Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Глава MI6 закликав не робити односторонніх поступок Росії, а Китай вважає надто впевненим у собі

30 листопада, 19:52
Фото: Reuters/Stephane Mahe/Pool

"Жодній країні в Європі і не тільки не слід спокушатися думкою, що односторонні поступки Росії призведуть до покращення її поведінки", - наводить агентство Associated Press слова Мура з його першого з моменту обіймання посади глави MI6 у жовтні 2020 року публічного виступу, що відбувся у Міжнародному інституті стратегічних досліджень.

При цьому він згадав приєднання Криму до Росії у 2014 році та нещодавню концентрацію російських військ на кордоні з Україною, підкреслив, що Велика Британія продовжує "мати справу з гострою загрозою від Росії".

"Ми та наші союзники, партнери повинні піднятися і стримати активність Росії, яка йде всупереч міжнародній системі, заснованій на правилах", - сказав він.

Чотирма основними загрозами, з якими доводиться мати справу британській розвідці, Мур вважає Росію, Китай, Іран та міжнародний тероризм. При цьому він назвав КНР "найважливішим пріоритетом" MI6, звинуватив Пекін у великомасштабних шпигунських операціях проти Великої Британії та її союзників, у спробах "спотворити публічний дискурс і процес прийняття політичних рішень", в експорті технологій, що дають Китаю "мережу авторитарного контролю над світом" .

"Пекін вірить у власну пропаганду про ламкість Заходу і недооцінює рішучість Вашингтона. Ризик неправильних розрахунків Китаю через його надмірну впевненість є реальним", - стверджував Мур.

Також він заявив про значну загрозу з боку Ірану, який використовує у своїх цілях ліванське угрупування шиїтів "Хезболла". Говорячи про загрози недержавного характеру, глава MI6 пояснив, що повернення руху "Талібан" до влади в Афганістані стало "засобом підняття морального духу" для бойовиків, а через виведення західних сил з Афганістану рівень загрози, що виходить із цієї країни, ймовірно, зріс.

Крім того, він заявив про необхідність для британської розвідки частково відмовитися від секретної атмосфери роботи та взаємодіяти з IT-фірмами для перемоги у перегонах кіберозброєнь над супротивниками Британії. Мур уточнив, що ворожі сили вкладають ресурси у розвиток штучного інтелекту, обчислень на квантових комп'ютерах та синтетичну біологію, оскільки "оволодіння цими технологіями дасть важіль впливу" суперникам Лондона. Як приклад він навів Китай, який, за його словами, збирає інформацію у великих масштабах задля набуття влади.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати