Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

У Львові демонструють "3-D" годинник XIX століття

08 лютого, 21:19
Фото Романа БАЛУКА

Раритету, що його експонують у Музеї етнографії та художнього промислу Інституту народознавства НАН України (проспект Свободи, 15), – понад 160 років. Про це «Дню» розповів завідувач сектору експозиції Андрій Колотай. І додав, що годинник, водночас – об'ємну картину з рухомими деталями створювали два майстри – відомий французький годинникар П'єр Марті та, найімовірніше, народний умілець, котрий із підручних матеріалів, з картону та паперу, і виготовив сюжет, а це – романтичний пейзаж (швейцарський каньйон) на тлі міста, і в цій картинці пливе корабель, містом прогулюються люди, тече вода, крутиться вітряк…  «Отаке умовне 3-D XIX століття», – говорить науковець. І принагідно зазначає, що годинник, вмонтований у вежу, заводили окремо, а механізм, що рухав деталі пейзажу, – накручували окремо (корбою). 

Інформацію про автора часоміру музейникам надали минулого року кваліфіковані реставратори Сергій Скородзієвський та Ігор Якубовський, котрі побачили на годиннику клеймо майстра П'єра Марті. То ж встановили дату виготовлення дзиґаря  – 1854 рік.

«Такий годинник, такого розміру, масштабу і з таким  механізмом – єдиний в Україні», – хвалиться Андрій Колотай. Також розповідає, що, судячи з матеріалів, з котрих виготовлений годинник, він точно не призначався для королівської знаті – «розрахований на простий загал, для середньої верстви населення».

А спонукало до реставрації експонату передусім те, що він дуже подобався дітям, котрі реагували на нього, як на завмерлу в часі казку.

Тепер пра-пра-прадідусь-хронометр, як і 160 років тому, працює. І його запускають-накручують для маленьких відвідувачів.

Атракція триває 13 хвилин.

І справді варто подивитися на те, як тішаться, спостерігаючи за живою картинкою, малі знавці ґаджетів, котрих, здається, вже важко чимось здивувати.

Тетяна КОЗИРЄВА, Львів. Фото Романа БАЛУКА.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати