Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

У Вінниці розпочинається міжнародний літературний фестиваль "Острів Європа"

14 червня, 18:06

Виставкою «На горі», яка присвячена постаті вінницького митця-європейця Ігоря Костецького, дали сьогодні старт масштабному літфесту «Острів Європа». У наступні три дні фестиваль об’єднає письменників, діячів мистецтва та інтелектуалів з Білорусі, Польщі, Чехії, Вірменії, Ізраїлю, Швейцарії, Канади та США. Його учасниками стануть і українські літератори: Андрій Курков, Артем Чех, Микола Рябчук, Ірина Цілик, Олена Стяжкіна, Остап Сливинський, Сергій Татчин, а також молоді прозаїки і поети. На 10 open-air локаціях вони дискутуватимуть і обговорюватимуть проблеми «камерних» літератур, малих мов та локальних текстів.

«Уже сьогодні на відкритих майданчиках міста розпочинаються презентації та літературні читання. Щодня відбуватимуться дискусії інтелектуалів, перформанси та концерти, виставки й квести, які дозволять наповнити простір міста новими сенсами, видобуваючи з нього його органічні контексти, – каже директор фестивалю Олександр Вешелені. – Відвідувачі фестивалю зможуть відчути атмосферу «літературного безвізу», який органічно поєднуватиме європейських митців з їхніми українськими колегами – доводячи понад столітню традицію інтегрованості української культури в континентальні й світові тенденції».

На презентації виставки «На горі», яку відкрили у так би мовити нульовий день фестивалю, дослідник творчості Ігоря Костецького, директор видавництва Канадського інституту українських студій Марко-Роберт Стех зауважив настільки актуально для України повернення власного інтелектуального простору. Він лаконічно і точно окреслив головну місії експозиції – повернути Костецького до Вінниці – а разом з тим наголосив, що повернення імен видатних українських європейців необхідне Україні для ідентичності.

«Ігор Костецький дуже рідко писав про політику, але коли писав, то не про кон’юнктурну, а про питання політичної культури. Він говорив, що українська нація, як кожна нація світу, може здобути повноцінні незалежність і свободу лише тоді, коли вона знайде свою унікальну місію для створення добра у світі, – розповідає Марко-Роберт Стех. – Більше того Костецький наголошував, що українці єдина нація в Європі, яка спроможна нейтралізувати російську загрозу для світу. Але найпершим кроком у цьому має стати ідентичність – українцям треба перебрати на себе давній Київ і інтегрувати спадщину Київської Русі в українську ментальність. Його роздуми актуальні зараз як ніколи і у цьому унікальність Костецького, який багато років тому сказав за нас нинішніх».

Експозиція виставки представляє раритетні книги з видавництва «На горі», унікальні архівні документи, світлини, мистецькі твори, а також образи, що супроводжували Костецького упродовж життя. Експозиція дозволяє поринути у мистецький світ однієї з найзагадковіших постатей української літератури ХХ століття – рятівника Гребінчиного перекладу «Гамлета», сюрреаліста й експресіоніста європейського масштабу. Людини, яка легко знаходила мову зі Станіславом Єжи Лецом, Казиміром Едшмідом чи Езрою Павндом, і яка досі залишається невідомою для багатьох із нас. Саме історія Костецького доводить повноцінне існування «мистецького безвізу» для українців, можливостями якого зуміли скористатися лише одиниці.

Уже надвечір сьогоднішнього дня на гостей фестивалю чекає показ фільму «Дорогою ціною» Марка Донського, який розповідає про історію кохання й боротьби Остапа й Соломії з повісті Михайла Коцюбинського. А попереду – понад 50 літературно-мистецьких заходів. Вхід на всі локації, окрім острову Кемпа, вільний. Детальна програма та додаткова інформація на сайті фестивалю http://www.europeislandfest.com/

Олеся ШУТКЕВИЧ, Вінниця, фото автора

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати