Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Кабміну дали три місяці...

Про особливості останнього засідання Національної ради реформ
24 червня, 19:17

В уряді «горять» всі червоні лампочки з виконання стратегічних реформ. Як розповіли «Дню» учасники останньої зустрічі в рамках Національної ради реформ під головуванням Президента, дискусія з цього приводу виявилася напруженою. Під час першої відкритої частини обговорювали реформу децентралізації, розроблену на базі польського досвіду. В рамках другої — оцінювали виконання вже розпочатих реформ.

Спочатку президент Петро Порошенко похвалив уряд за децентралізацію, мовляв, внесені зміни до Бюджетного кодексу дозволили збільшити фінансову базу місцевих бюджетів до 40%. «Вперше в місцевих бюджетах отримані реальні гроші, що є надзвичайно позитивним першим кроком», — зазначив він. Добре й те, продовжив Порошенко, що триває добровільне об’єднання громад, яке запустить масштабнішу децентралізацію. «Ніякий чиновник вказівним перстом згори не буде тиснути або наполегливо рекомендувати щодо об’єднання. Це — право громадянина. Хочеш жити, як зараз, — не об’єднуйся. Але будеш збирати з села 100—200 тисяч гривень річного бюджету, і цього вистачать лише на те, щоб утримувати сільського голову. Ніяких змін не відбудеться», — резюмував глава держави.

НА ПОЧАТКУ ЗАСІДАННЯ НАЦРАДИ ГЛАВА ДЕРЖАВИ ПЕТРО ПОРОШЕНКО І ГЛАВА УРЯДУ АРСЕНІЙ ЯЦЕНЮК ЩОСЬ ЖВАВО ОБГОВОРЮВАЛИ. ЩОПРАВДА, НАПРИКІНЦІ ЗІБРАННЯ ПРЕМ’ЄРУ БУЛО НЕ  ДО СМІХУ

Примітно, що похвала тривала... до моменту вимкнення камер. Реальні оцінки розпочалися, коли журналісти залишилися чекати новин під зачиненими дверима. Як розповіли «Дню» учасники зустрічі, в ході п’ятигодинної розмови виникло три основних зауважень.

Перше — парламент дійсно прийняв декілька важливих законопроектів, які можна вважати реформаторськими в питанні місцевого самоврядування і децентралізації. Але втілення цих законодавчих актів в життя, на жаль, проводиться неефективно.

ДУЖЕ ВЕСЕЛО БУЛО  ВІЦЕ-ПРЕМ’ЄРУ З ГУМАНІТАРНИХ  ПИТАНЬ В’ЯЧЕСЛАВУ КИРИЛЕНКУ (ЛІВОРУЧ), МІНІСТРУ ЮСТИЦІЇ ПАВЛУ ПЕТРЕНКУ (ПО СЕРЕДИНІ), МІНІСТРУ РЕГІОНАЛЬНОГО РОЗВИТКУ, БУДІВНИЦТВА ТА ЖКГ ГЕННАДІЮ ЗУБКУ (ПРАВОРУЧ) ТА МІНІСТРУ ЕКОНОМІЧНОГО РОЗВИТКУ І ТОРГІВЛІ УКРАЇНИ АЙВАРАСУ АБРОМАВІЧУСУ. ВТІМ, НЕЗРОЗУМІЛО, ЧОМУ, АДЖЕ, ЗА ОЦІНКАМИ ЕКСПЕРТІВ, УКРАЇНА ЗНАХОДИТЬСЯ В ПЕРЕДДЕФОЛТНОМУ СТАНІ

Друге — загрозою розвитку місцевого самоврядування та політичної системи на нараді назвали... проголосований у першому читанні закон про місцеві вибори (!?). Як пояснив «Дню» лідер фракції «Самопоміч» Олег Березюк, попри новітні засади цього документу, він написаний доволі неякісно і допускає маніпуляції. Відтак, додає нардеп, під час другого читання за його наповненням треба слідкувати всій громадськості.

Третя загроза — запропонований варіант Конституційної реформи. «І голова ВР, і президент гордо заявляли про реформу Конституції і зміни до неї, але тексту цих змін ніхто в парламенті не бачив!», — додає Березюк. А сьогодні-завтра Венеціанська комісія скаже своє слово і тоді цим змінам — пряма дорога на голосування під купол. «Існує загроза того, що в Конституції закладуть повзучий централізм, а не децентралізацію», — пояснив Березюк.

ЗАСТУПНИК ГОЛОВИ АДМІНІСТРАЦІЇ ПРЕЗИДЕНТА ДМИТРО ШИМКІВ  (ПРАВОРУЧ) ПОВІДОМИВ, ЩО УРЯД І ПАРЛАМЕНТ МАЮТЬ ВИЗНАЧИТИСЯ З КОНКРЕТНИМИ ЛЮДЬМИ, ЯКІ ВІДПОВІДАТИМУТЬ ЗА РЕФОРМИ

Розбирали економічні реформи: які успішні, а які гальмуються. Найбільш успішними з питань дерегуляції визнали роботу Мінагропроду, Міністерства інфраструктури та Мінфіну. «Критикували (і не безпідставно) медичну реформу. Жорсткій критиці піддали Міністерство екології. Непрості слова звучали на адресу Міністерства регіонально розвитку», — розповідає «Дню» деталі лідер фракції «Самопоміч». За що критикували Мінрегіонбуд, поцікавився «День», адже вище гарант, навпаки, хвалив відомство за правильний «перший крок»? Березюк пояснив, що «на горіхи» міністру регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ Геннадію Зубко дісталося через недосконале втілення реформи децентралізації. Тобто, пояснив він, кампанію з роз’яснення цієї реформи і важливості об’єднання громад поки що провалили, чим сьогодні користуються політичні опоненти, які на цьому спекулюють.

НА ОСТАННЬОМУ ЗАСІДАННІ НАЦІОНАЛЬНОЇ РАДИ РЕФОРМ БУВ ПРИСУТНІЙ НОВИЙ ЗАСТУПНИК ГОЛОВИ — НИМ СТАВ КЕРІВНИК АДМІНІСТРАЦІЇ ПРЕЗИДЕНТА БОРИС ЛОЖКІН (ЛІВОРУЧ)

Один зі співбесідників «Дня» на правах анонімності розповів, що на засіданні виникла гостра суперечка між Арсенієм Яценюком і Березюком, який вимагав дати роз’яснення Мінтопенерго і НКРЕ про розрахунки комунальних тарифів. Прем’єр залишив це питання без відповіді. А лідер «Радикальної партії» Олег Ляшко досить жорство виступив з оцінкою діяльності міністра екології, натякаючи на його профнепридатність. Втім у ситуації з Ляшком не варто забувати один момент: у парламенті активно обговорюють варіант, що в разі звільнення Ігоря Шевченка призначати нового міністра екології будуть з подачі саме радикалів.

ОДНИМ З НАЙГАРЯЧІШИХ МОМЕНТІВ  СТАЛА СВАРКА МІЖ  ПРЕМ’ЄРОМ І ГОЛОВОЮ ФРАКЦІЇ «САМОПОМІЧ» ОЛЕГОМ  БЕРЕЗЮКОМ ЩОДО РОЗРАХУНКІВ КОМУНАЛЬНИХ ТАРИФІВ

Тож чергова зустріч в Адміністрації Президента засвідчила: усередині коаліції назріває конфлікт інтересів. Приводів, як мінімум три: голосування за закон про місцеві вибори, кадрові питання та виконання умов Коаліційної угоди. Щодо останнього наразі виникає чимало резонних запитань. Зокрема, Мінфін пропонує обійти пункт Коаліційної угоди про збереження пільгового режиму для АПК до 2018 року і перевести аграріїв на загальний режим оподаткування з 1 січня 2016 року. Це викликало серйозний спротив серед різних політичних груп парламенту і незрозуміло, хто вийде переможцем. Крім того, очевидно, що більшість положень угоди просто не виконують... Після зібрання заступник голови Адміністрації Президента Дмитро Шимків розповів, що на кінець травня 2015 року тільки 39% записаних у Коаліційній угоді положень — виконані. «Є ймовірність і ризик, що деякі з них можуть бути невиконані. Є чіткий план Коаліційної угоди, передбачені терміни, конкретні дії. Потрібно, щоб це все виконувалося», — підкреслив він.

Чи означає це все, що найближчим часом конфлікт інтересів виллється у кадрові ротації в Кабміні? «Уряд працюватиме. Зараз проведуть оцінку його діяльності і ті міністри, які не змогли налагодити управлінський процес з реформами, мають ще два-три місяці, щоб це зробити. За результатам дев’яти місяців роботи, можливо, деяким міністрам доведеться запропонувати піти з посади», — пояснив «Дню» Березок. Втім, як кажуть джерела «Дня» в уряді, відкритим лишається питання по міністру екології: чи втримається він — поки що невідомо.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати