Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Коротко / УКРАЇНА

07 грудня, 00:00

Дебют останніх учнів Миколи Мерзлікіна

Завтра у Будинку кіно шанувальники українського кіномистецтва матимуть можливість побачити роботи молодого покоління українських режисерів. О 18.00 у Синій залі відбудеться показ дипломних робіт цьогорічних випускників Київського національного університету театру, кіно і телебачення імені І. К. Карпенка-Карого. Це був останній набір студентів, які мали можливість вчитися кіномистецтву у видатного режисера Миколи Івановича Мерзлікіна. У програмі — ігровий фільм «Кров», знятий за мотивами оповідання грузинського письменника Нодара Думбадзе (режисер Ірина Правило); ігровий фільм «Дурочка» — екранізація оповідання Антона Чехова «Хористка» та документальний фільм «На службі режиму. Лені Ріфеншталь» про стосунки режисера і влади (режисер Ірина Громозда). Випускниця Владислава Чекмарьова, яка, до речі, брала участь у зйомках серіалу «Гра долі», представить власний документальний фільм «Політ» — це історія народження вистави «Отак загинув Гуска» за п’єсою українського драматурга Миколи Куліша, поставлена і виконана студентами — однокурсниками Владислави Чекмарьової. Фільм «Політ» присвячений пам’яті майстра курсу, режисера Миколи Івановича Мерзлікіна. А також запланований показ фільму Івана Канівця «Тризуб Нептуна» про створення українського флоту у 1918 році, прем’єра якого відбулася два місяці тому («День», № 176, четвер, 30 вересня 2010), повідомляє Вікторія СКУБА, «День».

Допоможіть онкохворим дітям!

На Рівненщині стартувала акція «Донори — дітям». Таким чином організатори мають намір допомогти малюкам, у яких виявили онкозахворювання. Для таких дітей препарати з крові є життєво необхідними, натомість питання нестачі донорів стоїть доволі гостро. «Річ у тім, що сильнодіючі препарати, які використовують у лікуванні онкохворих дітей, згубно діють не лише на пухлину, а й на весь організм у цілому. У таких малюків на деякий час практично припиняється нормальне кровотворення, — коментує Любов Краков’ян, завідуюча відділенням онкогематології Рівненської обласної дитячої лікарні. — Зараз дві третини дітей, що перебувають у відділенні, потребують препаратів із крові». В цілому, щоб забезпечити потреби відділення, щомісяця кров мають здавати майже сто осіб. Однак батьки при всьому бажанні просто не в змозі забезпечити таку кількість донорів. Адже одна людина може здавати кров не частіше, ніж раз на 60 днів, а діти потребують відповідних препаратів щодня, повідомляє Тетяна ІЛЬНИЦЬКА, Рівне.

Київ проведе чемпіонат світу з фехтування

На конгресі Міжнародної федерації фехтування у Москві столиця України одержала право на проведення командного чемпіонату 2012 року. За Київ віддали свої голоси 96 зі 100 федерацій, що брали участь у голосуванні, три федерації проголосували проти та одна утрималася, повідомляє «Укрінформ» з посиланням на прес-службу НОК. Про рішення висунути Київ у якості кандидата на проведення чемпіонату світу-2012 Україна заявила на генеральній асамблеї Міжнародної федерації фехтування, що відбулась у квітні 2010 року в Баку. Свою підтримку Національній федерації фехтування України в намірі провести ЧС-2012 висловили міністр України у справах сім’ї, молоді та спорту Равіль Сафіуллін і президент Національного олімпійського комітету України Сергій Бубка. Для України цей чемпіонат має особливе значення: 2012 року змагатися за звання чемпіонів світу в командній першості будуть лише ті види зброї, що не беруть участі в Іграх ХХХ Олімпіади у Лондоні: жіноча шабля й чоловіча шпага. Таким чином, олімпійські чемпіонки Пекіна — шаблістки Ольга Харлан, Олена Хомрова, Галина Пундик і Ольга Жовнір, які позбавлені можливості боротися в цьому олімпійському циклі за відповідні командні нагороди, зможуть позмагатися за медалі світової першості на рідній землі.

Майже третина українців не робить заощаджень

Більшість населення України не звикло взагалі вести докладний сімейний бюджет. Про це свідчать оприлюднені результати дослідження щодо фінансової грамотності та обізнаності в Україні, передає «ІМК». 18% родин ведуть реєстрацію всіх доходів та витрат, ще 15% здійснюють частковий облік, а 44% українських родин мають лише загальне уявлення про те, скільки заробляють та скільки витрачають. Говорячи про характер сімейних витрат, респонденти зазначили, що, оскільки мають обмежені ресурси, то основні статті витрат — це продукти харчування та повсякденні потреби. 27% респондентів визнали, що їм взагалі нічого не вдається заощаджувати. Під час дослідження також збиралася інформація про можливий вплив фінансово-економічної кризи 2008—2009 рр. на українські родини та їхню фінансову поведінку. Більше ніж половина респондентів (55%) повідомили про те, що протягом останніх трьох років вони зазнали неочікуваного та значного падіння рівня доходів. А більшість респондентів, які відчули ще й зниження купівельної спроможності, зазначили, що причиною цього була втрата роботи або скорочення зарплати. Нагадаємо, загальнонаціональне опитування з питань фінансової грамотності проводилося маркетинговою компанією InMind в період з 24 вересня по 5 жовтня 2010 року. Опитування було проведено методом інтерв’ю віч-на-віч із 2014 респондентами віком від 20 до 60 років, які наразі є користувачами фінансових послуг.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати