Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Нові варвари в Україні

Через гігантську корупцію в системі освіти на ринок вийшло кілька поколінь погано освічених людей
23 жовтня, 15:25
Илья Кенигштейн

У нашому суспільстві присутні нові варвари. Це погано освічені люди, віком 20-35 років, які, завдяки розвитку світової економіки, отримали доступ до передових технологій. Українська система освіти свого часу породила ціле покоління мутантів соціуму, які не вміють писати й викладати думки жодною мовою і черпають правила життя з фільмів та відеокліпів.

Сучасна цивілізація дала їм в руки новітні гаджети на кшталт iPhone або автомобілів Lexus, а корупція — відчуття вседозволеності й власної величі. У підсумку, завдяки збігу цих трьох обставин у них сформувалася хибна картина навколишнього світу, в якому справжнє життя складається з яскравих і динамічних подій, красивих миттєвостей, перегонів, бійок, шампанського Crystal і драматичних сцен з «хепі-ендами». І що завжди за будь-який злочин можна відкупитися, бо головний герой — завжди має рацію. Або, наприклад, можна втекти. Адже життя у понятті цих ідіотів — це красива фотографія в компресії HDR. Дика аварія в Харкові, як результат перегонів у стилі бойовика «Форсаж», — яскравий тому приклад цього.

Загалом проблема викривленого сприйняття подій, що відбуваються у світі, — це серйозна сучасна хвороба людства. Особливо вона торкнулася суспільств, у яких освіта критично відстає від швидкості впровадження технологій. Згадаймо момент винаходу пороху, що досить сильно змінив життя людства згодом. Те саме відбулося у мить різкого розвитку мережі як повсякденного інструменту. У країнах, де інтернет поширювався поступово, осередки затримки в розвитку були не так помітні. А в Україні, де завдяки гігантській корупції в системі освіти, на ринок вийшло не одне, а навіть кілька поколінь погано освічених людей, інтернет став популярним серед широкого загалу раптово, за якихось 5 років.

Це дуже небезпечний соціум. З одного боку — неймовірно тупий, який розуміє принципи влаштування сучасного світу. З іншого боку — агресивний, що за будь-якого розкладу лізе у бійку і хапається за зброю. І рішення цієї проблеми лежить в організації обов’язкових короткострокових освітніх проектів, фокус яких спрямовано на підвищення загального культурного рівня та зниження рівня побутової агресії.

Навчати потрібно абсолютно всього: як правильно поводитися у суспільстві, як взаємодіяти з незнайомими людьми, як виховувати дітей, як водити автомобіль, дотримуючись правил, й інших базових речей. Потрібно змінювати соціальні маркери у свідомості нових варварів.

Не факт, що вийде. Але інших варіантів немає.

Илья Кенигштейн

Джерело: m.nv.ua

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати