Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

У Львові видадуть Хемінгуея українською – вперше у незалежній Україні

28 жовтня, 22:52

«Видавництво Старого Лева» придбало права на всі твори класика американської та світової літератури, лауреата Нобелівської та Пулітцерівської премій. «То ж вже на початку 2017 року можна очікувати на перші книжки Ернеста Хемінгуея на українському ринку», – розповідає керівник відділу маркетингу та зв'язків з громадськістю «Видавництва Старого Лева» Оксана Зьобро.

Переговори львівського видавництва з правовласниками творів Хемінгуея – Ernest Foreing Rights Trust – тривали понад рік. Серед труднощів, які довелося подолати у процесі перемовин, – сприйняття українського середовища як такого, де несерйозно ставляться до авторського права. Мова йде передовсім  про велику частку піратського контенту українською мовою, який з’являється майже одночасно з легальними виданнями або, як у випадку творчості Хемінгуея, є незаконно оприлюднений у вільному доступі у вигляді оцифрованих версій видань радянських часів. То ж серед умов видання українською мовою є забезпечення правового поля і боротьба з нелегальним оприлюдненням електронних версій творів Хемінгуея. «Тому «Видавництво Старого Лева» наполягає на тому, щоб усі інтернет-ресурси, де є опубліковано переклади творів Хемінгуея або їхніх частин українською мовою, видалили ці тексти, – говорить Оксана Зьобро. –  В іншому випадку порушення авторських та майнових прав розглядатиметься у судовому порядку».

Згідно з інформацією, що її надає «Видавництво Старого Лева», востаннє повне видання творів Ернеста Хемінгуея виходило українською мовою у 1979–1981 роках, і це був 4-томник видавництва художньої літератури «Дніпро». Після того ще були публікації окремих романів (зокрема, «Фієсти» та «По кому подзвін») у видавництві «Вища школа» (1985-го).  Від 1991 року не вийшло жодної книжки творів Хема українською мовою з дотриманням вимог авторського права.

Тетяна КОЗИРЄВА, Львів.

Фото «Дню» надали у «Видавництві Старого Лева».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати