Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Кому потрібніші запропоновані державою взаємозаліки?

Міністерство економіки підготувало проект указу Президента про продовження терміну проведення житлово-комунальних взаємозаліків до 1 січня 2000 року
12 серпня, 00:00

Чи то Президент почув голос народу, чи то йому підказали наближені, але час взаємозаліків продовжено. Однак недостатній термін був далеко не єдиним каменем спотикання для негативної оцінки умов цієї операції.

Багатьох стримувало запитання, що витало в повітрі: «А чи будуть взаємозаліки обкладатися ПДВ?» І це була не пуста вигадка. Каже С. Кашканова: «Наші службовці знайшли підтвердження в газеті, що ПДВ мав місце під час проведення подібних взаємозаліків. Якщо так буде і цього разу, можу сказати точно: ми одразу ж від них відмовимося. Мало того, що люди не одержують «живих» грошей, вони не мають наміру дарувати державі і ті, які нараховані на папірці». Як з'ясувалося пізніше, взаємозаліки все- таки не будуть обкладатися ПДВ, тому бюджетники «можуть бути спокійні» щодо цього.

Однак чи може бути спокійною людина, котра місяцями не одержує зарплати? Державі немає чого їй запропонувати, крім ідеї прихильно «обмінятися» боргами. Тим більше, що борг держави своїм громадянам куди більший: станом на 10 липня заборгованість населення за житлово-комунальні послуги становила 4514,9 млрд. грн., а борг із виплати зарплат — 10030,3 млн. грн. Запитання — кому більше потрібні взаємозаліки — відповіді не потребує. Тим більше, що будь-яка нормальна людина все ж вважатиме за краще мати борги із квартплати (все одно ніхто із квартири її не виселить!) і одержувати зарплату на руки, аніж, будучи без копійки, гордо усвідомлювати, що боргів у неї немає!

Проте, як мовиться, чи погано, чи добре, а взаємозаліки йшли. На 6 серпня їхній обсяг становив 220 млн. грн. (зокрема Пенсійний фонд — на 88,9 млн. грн., центральний бюджет — на 80 млн. грн., місцеві бюджети — на 50 млн. грн.). За прогнозами Мінекономіки, сума взаємозаліків із бюджетів усіх рівнів і Пенсійного фонду до кінця року збільшиться до 1 млрд. грн. А що з іншою сумою? Мабуть, із боргами, що залишилися, «взаємності» не передбачається.

Та й не зайвим буде нагадати, що сьогоднішні взаємозаліки стосуються лише бюджетної сфери. Однак більше як 80% боргів лежить у виробничій сфері, і що робити з ними, ніхто не знає.

КОМЕНТАР

Анатолій КУЛЕША, заступник начальника управління економіки житлово- комунального господарства Держкомітету будівництва, архітектури і житлової політики України:

— Указ Президента важко оцінити однозначно. З одного боку, людям, котрі не одержують на руки зароблених грошей, можна втішитися хоч би тим, що немає боргів із житлово-комунальних платежів. З іншого боку, жодна сторона, що погоджується на взаємозаліки, не отримує живих грошей на власні потреби.

Михайло МОДЕРАУ , директор державного підприємства «Укрспецфін»:

— Подібні взаємозаліки — вимушена необхідність у тих умовах, коли держава неспроможна налагодити нормальне «готівкове» фінансування. Проводячи взаємозаліки, ми знищуємо наслідок, а не причину, коріння ж проблем неплатежів залишається незайманим.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати