Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Угода ОПЕК+

Інструмент «зламався» за день...
17 квітня, 11:04
ФОТО РЕЙТЕР

Як і передбачалося («Нафтовий «Брестський мир», «День» № 68 за 14 квітня ц. р.), угода нафтових експортерів ОПЕК і Росії про обмеження видобутку нафти у світі, якої з такими зусиллями було досягнуто минулої неділі, не принесла результату.

Нагадаємо, наш висновок полягав у тому, що світове споживання нафти через зупинення транспорту і промисловості скоротилося на 30—35 млн барелів на добу (на 30—35%), а за оцінками Дональда Трампа — так і на всі 40%. І щоб запобігти розгортанню нової кризи, світовий видобуток нафти має бути скорочений саме на 35 — 40%, тобто на 35 — 40 мільйонів барелів на добу, тим часом як реальне скорочення видобутку, відповідно до угоди, становило всього десять мільйонів барелів на добу, а це лише 10%. З таким же передбаченням виступили експерти і російського «Форбс».

Як вважають експерти, зараз навіть цифра в 19—20 млн барелів скорочення нафти не змогла б «заспокоїти» нафтовий ринок. Так, відразу після угоди ціна нафти Brent підскочила на 8%, але відразу після цього почала швидко знижуватися, і вже вранці Brent коштувала $31,8 за барель, тобто «підросла» менше, ніж навіть на 1%. А через короткий час ціна Brent на Лондонській біржі знизилася до 29,3 долара за барель, а WTI — навіть до 20,4 долара за барель. Таким чином, світовий ринок нафти не вірить у те, що Росія і країни ОПЕК зможуть скоротити її видобуток навіть на домовлені 10%.

Наприклад, зазначено, що банк Goldman Sachs, який передбачив зниження  ціни на нафту до 20 доларів за барель, назвав угоду ОПЕК+ «історичною, але недостатньою», як і передбачав «День». На думку експертів банку, фактичне зниження видобутку нафти замість домовлених 10% може бути реально зменшене не більше, ніж на 4,3 млн барелів. Банк передбачив, що основні країни ОПЕК реально знизять видобуток на всі 100%, але вони не вірять, що видобуток знизить Росія та інші країни.

Таким чином, угода, може, й попередила значний обвал цін, але реакція ринку засвідчила, що політичні угоди, а особливо такі підозрілі, як пакт ОПЕК і Росії, сьогодні мають обмежену дієвість. Експерти вважають, що і нафта, а разом з нею і російський рубль будуть залишатися дешевими до самого кінця енергетичної кризи. Практика підтвердила цей висновок — нові торги банків показали, що рубль після угоди практично не зміцнився і його курс підвищився непомітно.

Світове експертне товариство сьогодні сповнене песимістичних настроїв, і, мабуть, небезпідставно. Так, квітнева доповідь Міжнародної енергетичної агенції передрікає спад економіки до рівня 25-річної давнини. Саме це передбачення і викликало падіння ціни Brent до 28 доларів за барель.

Більше того, економісти Міжнародного валютного фонду дали назву цій кризі — «Великий карантин» і порівнюють її з Великою депресією, адже саме цього року вперше з 1930-х років очікується падіння економіки як розвинутих країн, так і країн, які розвиваються. За прогнозами МВФ, розвинуті країни втратять 6—7% ВВП, а країни, що розвиваються, — 1—3%. Рівень життя громадян при цьому знизиться в 170 країнах.

Характерно, що цей прогноз збігається з передбаченням російських економістів, яке опубліковано в доповіді «Коронакризис-2020» фонду «Либеральная миссия» за редакцією економіста Кирила Рогова. Вочевидь, для заспокоєння політиків і свого президента автори доповіді прораховували три сценарії — оптимістичний, помірний та песимістичний. Але вже зараз зрозуміло, що реальна ситуація не буде розвиватися ні за оптимістичним, ні за помірним сценаріями. А саме прогнозні параметри песимістичного сценарію і збігаються з передбаченнями світових економістів. Тобто: ціна нафти — 24 долари за барель, обвал світової економіки на 3,7%, а російської — на 8,6%, що більше, ніж було під час кризи 2009 року, коли падіння економіки Росії становило 7,9%.

Чому ж країни ОПЕК+, а також країни-експортери нафти із Африки та Південної Америки і США не змогли домовитись на скорочення видобутку більше, ніж на 10%, чи всі разом — на 15%, чого виявилося не досить. Власне, цей факт примушує сьогодні світовий нафтовий ринок ледве жевріти замість функціонування на повну силу. Світові аналітики сьогодні говорять про те, що винна в цьому непоступливість Росії, яка спочатку загальмувала увесь процес переговорів, бо відмовлялася взагалі брати участь у скороченні, а потім була змушена піти на нього під тиском Саудівської Аравії та Дональда Трампа.

Світові ЗМІ відверто глузують з горе-переговірників. Експерти зараз говорять, що «Росія сама собі вистрілила в ногу», адже була вимушена скоротити видобуток у чотири рази більше, ніж їй було запропоновано спочатку представниками Саудівської Аравії. Зрештою, експерти і зараз стверджують, що Росія буде підходити до скорочення «творчо», тобто, як і минулого разу,  хитруватиме і намагатиметься не зупиняти нафтові свердловини, а також знову стане домагатися скорочення видобутку сланцевої нафти в США. Саме з цієї причини навіть такий дієвий інструмент міжнародної економіки, як довіра учасників ринку та джентльменські домовленості світових експортерів нафти для блага всього світу, виявився не надійним і був зламаний лише за один день після підписання угоди між ОПЕК та іншими країнами з усіх континентів. Росія — не джентльмен. На жаль.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати