Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

В експозиції Тернопільського художнього музею — роботи призерів фотовиставок "Дня"

02 червня, 22:49

Фотовиставку «Світ очима дітей», приурочену Міжнародному дню захисту дітей, відкрили в  Тернопільському обласному художньому музеї 1-го червня. В експозиції — роботи гуртківців Тернопільської міської станції юних техніків. «Фотографії відповідають тематиці — роботи дитячі і на світлинах зображені діти, — розповідає керівник фотостудії «Х-позиція» Василь Стрижко. — Чому така назва? Ми беремося за все, що нам не відомо». Пан Василь навчає дітей фотосправі майже 40 років. «Для мене головний критерій — це бажання дитини навчитися. Одразу видно, чи буде з неї фотограф, чи ні. Якщо хоча би є найменший натяк на це, то ми розвиваємо. Головне, щоби дитина хотіла працювати». Вихованці Василя Стрижка — учасники і призери багатьох всеукраїнських і міжнародних фотоконкурсів, як в країнах пострадянського простору, так і в Англії, Китаї, Австралії, Люксембурзі… Серед найпрестижніших Василь Стрижко називає фотовиставки «Дня». «Три роки поспіль беремо участь у фотовиставках газети «День». Щороку вихованці студії здобувають призи», — розповідає педагог і знайомить з Юлією Попик та Анастасією Зазуляк. Юля займається фотографією два роки. «Експресія» — перша робота, яку надіслала на фотоконкурс «Дня» в 2016-му році. За неї отримала приз від компанії «Кока-кола». На фото — подруги дівчини. «Вони дуже веселі і позитивні», — розповідає Юля Попик. Цього року вона вступатиме до вишу. Хоче стати журналістом і паралельно займатися фотомистецтвом. Відгукуючись про ХVІІІ Міжнародну фотовиставку «День-2016», зазначає: «Мені дуже сподобалася сама атмосфера, дуже багато достойних робіт, з творчістю нових для себе людей познайомилася. Для мене це великий досвід».

Про другокурсницю коледжу ТНЕУ Настю Зазуляк Василь Стрижко каже, що вона, вступаючи в нерівну боротьбу з дорослими, завойовує перші місця на фотоконкурсах. У Лідице, що в Чехії, дівчина здобула персональну медаль, її фото в каталозі фотоконкурсу в Литві «Людина ХХІ століття». «Любов без винятків», яку Анастасія Зазуляк зробила на вуличному ринку, потрапила в експозицію ХVІІІ Міжнародної фотовиставки «День-2016». В обласному художньому музеї вона не представлена, бо не відповідає дитячій тематиці. «Рівень виставки газети «День» справді дуже високий. Роботи професійно зроблені. Кожна фотографія має свою ідею, свій зміст. Різноманітні сюжети можна побачити», — ділиться враженнями Анастасія. Настя показує фотороботу ще однієї призерки минулорічного фотоконкурсу Юлії Моравицької «Сповідь», на якій юній авторці вдалося передати почуття дитини, під час таїнства сповіді у храмі. 

До Тернопільського обласного художнього музею на відкриття фотовиставки прийшло багато дітей і дорослих. Коли розглядала фото Ярослава Долгушина «Найкращі друзі», до мене підійшов хлопчик і показав пальчиком на світлину: «А оце — я. зі своїм другом». Кирилко Кацюк навчається в ЗОШ №11, перейшов до третього класу. На фото з Єгором Долгушином вони ще зовсім маленькі. «Племінник Ярослав займався тоді фотографією декілька років. Оце він фотографував. Ми були на відпочинку разом. Це два двоюрідних брати і причому — два найкращих друга змалечку. Ця фотографія була на багатьох виставках», — розповідає мама Кирила — Олена Кацюк.

Фотовиставку «Світ очима дітей» в обласному художньому музеї тернополяни зможуть переглянути до 14-го червня. А вихованці студії «Х-позиція» Тернопільської міської станції юних техніків вже працюють над новими ідеями, які планують восени представити на ХІХ Міжнародний фотоконкурс «День-2017».

Лариса ОСАДЧУК, Тернопіль

Фото Михайла УРБАНСЬКОГО

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати