Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Що заважає реформам?

На цю тему дискутували міжнародні та українські експерти в Ужгороді
22 жовтня, 18:38

Національний інститут стратегічних досліджень при Президентові України спільно з Інститутом центральноєвропейської стратегії провели в Ужгороді відкриту дискусію «Реформи в Україні: чому вони ідуть так важко і як їх прискорити, в тому числі на Закарпатті» — за участю голови Стратегічної групи радників при Кабінеті Міністрів України, екс-міністра фінансів Словаччини Івана МІКЛОША.

У жвавій і гострій дискусії взяли участь Генеральний консул Словацької Республіки в м. Ужгород Мірослав Мойжіта, Почесний консул Словацької Республіки в Україні Олег Адамчук, голова Закарпатської ОДА Ігор Бондаренко, науковці Ужгородського національного університету, експерти, журналісти, громадські діячі Закарпаття. Модерувала дискусію радник дирекції Національного інституту стратегічних досліджень при Президентові України Світлана Мітряєва.

Під час обговорення йшлося про перебіг реформ в Україні: як вони проходять зараз і як могли би втілюватися за певних умов, як на цей процес може вплинути зміна влади, яке місце в реформуванні країни займають реформи в регіонах і яким чином має самоорганізуватися Закарпаття як найзахідніший регіон України. Словацькі гості поділилися досвідом реформ у своїй країні, зокрема в інвестиційній політиці.

Чи не найгострішим моментом дискусії стало обговорення питання, чому Україні, з її потужним економічним потенціалом, не вдалося здійснити успішні суспільні реформи, як це зробили Словаччина, Чехія, Польща, країни Балтії, і що заважає Україні ефективно проводити їх сьогодні. Головним чинником, на думку Івана Міклоша, стало те, що в Україні, на відміну від постсоціалістичних країн Центральної Європи, зі здобуттям незалежності до влади не прийшли нові еліти, спроможні провести системні зміни, відомі широкому загалу як «шокова терапія». У підсумку в Україні, на розвалинах старої системи, замість ринкової економіки постав олігархат із числа вчорашніх партфункціонерів, «червоних директорів» та представників організованої злочинності. Вибудована ними система економічних відносин існує і сьогодні.

Першочерговим сьогоднішнім завданням українського суспільства у проведенні реформ голова Стратегічної групи радників при українському уряді Іван Міклош вважає подолання системної корупції, хоча в останні роки у цій сфері було зроблено чимало, особливо в банківській системі, енергетичній галузі, держзакупівлях та «відмиванні» ПДВ. Найбільшими «оазами» корупції сьогодні в Україні залишаються держпідприємства та контрабанда на митницях.

Попри це, Іван Міклош вважає, що нині Україна має всі передумови для проведення успішних реформ. Аналіз урядової програми, затвердженої Верховною Радою, дає підстави вважати, що її реалізація надасть Україні можливість стати однією з найбільш реформованих країн світу (як свого часу Словаччина) й досягнути високого і стабільного економічного зростання.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати