Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Закони фізики

03 березня, 13:22

Часто, коли розмова торкається шкільних спогадів, з’являється одна спільна риса для багатьох – особливий вчитель фізики. Такий був у моєї мами, в мене, в сусіда з третього поверху, і, ймовірно, у вас теж – та все це різні люди. У мого, наприклад, було гостре почуття гумору й, водночас неймовірне відчуття такту. Іще він вмів розповісти про складне просто, і відкрити усю складність простого. Він показував фільми про планети, демонстрував приручену блискавку в скляній банці й з легкістю розбирав на гвинтики всесвіт, даючи нам підказки, як зібрати його знов. А якось, в одинадцятому класі, запропонував кидати до скарбнички копійки за спізнення – на скільки спізнився, стільки й кладеш. Хлопці, які вже почувалися кавалерами, показово кидали гривні й так на свято останнього дзвоника фізик повернув нам серйозну суму, що стала в пригоді в той день.

Він викладав іще й астрономію. Мені, людині дуже земній, важко назвати цей предмет улюбленим. Положення небесних тіл і рух їх у просторі давалися мені складно, але авторитет відмінниці не дозволяв писати контрольні на трійки. Тож під час одного з таких випробувань я акуратно підглядала до книжки. Вчитель, що звик до моїх розумних відповідей на фізиці, геть не чекав такої поведінки й двічі запитав: «Хто це дивиться в книжку?» І десь за третім разом, непомітно наспівши, він закрив ту книгу з моєю рукою поміж сторінок і лишився стояти, легко притискаючи згори книжку, а в ній — руку. Зібравши усю милість до купи, я глянула на нього з німим проханням – відпустіть руку, дайте дописати. Натомість, вчитель посміхнувся і сказав просто, як за законами фізики – «Якщо ти не підглядала, то і руки твоєї тут нема. Пиши, не відволікайся.» Так я і дописувала роботу, з однією рукою затисненою поміж сторінок потрібного параграфу.

Днями два чоловіка за сусіднім столиком у кафе голосно пригадували університетську юність. Обидва закінчили радіоелектроніку й бідкалися, як швидко усе міняється у цій галузі. Те, що вивчив на першому курсі вже застаріло до третього. І раптом один з них каже: «тому я вчив не так радіоелектроніку, як фізику. Вивчив основні закони й все, тисячу років нічого не міняється, завжди будеш правий.» Далі я вже не слухала їх розмов, а думала, наскільки легше живеться фізикам. У час, коли світ змінює наші закони щохвилини, закони самого світу лишаються незмінними. Фізики це знають, тому, напевне, вони такі особливі, от пригадайте свого вчителя…

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати