Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Коротко / УКРАЇНА

05 жовтня, 00:00

Дніпропетровські пенсіонери отримали добавку

Дніпропетровська область першою в Україні виконала постанову уряду В. Януковича про підвищення мінімальних трудових пенсій до рівня прожиткового мінімуму. Про це на прес-конференції заявив начальник обласного управління Пенсійного фонду України Зінаїда Пікалова. За її словами, з 1 вересня нинішнього року щомісячну державну адресну допомогу почали отримувати 777,9 тисячі пенсіонерів із загального числа — 1040 тисяч. На доплати пенсіонерам додатково було виділено 71 млн. гривень. Тому сьогодні, з урахуванням цієї допомоги, середній розмір пенсії на Дніпропетровщині становив навіть не 284 гривні, як це передбачено урядовою постановою, а 309. Таким чином, сказала З. Пікалова, вперше за всі роки незалежності нашої країни вдалося підняти матеріальне забезпечення пенсіонерів до рівня офіційно встановленого прожиткового мінімуму й, нарешті, виконати статтю 46, п.3 Конституції України.

Взагалі, в обласному управлінні Пенсійного фонду вважають, що економічне зростання дозволить і надалі підвищувати добробут пенсіонерів. Наприклад, наступного року в області очікується збільшення фонду заробітної плати майже на 500 млн. гривень. Відповідно, через відрахування зросте й бюджет Пенсійного фонду, а тому його керівництво прогнозує 20-відсоткове збільшення пенсій від темпів зростання заробітної плати, повiдомляє Вадим РИЖКОВ, «День».

СБУ передасть архіви для вивчення

30 вересня у Києві підписано Договір про співробітництво між Службою безпеки України та Об’єднанням «Саксонські меморіали в пам’ять жертв політичного терору» (Федеративна Республіка Німеччина). Укладення цього Договору є черговим етапом реалізації масштабного міжнародного дослідницького проекту «Радянські та німецькі військовополонені та інтерновані. Дослідницькі роботи щодо воєнних та повоєнних часів», в якому Україна бере участь разом з Росією, Білоруссю та ФРН. Мета проекту — вшанування жертв пам’яті Другої світової війни, зміцнення взаєморозуміння й довіри між народами. Новий Договір передбачає виявлення документів Національного архівного фонду України, які зберігаються в Службі безпеки, про радянських і німецьких військовополонених та інтернованих періоду Другої світової війни, а також про місця їхніх поховань. Також передбачено передання Об’єднанню електронних баз даних, що використовуватимуться з гуманітарною та науковою метою, яке здійснюватиметься згідно із законодавством України.

Україна — 65-та в авторейтингу

У рейтингу «автомобілізованості» країн світу, складеному на підставі звітів фахівців статистичної служби ООН, перше місце вже багато років з незмінною постійністю посідають Сполучені Штати Америки — з показником на рівні трохи більш як 3 автомобілі на кожних чотирьох американців. Як повідомляє forUM, Японія, незважаючи на вельми непогані показники діяльності та зростання виробництва таких автогігантів, як Toyota, Honda і Nissan, а також менш успішні результати Mazda і Mitsubishi, опинилася всього лише на одинадцятому місці рейтингу з показником в 543 машини на тисячу японців — трохи краще, ніж одна машина на двох. Найбільші автомобільні держави Європи — Німеччина, Велика Британія й Франція — також вельми відстали. Найкраще справи йдуть у Франції — 7 місце і 565 автомобілів на кожні десять сотень душ населення, відразу слідом за Італією — 6 місце і 566 машин на тисячу громадян. Німеччина, напевно, за рахунок великої кількості населення (82 мільйони осіб, найбільша за чисельністю населення країна Європи) та великого відсотка автомобілів, що відправляються на експорт, опинилася на чотирнадцятій позиції списку з показником в 519 автомобілів на кожну тисячу німців. Примітно, що майже всі інші країни в першій двадцятці — це держави, які самі машин не виробляють, а лише імпортують. Наприклад, друге місце посів Люксембург, третє — Малайзія. Четверте й п’яте місця — у Австралії й Мальти.

У Східній Європі найкраще справи з автомобілями у населення йдуть у Словенії, Чехії та Естонії — 22, 24 і 27 місця загальносвітового рейтингу з показниками в 413, 399 і 353 автомобілі на тисячу жителів відповідно. Росія поки змогла піднятися лише до 53 позиції з показником в 156 автомобілів на тисячу душ населення — дві машини на кожні тринадцять росіян. З інших держав колишнього СРСР до першої сотні потрапили ще лише Україна (65 місце і 98 машин на 1000 душ населення), Азербайджан (80 місце і 51 машина на тисячу осіб), Молдова (82 місце, 49 автомобілів).

Затримано 20-річну сутенерку

Львівська міліція затримала 20-річну жінку, яка примушувала займатися проституцією учениць шкіл-інтернатів області. Про це агентству Інтерфакс-Україна повідомили в центрі громадських зв’язків УМВС у Львівській області. Жінку затримали в ніч на 30 вересня в одному з кемпінгів на трасі Львів — Рава-Руська. Разом із сутенеркою також були затримані чотири дівчинки шкільного віку, які є ученицями однієї зi шкіл-інтернатів. Жінку притягують до відповідальності за звідництво. За даними ЦГЗ, сутенерка пропонувала дівчатам роботу офіціанток у кемпінгу. На власні гроші вона купувала їм одяг і селила в номерах. Потім говорила, що місце офіціантки зайняте, а витрачені гроші слід повернути, й «пропонувала» їм відробити проституцією.

Щороку помирає 120 тисяч наркоманів

Понад 80% наркозалежних в Україні — люди до 30 років, при цьому щороку в країні помирає від наркотиків 120 тис. чоловік. Про це заявив, виступаючи на всеукраїнських громадських слуханнях «Антикорупційний вимір боротьби з наркобізнесом», міністр праці та соціальної політики України Михайло Папієв, повідомляє Інтерфакс-Україна з посиланням на прес-службу Мінпраці. За словами міністра, держава щороку втрачає 120 тисяч найактивнішого репродуктивного, працездатного та обороноздатного населення. Проблема наркоманії тісно пов’язана з проблемою ВІЛ/СНІД, оскільки 70% ВІЛ-інфікованих в Україні — ін’єкційні наркомани. На думку міністра, сьогодні найважливішим є прийняття загальнодержавного базового документа — національної стратегії, яка затвердила б домінуючий підхід у наркотичній політиці держави. Стратегію планується розробити як на загальнодержавному, так і на регіональному рівнях. На думку М. Папієва, велика частина питань, що стосуються незаконного споживання наркотиків і соціальної реабілітації хворих, має вирішуватися на місцевому рівні. Це обумовлено наявністю специфічних рис для різних регіонів, безпосередньою близькістю регіональних структур до населення. Міністр також відзначив низьку ефективність реабілітаційних заходів серед наркозалежних в Україні — після проходження лікування видужує тільки 1% наркозалежних.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати