Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Десять кроків до нової медицини

Які основні зміни несуть ухвалені урядом постанови щодо реформ системи охорони здоров’я
30 листопада, 19:02
ФОТО РУСЛАНА КАНЮКИ / «День»

Серед десяти затверджених постанов — концепції реформи фінансування системи охорони здоров’я та розвитку системи громадського здоров’я, постанова щодо утворення госпітальних округів, повідомляють на сайті Міністерства охорони здоров’я.

«Уряд нарешті закріпив нормативно-правовими актами декларації, які неодноразово робили у 2016 році щодо старту реформ у 2017-му, — стверджує  Олександр Ябчанка, менеджер групи «Реформа системи охорони здоров’я» Реанімаційного пакета реформ. Наголошує, що ділиться особистою думкою. — Важлива концепція реформи фінансування системи охорони здоров’я. На відміну від утримання закладів, яке маємо зараз, уряд рухається до переходу на закупівлю медичних послуг у їхніх надавачів, умовно — медиків. Тобто є певний гарантований державою чіткий пакет медичних послуг, громадянин може вільно обрати лікаря. Держава має бути гарантом цих домовленостей. На первинній ланці медицини це виглядатиме так: громадянин обирає лікаря, якому довіряє, укладає з ним договір на рік, і кошти за обслуговування цього договору оплачує держава».

Концепція закріплює модель національного солідарного медичного страхування зі 100% покриттям громадян. Збори страхових внесків здійснюватимуться через загальну систему оподаткування і накопичуватимуться в державному бюджеті, інформує МОЗ. У 2017 році реформу мають впроваджувати у первинній ланці медицини, у 2018-му додасться вторинна, а у 2020-му реформа має охопити всі рівні надання медпослуг. За концепцією мають створити єдиний національний замовник, який і регулюватиме стосунки між лікарем та пацієнтом.

Уряд також ухвалив постанову, яка підсилює автономізацію медзакладів. Як повідомляють на сайті МОЗ, вона надає всім медичним закладам країни автономію фінансового планування вже з наступного року та по суті переводить медичні заклади на «глобальний бюджет». Кошториси складатимуться за спрощеною системою, яка містить два коди — поточні та капітальні видатки. Звітність по витратах подаватимуть за всіма кодами економічної класифікації. «Це допоможе закладам охорони здоров’я ефективніше використовувати обмежений бюджет», — коментує Олександр Ябчанка.

Напередодні засідання Кабміну, де розглядали реформаторські постанови, голова парламентського комітету з питань охорони здоров’я Ольга Богомолець написала у Facebook: «Ніяких матеріалів — нема.

Що будемо розглядати — дізнаємось завтра. Складно бути професійним у непрофесійних умовах».

«Концепція реформи фінансування системи охорони здоров’я довго була на публічному обговоренні, зокрема це відбувалось в межах РПР, — говорить Олександр Ябчанка. — Моя суб’єктивна думка — рівень публічності міністерства заслуговує високої оцінки. Відбувається формування державної політики через консультації зі стейкхолдерами. Зараз отримуємо доволі чіткий сигнал від прем’єр-міністра, що медичній реформі у 2017 році таки бути».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати