Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Питання про три букви

ЄБА закликала Раду і Кабмін врегулювати відшкодування «старих» сум ПДВ
05 вересня, 10:42

Європейська бізнес-асоціація (ЄБА) закликала Верховну Раду і Кабінет Міністрів врегулювати відшкодування «старих» сум з податку на додану вартість (ПДВ) шляхом ухвалення законопроекту №7518 або відповідної урядової постанови, зазначається в прес-релізі асоціації.

«Враховуючи особливості ухвалення документів різного рівня, розуміємо, що спосіб вирішення питання через постанову може бути впроваджений швидше, ніж закон. Але для бізнесу не принциповий документ, який буде це регулювати», — цитує прес-служба виконавчого директора асоціації Ганну Дерев’янко.

ЄБА підкреслює, що заборгованість із відшкодування податку на додану вартість (ПДВ), що виникла 2016 року, становить близько 4,7 млрд грн. При цьому експерти асоціації зазначають, що існує два механізми розв’язання цієї проблеми: ухвалення проекту урядової постанови «Про затвердження Порядку ведення Реєстру заяв про повернення сум бюджетного відшкодування ПДВ» або через законопроект №7518 із відповідними поправками до Податкового кодексу про Тимчасовий реєстр заяв про повернення сум бюджетного відшкодування.

«Для бізнес-співтовариства дуже важливо, нарешті, отримати відшкодування своїх коштів, якими тривалий час користується держава. Зважаючи на гостроту цієї проблеми, бізнес-співтовариство звертається до Верховної Ради, яка вже розпочала роботу, й уряду з проханням ухвалити відповідний правовий акт», — зазначається в прес-релізі ЄБА.

Раніше ЄБА зверталася до Міністерства фінансів і Державної фіскальної служби з проханням погодити внутрішню процедуру й віддати відповідні розпорядження територіальним органам про проведення такого відшкодування, а також надати узагальнювальну податкову консультацію щодо відшкодування «старого» ПДВ.

«Станом на 4 вересня створена таблиця все ще не відповідає всім вимогам Тимчасового реєстру, куди вносяться заяви для повернення сум бюджетного відшкодування. Інформація в ній є не повною мірою актуальною», — зазначає ЄБА.

Борг із відшкодування коштів ПДВ утворився до 1 лютого 2016 року, оскільки не був включений до Єдиного реєстру податкових накладних із різних причин.

Питання відшкодування «старих» сум ПДВ звучало на зустрічі Президента з бізнесом у липні поточного року. Глава держави зазначив тоді, що кошти в держбюджеті на ці виплати відсутні. Порошенко також нагадав, що раніше пропонувалося кілька варіантів вирішення цієї проблеми — оформлення борговими паперами, впровадження спеціальних критеріїв, проте вони були знехтувані. У свою чергу, представники бізнесу запропонували підтримати урядовий законопроект №7518, який відшкодовує такі суми згідно з Тимчасовим реєстром.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати