Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Костя і Гріша в гостях у Біма»

15 грудня, 16:33
ЗАСТУПНИК МІСЬКОГО ГОЛОВИ КОСТЯНТИН ПЕТРОЧУК З БІМОМ У НОВІЙ РОДИНІ / ФОТО З САЙТУ ЛУЦЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ

Учора офіційний сайт Луцької міської ради у розділі «Оперативна інформація» написав про подію, котра викликала неоднозначне ставлення лучан. Перший заступник луцького міського голови – Григорій Недопад і просто заступник Костянтин Петрочук «ознайомилися, в яких умовах  проживає тварина». Мова про симпатичного пса на кличку Бім, який кілька років проживав на луцькій «стометрівці», пішохідній вулиці імені Лесі Українки, мав багато друзів серед лучан і став таким собі символом цієї  вулиці. Газета «День» 24 січня ц.р у тексті «Бім із сердечком і сердечні люди» розповіла історію цього собаки. Собаки, котрому уже пропонують поставити в місті пам’ятник – на зразок іншого відомого в місті пам’ятника Слонику – як символу дружби між людьми і тваринами, людської доброти.

Звісно, Бім не був єдиним вуличним собакою у Луцьку, і навіть вуличним відносно, бо мав де спати і був завжди нагодований. Так склалося, що не знайшлося людини, котра б змогла взяти його у дім назовсім, та й, здається, він абсолютно від того не потерпав. Собаки, як і люди, буває, люблять свободу. Бім нікого не з’їв і навіть не покусав, хоча часом (бо то собака!) і гавкав на людей. Вибірково. Не любив «бомжів» і декого з чоловіків у військовій формі. Загалом пес добродушний, був незмінним відвідувачем на мистецьких імпрезах у виставковому залі на вулиці Лесі Українки, його обожнювала дітвора. Врешті, Луцьком продовжують гуляти зграї собак агресивних, проте саме Біма, зважаючи на його популярність, прибрали з луцької «стометрівки». Начебто у міську раду поскаржився на гавкання і агресію (!) Біма хтось, чиє ім’я владці не повідомляють, бо це начебто було б порушенням закону. І загальний улюбленець в один день опинився у місцевому притулку «Ласка»... Де його в один день кастрували і відправили в... родину. Віднайшлася молода сім’я в одному з містечок, в якої вже був пес, дуже схожий на Біма, але він утік. Історія з вилученням Біма з вулиці викликала певне заворушення серед лучан. Справа в тім, що «Ласка» не має наразі позитивного авторитету у місті. Було вже дві петиції з проханням звільнити з посади директора людину, яка очолює це комунальне підприємство, врешті, навести лад з закладом, який називають і «живодернею», і навіть «гестапо». Були публікації в різних виданнях, депутатські перевірки, навіть пікетування міської ради. Ніхто насправді не проти, аби Бім мав родину і дім. Проте чому лише він? Він фактично не зовсім бездомний. У час, коли навіть на «Бімовій» вулиці вистачає справді бездомних псів, до яких владі нема діла.

БІМ У ЛУЦЬКУ / ФОТО ВІКТОРА  ЧУХРАЯ

Вчорашній візит «двох дорослих  дядьків, які займають одні з найвищих  посад у структурі місцевого самоврядування Луцька» (як написав про це місцевий журналіст Андрій Лучик) викликав неоднозначну реакцію. Більше іронії, ніж захоплення. «Перший заступник міського голови Григорій Недопад зауважив, що до нього особисто телефонували лучани, які були стурбовані зникненням тварини з вулиці Лесі Українки. За його словами, через значний резонанс у соціальних мережах, він разом з Костянтином Петрочуком вирішили ознайомитись, у яких умовах тепер проживає тварина. Він наголосив, що собака тепер має родину, у якій про нього піклуватимуться» – йдеться у повідомленні на офіційному  сайті міської ради. «Поїхали в інше місто, щоб пофоткатися, як вони гладять собаку? Тобто в місті для заступників нема більш  важливих справ? Дешевих політичних балів захотіли?» – запитує Андрій Лучик, і висловлює думку дуже багатьох людей. А інший журналіст, Юрій Ричук, пожартував, що «колись був «Шарик в гостях у Барбоса», а тепер «Костя і Гріша в гостях у Біма»...

Це ж уявити: двоє керівників міста з «шлейфом» з прес-служби, фотографа на повному серйозі подають відвідини Біма як свою роботу. Схиляюся до думки, що насправді доля Біма, як і інших вуличних тварин, мало цікавить владу. Інформація, що Біму добре в новій родині, мала на меті перекрити негативні відгуки, які викликало забирання Біма з вулиці. Не тому, що забрали, а тому, як це зробили і чому. А могли б заступники міського голови провідати Біма і написати про це, наприклад, у соціальній мережі. І ставлення до візиту було б, думаю, зовсім іншим, ніж до інформації на офіційному сайті. Бо правду пишуть лучани: Бім – символ, але влада має реагувати і на людей, які доживають у хоспісі, на розруху в місцевій інфекційній лікарні, врешті, було б доцільніше, аби міська влада зуміла і змогла переконати лучан, що у комунальному закладі «Ласка» тваринам так само добре, як Бімчику в новій родині.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати