Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Голландiя — це не тільки тюльпани...

Чому в цій країні спотворено сприйняття України?
17 лютого, 11:47

Минулого року Королівство Нідерландів стало відкриттям для українців, щоправда з негативної точки зору. Тоді у квітні в цій країні — єдиній із 28 країн Європейського Союзу — відбувся референдум щодо Угоди про асоціацію між ЄС та Україною. І, на превеликий жаль для нашої країни, більшість серед ледь понад 30% голландців, які взяли участь у референдумі, проголосували проти ратифікації цієї Угоди. Хоча до цього Угоду ратифікували дві палати Нідерландського парламенту.  Попри те, референдум був консультативним, голландський уряд призупинив процес ратифікації Угоди. І тепер саме через Нідерланди Україна не може завершити процедуру ратифікації Угоди з Євросоюзом.

Зрозуміло, виникло питання, чому так сталося, що Нідерланди виявились єдиною країною ЄС, яка заблокувала ратифікацію Угоди про асоціацію між Україною та Євросоюзом. І фактично тим самим прагнення українців наблизитись до Європи і стандартів, які пропагує, зокрема, одна з найстаріших демократії Європи.

Це виглядало також дивним і з огляду на те, що гаслом Королівства Нідерландів є слова: «Я збережу», мається на увазі суверенітет і територіальна цілісність, за що зараз і бореться український народ у протистоянні з Росією, яка анексувала Крим і продовжує агресію на сході України.

З другого боку, зважаючи на те, що Україна прагне здійснити реформи, щоб стати успішною країною і, відповідно, привабливою для інвесторів, то завжди постає питання, як інші країни досягають успіху, що можна запозичити у них? А Нідерланди саме і є успішною країною.

Ця країна з населенням 17 млн чоловік  посідає 17-е місце за показником ВВП, який становить 770 млрд доларів, а на душу населення 15-е місце — 45,2 тис. доларів.

Сільськогосподарський сектор Нідерландів є високомеханізованим і спрямованим на експорт. У ньому зайнято лише 4% робочої сили, а сільськогосподарський експорт становить 21% у загальному експорті Нідерландів.

Ще однією характерною рисою Голландії є велосипеди — їх там 18 млн, інакше кажучи, практично в кожного голландця є двоколісний кінь. Авто — удвічі менше, ніж велосипедів — 9 млн.

Загально відомо, що Нідерланди є батьківщиною багатьох всесвітньо відомих художників. Там народилися і працювали Рембрант, Вермеєр, Ван Гог та багато інших майстрів. Також там народився Ерасмус Ротердамський і Спіноза, а Декарт саме в цій країні написав основні твори.

Голландське суспільство є егалітарним, індивідуалістичним і сучасним. Люди, як правило, вважають себе скромними, незалежними й самодостатніми. Вони цінують здібності на противагу залежності.

Голландці пишаються своєю культурною спадщиною, багатою історією і залученням до міжнародних справ.

У спілкуванні вони є відкритими і, як відзначається в одному жарті щодо голландської культури: «У багатьох складається враження, що така відвертість є виявом грубості й неотесаності — що самі голландці називають відвертістю».

«День» звернувся до експертів із проханням розповісти, чим можуть бути привабливими Нідерланди для нашої країни, і яким є імідж України серед голландців.

СТАВЛЕННЯ ДО СВОЄЇ СПАДЩИНИ

Олександр ГОРIН, посол України в Нідерландах:

— Тюльпани і мистецтво — це частина економічного іміджу Голландії. У музеї Мауріцхейс у Нідерландах висить картина  «Дівчина з перловою сережкою» — одна з найвідоміших картин нідерландського художника Яна Вермеєра. Її часто називають північною, чи голландською, Моно Лізою. І саме вона вважається такою, що представляє Нідерланди у світі як торговельна марка.

Так само образотворче мистецтво є одним із прикладів, де держава зміцнює  свою історію, свої досягнення.

Наприклад, голландці організували виставку, присвячену 500-річчю від дня смерті найвидатнішого майстра періоду Північного Відродження — Ієроніма Босха (1450 — 1516). У рамках оголошеного в Європі Року Босха її було проведено в місті Хертогенбос під назвою «Бачення генія». Там було представлено 20 картин і 19 малюнків. Таку кількість ніколи ще не представляли в місті, де народився і жив художник. Це якраз є прикладом ставлення голландців до своєї спадщини, який викликає дуже велику повагу.

Звісно, ще одним іміджем Нідерландів є тюльпани. Це — їхній національний символ. А, як відомо, тюльпани були завезені до Голландії з Туреччини, але стали візитною карткою Нідерландів.

Парк тюльпанів Кекенхоф є одним із місць, яке бажано було б відвідати будь-якій людині, бо це чистота, порядок, свідчення ставлення до свого символу з боку держави, суспільства.

ІННОВАЦІЙНИЙ  ПІДХІД

— Привабливість Голландії і для нас, і для всього світу полягає в тому, що це — одна з небагатьох країн світу, де  інновації — основа розвитку.

Можна згадати, що саме голландці започаткували використання «зеленої» енергії. І ця галузь працює дуже ефективно. Згідно з опублікованими даними, за 2015 рік уся використана голландською залізницею енергія є «зеленою», отримана від вітряків і водяної енергії.

Іншим прикладом є так званні «розумні» будинки. Реалізовані за такою концепцію будинки допомагають людям жити в них. Якщо в ньому живе пенсіонер, то «розумний» будинок самостійно реагує на його поведінку. Якщо людина похилого віку не рухається упродовж кількох годин, він реагує на це й повідомляє, що треба підійти подивитися, що там сталося.

Голландці також є ініціаторами створення «розумних» доріг, щоб максимально можливо економити енергію.

Наразі в голландському суспільстві широко обговорюється ідея унеможливити потрапляння під колеса людей, які використовують різні гаджети і не звертають уваги на те, що відбувається довкола них.

Було запропоновано іншу систему оповіщення так званих зомбі — розміщення світлофора не лише на стовпах чи на рівні очей, а й на землі. Тобто  перехід підсвічується такими ж кольорами, як і сигнали світлофора. Хоча багато хто заявляє, навіщо це потрібно, сама ідея внести додатковий штрих у систему безпеки є цікавою.

І досить цікавим прикладом є економія електроенергії на дорогах. Наприклад, після другої години ночі й до ранку там світло вмикається, якщо по дорозі є рух, немає — воно вимикається. І, таким чином, дорога і підсвічується, й водночас відбувається економія.

ВИЖИВАННЯ ТА СТІЙКІСТЬ

— Як на мене, ключовою рисою голландців  є виживання. Це пояснюється тим, що вони живуть на території, велика частина якої — нижче рівня моря. І вони завжди мають бути готові до того, щоб протидіяти будь-якій стихії, що може трапитись. А таке вже бувало не раз у їхній історії.

Оці риси стійкості, бажання вносити позитивні зміни у своє життя — це  саме те, чого нам не вистачає, і ми хотіли б ними володіти.

ПРО ПРОВАЛЬНИЙ РЕФЕРЕНДУМ

— Щодо провального референдуму по Асоціації між ЄС та Україною. Все почалось не з України. Треба дивитися на цей референдум не з боку України, як об’єкт референдуму, а з іншого погляду.

У голландському суспільстві було дуже багато дискусій щодо цього закону про референдум, застосування якого відбулося вперше і востаннє. Цей закон продемонстрував, яким чином демократичний інструмент може бути використано для руйнування демократії.

Зараз з’являються публікації, в яких говориться, що це була спроба політичних сил потрапити в активне політичне життя Нідерландів. Окремі діячі, які виступали за проведення референдуму і агітували голосувати проти Угоди, зараз є кандидатами на виборах до парламенту, які відбудуться 15 березня.

А потрапити в парламент у країні з такою історією демократії та державотворчості дуже важко, якщо у кандидата не має історії участі в цьому процесі, досягнень, спрямованих на розвиток демократії, держави та суспільства. Тому окремі політичні сили намагалися зробити це швидко, зокрема кампанією на референдумі, яка була чистим популізмом. І тепер вони заявлятимуть, що ми наполягали на референдумі, і його було проведено, і люди висловили свою думку.

Але референдум був консультативним. І якби він був зобов’язуючим, то поріг участі мав би бути не 30%, як це мало місце, а не менш ніж 50%.

ПРО ЗАВЕРШЕННЯ РАТИФІКАЦІЇ УГОДИ

— Процес ратифікації Угоди про асоціацію буде завершено після того, як її ратифікують у парламенті й ратифікаційні грамоти буде передано в депозитарій.

Але парламент Нідерландів складається з двох палат: нижньої й верхньої — сенату. Головною є нижня палата, в якій 23 лютого відбудеться голосування щодо ратифікації цієї угоди. На даний момент на підтримку Угоди про асоціацію висловилися дві коаліційні партії, а також D66 — ліволіберальна партія і зелені ліві. Іншими словами, існує тверда більшість, що дозволяє говорити, що у разі винесення на голосування, буде отримано позитивний для нас результат.  

Потім цей документ буде передано у сенат, який не переобирається. І там, як кажуть експерти, також є більшість на підтримку асоціації, але не така тверда, як у нижній палаті. Ми вважаємо, що одразу після завершення виборів до нижньої палаті у сенаті почнеться дискусія щодо ратифікації цієї угоди. І саме тому, що це відбуватиметься після парламентських виборів, на нашу думку, буде менше політики у ратифікації.

НОСТАЛЬГІЧНІ МОМЕНТИ ЩОДО РФ

— У голландців є таке відчуття, що вони мають серйозні зв’язки з Росією. Причому не з Російською Федерацією, а Росією як Російською імперією. Анна Павлівна — одна з сестер Олександра І, була заміжня за принцем Віллем Оранським.

Але це все було в минулому. І наше намагання, і наше завдання полягає в тому, щоб голландці самі згадали, що саме вони навчили Російську імперію тому, як організовувати демократію і суспільство, щоб воно було прогресивним. Я їм іноді кажу: це ви вчили Петра Першого демократії, а не Петро Перший вчив вас.

Мені здається, що зараз все більше росте розуміння того, що Росія — це не Радянський Союз і не Російська імперія, що Україна — це не Росія, як Казахстан не є Росією. На мою думку, цей процес розуміння голландцями сучасного світу проходить досить успішно. Адже це одна з передових націй Європи і світу, і думати про те, що вони чогось не розуміють, то було неправильно.

Інша річ, що існують певні ностальгічні моменти на рівні відчуттів, але не більше. Якщо голландці задумали щось робити, вони роблять це жорстко, і, як бачите, Голландія — одна з тих країн, хто повністю підтримав незалежність, територіальну цілісність України. Вона виступає за продовження санкцій проти Російської Федерації допоки не будуть вирішені питання звільнення українських територій і повернення всього до рамок міжнародного права.  

РАЦІОНАЛЬНІСТЬ МИСЛЕННЯ І ДІЙ

Олександр ЦВЄТКОВ, професор Дипломатичної академії МЗС України:

— Голландія — це протестантська країна. І завдяки раціональності мислення і дій свого населення вона стала однією з найбільш успішних країн за розвитком бізнесу. Причому це стосується не стільки великого бізнесу, як середнього і малого. Голландці раціонально підходять до всього і в системі життя, і в відвоюванні територій біля моря. Вони раціонально ставляться до ресурсів, до покращення природного середовища.

Тюльпани — це торгова марка Голландії. І голландське квітникарство тепер — усесвітній бізнес. Ми також запозичили його елементи і стали разом із голландцями вирощувати різні сорти троянд і тюльпанів.

Нам, скоріше за все, не вистачає активного пропагування нашого потенціалу в Нідерландах. А спроби були у сфері суднобудування та телекомунікацій, але тоді, у середині 1990-х років, росіяни відсунули нас від такого перспективного співробітництва.

Слід нагадати, що після здобуття незалежності відбувся масовий притік в Україну дрібного і середнього голландського капіталу і найголовніше — з’явилося вміння вести бізнес. Вони побачили великі можливості сільського господарства і особливо розвитку фермерства. Але голландці були розчаровані тим, що не змогли реалізувати ті проекти, які вони планували.

Зараз голландці перебувають у стадії очікування. Якщо у нас відбудуться справжні зміни і реформи, покращення клімату та розвитку середнього і малого бізнесу і ми зможемо більше показати потенціал до співробітництва і приваблення, то голландці будуть найкращими нашими партнерами.

У світі про нас ще мало знають як про позитивного партнера. Тож із нашого боку потрібно робити все можливе, щоб голландський капітал і вміння йшли до нас.

КРАЇНА МОЖЛИВОСТЕЙ

Ольга Лимар, Iнститут світової політики, Київ:

— Щодо іміджу України серед голландців, то, думаю, актуальність зберігає опитування, проведене компанією TNS на замовлення Інституту світової політики у 2015 році (http://iwp.org.ua/ukr/ public/1802.html). Згідно з цим опитуванням, найбільше саме нідерландці з-поміж жителів семи інших країн, де проводилося подібне опитування, не могли пояснити, чому Україна має бути в ЄС. Згідно з цим же опитуванням, у них були в основному негативні асоціації, пов’язані з Україною — конфлікт/війна, Росія і Крим. І на це є свої підстави. Навіть ті успіхи, які є в України, ми не змогли вчасно і ефективно донести до голландців. Тому що адвокаційними кампаніями треба займатися заздалегідь, а не ad hoc.

Щодо сприйняття українцями Нідерландів, то мені не відомо про певні конкретні соціологічні дослідження. Водночас, на мою думку, Нідерланди в першу чергу сприймаються як успішна країна. Нідерланди можуть показати приклад Україні в багатьох сферах, зокрема у своєму ставленні до прав людини, до екології (Нідерланди вважають країною, в якій екологічні стандарти одні з найвищих), розвитку підприємництва. До речі, права людини було одним з основних питань, які порушували голландські експерти, які приїхали з ознайомчим візитом до України на запрошення ІСП у 2015 році. Думаю, для українців Нідерланди — це гарна країна, де можна розвиватися, успішно працювати, навчатися, це країна можливостей.

Чому вони обрали нас жертвою на минулорічному референдумі? З одного боку, це був шанс проявити частині населення свої євроскептичні настрої, продемонструвати, що ЄС вирішує не все. Україна підпала під гарячу руку. З іншого боку, якби ми були справді успішною країною, якій не треба доводити свою привабливість, то і використати нас було би набагато складніше.

ПРО ГОЛЛАНДСЬКІ СТЕРЕОТИПИ

Сейбрен де ЙОНГ, стратегічний аналітик, Гаазький центр стратегічних досліджень, Гаага:

— Існує доволі багато стереотипів щодо Центральної та Східної Європи. Досі цей регіон багато людей вважає східним блоком. І це попри те, що в 1989 році впала Берлінська стіна і сталося багато іншого за цей час. У результаті багато людей у Нідерландах мають спотворений імідж України, тому вона розглядається як «сіра» пострадянська країна. Інший імідж полягає в тому, що це відома корумпована країна, куди Нідерланди не повинні «вливати будь-які кошти». Той факт, що в Україні багато людей, які хочуть покласти край корупції і що це енергійне суспільство, яке взагалі не відповідає радянському іміджу, якимось чином усвідомлюється більшістю голландців.

Чому Україна стала жертвою референдуму в квітні минулого року? З одного боку, це пояснюється тим, що у Нідерландах існує неточний імідж України. А з іншого — організатори референдуму поширювали багато брехні про Україну. Зокрема такі речі, що в цій країні ведеться громадянська війна (а це не громадянська війна!) і через це Україна не може бути членом Європейського Союзу (і це попри те, що Угода про асоціацію не передбачає членства України в ЄС...), що крайні праві неонацисти заполонили вулиці (це відверта кремлівська пропаганда, і абсолютно брехлива), що Україна є повністю корумпованою, і ЄС не повинен давати будь-які кошти Україні (попри факт, що асоційована угода ніколи не передбачала зобов’язань надавати якісь кошти цій країні). Головним чином Угода про асоціацію з Україною була використана як привід висловити існуюче невдоволення по відношенню до ЄС. Цей референдум будувався навколо цього, і Україна стала нещасливою жертвою. Якби у цей момент на голосування поставили іншу міжнародну угоду, то організатори  референдуму зробили б те ж саме.

І мене дуже тривожить, що в Нідерландах існує викривлений імідж України і українців. Щоб виправити це, голландці повинні відвідувати Україну. Також потрібно сприяти студентському і культурному обміну тощо. Це дуже велика країна й неймовірно цікава.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати