Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

У Вінниці відбулася прем’єра фільму про мера-реформатора, який керував містом на початку ХХ століття

18 грудня, 21:06

Документальну кінострічку «Видатні люди Вінниччини: Микола Оводов» представив сьогодні вінничанам режисер Василь Медяний. Фільм розповідає про життям видатного громадського діяча, лікаря, реформатора Миколи Оводова, який сто років тому перетворив провінційну Вінницю на перспективне місто. У період його керування з 1899 по 1917 роки місто пережило «економічне диво»: річний бюджет зріс у 11 разів, а господарство та соціально-культурна сфера досягли свого пікового розвитку – були відкриті театр, лікарні, навчальні заклади, готелі, спорудженні трамвайні колії і прокладений водогін.

«Замовником фільму про мера-реформатора виступив Центр історії Вінниці. Знімальний процес відбувався за підтримки керівництва міста та особисто міського голови Сергія Моргунова, – відзначає режисер. – Зйомки відбувалися на кількох майданчиках – біля обласної психіатричної лікарні, поблизу пам’ятника першого трамвая та у центральній частині міста. Найскладніше було відшукати локації, які б збереглися історично. Але і цілому стрічка художньо, композиційно та інформаційно наповнена. Сподіваюся вона сподобається вінничанам і спонукатиме їх до вивчення історії рідного міста».

У фільмі знімаються актори Вінницького обласного музично-драматичного театру. У головній ролі – народний артист України Валерій Прус. Головного архітектора міста Григорія Артинова грає Анатолій Вольський, а мецената і банкіра Бернштейна – Богдан Костюк. Загалом у зйомках беруть участь 30 осіб. За історичну правду в фільму відповідали консультанти з Центру історії Вінниці. Через у фільму презентовано чимало архівних документів. А під час роботи над кінострічкою навіть вдалося знайти могилу Миколи Оводова в Одесі, яку планують впорядкувати за підтримки Вінницької міськради.

Тривалість художньо-документальної стрічки триває 20 хвилин. Її бюджет складає 50 тисяч гривень. Фільм став першим із серії «Видатні люди Вінниччини». У наступному році авторський колектив обіцяє представити прем’єру про Миколу Леонтовича.

Як писав «День», Микола Оводов був із дворянської сім’ї. Здобув медичну освіту в університеті святого Володимира у Києві і був направлений у Подільську губернію, де працював лікарем. 30 березня 1899 року постановою Вінницької Міської Думи він був обраний міським головою на чотирирічний термін, пізніше неодноразово перебирався і займав цей пост до початку 1917 р. Саме під час головування Оводова відбувся величезний прогрес у розвитку Вінниці. Закінчив своє життя Микола Оводов в Одесі у 1941 році, де працював лікарем.

Олеся ШУТКЕВИЧ, Вінниця, фото автора

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати