тримісячний шлях. А поки що зупинимося на минулих трьох етапах Кубка світу. Перед початком змагань хіба що запеклий уболівальник нашої збірної міг передбачити, що після цих трьох етапів двоє наших спортсменів входитимуть у Топ-10 загального заліку. Навіть не у Топ-10, а в Топ-5! Що прекрасно провів усі гонки Сергій Седнів: закріпився на четвертій позиції чоловічого загального заліку. Одна з сестер Семеренко, Валя, займає п’яте місце у жінок. Порадували також і наші вчорашні юніори: перші очки на Кубку світу записали на свій рахунок Інна Супрун і Олександр Батюк.

Піком радості наших уболівальників стало друге місце в змішаній естафеті на етапі Кубка світу, що проходив у минулі вихідні в словенській Поклюці. Три десяті секунди — саме стільки не вистачило українцям, аби перемогти. «Синьо-жовта» команда рівно і впевнено пройшла всю дистанцію. Олена Підгрушна і Віта Семеренко, навіть попри п’ять промахів на двох, зуміли завершити жіночу половину гонки на другому місці. Сергій Семенов залишив незакритою лише одну мішень, проте швидкістю програв декілька позицій. Після цього лідер чоловічої збірної Сергій Седнєв пішов на трасу п’ятим. При стрільбі лежачи додаткові набої йому не знадобилися, на стійці Сергій використав один і пішов на трасу другим, з 10-секундним відставанням від Мартіна Фуркади. Та все ж, хоча вона не йде до заліку Кубка світу, цю гонку сміливо можна назвати черговою перемогою нашого біатлону. Українські спортсмени подарували уболівальникам бурю емоцій, і своїм другим місцем, безперечно, порадували.

Другий подіум у Поклюці став для української збірної вже четвертим у сезоні! А в міксті раніше українці ніколи не здобували призові місця. Вітаємо! Прекрасний подарунок усім уболівальникам біатлону.

Приємно здивований таким результатам на старті сезону і президент федерації біатлону України Володимир Бринзак, який підбив підсумки особистих гонок у Поклюці: «Виступ оцінюю дуже позитивно. Здивований, що все так добре виходить на початку сезону, адже раніше ми завжди краще виступали в лютому, березні. Але зараз почали завойовувати подіуми вже в грудні, й спортсмени перебувають у дуже хорошому функціональному стані. Стріляємо непогано, тому я щасливий. Спробуємо зробити, аби так було впродовж усього сезону, а не закінчувалося в грудні. Тренери мене переконують, що більшість спортсменів ще не на вершині форми. І Дериземля, і Хвостенко, і Семеренко, а також Седнєв сказали, що ще не відчувають себе на максимум. Влітку було проведено велику роботу індивідуально з кожним спортсменом. Ті зміни, які відбулися в команді, та зміна місця зборів дали позитивні результати, і ми це бачимо в змаганнях на Кубку світу».

Успіхи Сергія Седнєва на перших етапах сезону не залишилися непоміченими і серед організаторів традиційних Різдвяних перегонів у німецькому Гельзенкірхені. До того ж, днями у нашого спортсмена був день народження. З німецького боку було прийнято рішення привітати Сергія дуже оригінальним чином — запрошенням взяти участь у Різдвяних перегонах у парі з Валею Семеренко! А це означає, що 30 грудня від нашої країни буде заявлено дві пари — Андрій Дериземля/Оксана Хвостенко та Сергій Седнєв/Валентина Семеренко. Вітаємо!

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати