Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Давній дрес-код

Вихід монографії Алли Українець «Традиційний одяг Рівненщини» в області називають головною подією музейного року
09 серпня, 14:26

У виданні відображено багатий матеріал, який завідувачка сектору етнографії Рівненського обласного краєзнавчого  музею, заслужений працівник культури Алла Українець збирала протягом сорока років.  Відтепер  про те, як одягалися наші пращури у давні часи, дізнаються  не лише  відвідувачі музею, а й читачі цього унікального видання, які ознайомляться із дослідженнями величезного історичного періоду — від палеоліту до 40-х років минулого століття.

Етнографиня побувала у найвіддаленіших куточках Рівненщини, взяла участь у багатьох археологічних і етнографічних експедиціях, по краплині збирала розповіді про одяг, а також старі світлини, старовинні вишиванки. Траплялося, й рятувала від знищення залишки старовинного одягу, який нащадки  вважали нікому не потрібними.

«Ця книга — підсумок моєї багаторічної праці, дослідницької й архівної роботи, — розповіла Алла Українець. — Ми спробували показати одяг у розвитку історичному, адже він не є чимось застиглим, даним раз і назавжди. Вбрання змінюється разом зі зміною історичних епох, соціально-економічних умов, культурних традицій. Ми прагнули показати ці зміни, цей шлях традиційного вбрання мешканців краю, як воно стало таким, яким ми його бачили на початку ХХ століття. Як ти дізнаєшся, що це унікальне й самобутнє, коли ти не вивчиш колекцій інших музеїв, не порівняєш?  Ми це зробили, і тепер точно знаємо, що у нас є самобутнього й оригінального, і у своїй книжці я намагалася це самобутнє й оригінальне показати».

Світ побачила  поки що лише перша книжка видання, другу ж авторка  планує завершити до кінця  року. Там будуть представлені світлини традиційного вбрання мешканців усіх районів Рівненщини різних часів.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати