Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Голодомор намагаються включити до навчальних програм шкіл США

30 листопада, 22:08

Для багатьох американців українського походження поширення знань про Голодомор вже не одне десятиліття є вкрай важливою місією. Один із шляхів, який наближає до досягнення цієї непростої мети, – включення теми до шкільної програми з історії в американських школах.

Саме таку ціль кілька років тому поставив собі Крайовий комітет США з визнання Голодомору геноцидом, повідомляє Радіо Свобода.

 Михайло Савків, голова комітету, пояснює: Крайовий комітет разом зі своїми осередками в штатах намагається систематизувати підхід і домогтися того, щоб учні американських шкіл в рамках вивчення світової історії слухали і лекції про Голодомор.

Мета досить амбітна та потребує багато часу, адже, на відміну від України, де освітні програми централізовані, в Сполучених Штатах навчальні курси пишуться та затверджуються місцевими відділами освіти. «Кожен штат та кожна школа навіть свої має правила, тому, на жаль, наш шлях буде тривати трошки довше, ніж нам хотілося», – додає Савків.

Доріс Дужий – одна з активісток, яка допомагає комітету. Вона освітянка, мешкає у штаті Мічиган. Впродовж багатьох років викладала тут світову та американську історію. І не один рік домагалася того, аби у програму з вивчення історії в школах Мічигану був включений розділ про геноциди ХХ століття.

У 2016-му її робота принесла результат, губернатор штату запровадив обов’язкове вивчення теми геноциду ХХ століття у державних школах. Дужий називає цей момент знаковим, адже це, по суті, дозволило включити до цієї програми і розділ про Голодомор, який був геноцидом українського народу. «Голодомор підпадає під це поняття. Ми хотіли переконатись, що Голодомор буде згадуватися у всіх стандартах, щоб, якщо вчителя попросять розповісти про Голокост чи Руанду, чи Камбоджу, чи інші геноциди ХХ століття, Голодомор також був включений», – пояснює Дужий.

 

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати