Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Україна підприємців!

На розгляді парламенту — пакет законів, які повинні змінити «професію» країни
15 травня, 10:53
ІНДУСТРІАЛЬНИЙ ПАРК INNOVATION FORPOST ПЛОЩЕЮ 61,4 ГА І ВАРТІСТЮ ІНВЕСТИЦІЙ 2,7 МЛРД ГРН БУДЕ ПОБУДОВАНО У ДНІПРІ. ЗА 10 РОКІВ ПАРК ПОВИНЕН ПРИВЕСТИ В МІСТО ІНВЕСТИЦІЙ НА 10 МІЛЬЯРДІВ ДОЛАРІВ, ПРОГНОЗУЮТЬ В АГЕНТСТВІ РОЗВИТКУ ДНІПРА

У четвер 16 травня Верховна Рада України буде голосувати пакет інвестиційних стимулів для нових виробництв — законопроекти про індустріальні парки №№2554а-д і 2555а-д.

«Для нашої держави індустріальні парки — це перехід від моделі економічного дрейфу, яку маємо сьогодні, до моделі керованого промислового інноваційного розвитку, де темпи зростання будуть мінімум 7—8% на рік, а не 1%, як зараз прогнозують», — зазначає голова комітету промполітики і підприємництва Віктор ГАЛАСЮК.

 Він наголошує, що створення таких парків забезпечує країні регіональний розвиток, наповнення місцевих бюджетів і створення робочих місць, дозволить запустити життєво важливий механізм розвитку вітчизняного виробництва шляхом стимулювання інвестицій у реальний сектор економіки через індустріальні парки.

Голова комітету сподівається, що в українському парламенті знайдуться голоси, щоб підтримати перспективні законопроекти.

«Індустріальні парки — головний інструмент економічного розвитку Південної Кореї. За 30 років вони перетворили відсталу аграрну економіку на промислову супердержаву. «Економічне диво» — не випадковість і не везіння. У Південній Кореї — 1200 (!) індустріальних парків, які генерують 80% (!) експорту, 70% (!) промислового виробництва та 50% (!) зайнятості! Ми хочемо зробити це й в Україні», — пояснює Галасюк.

Після десятиліть театру абсурду Україна потребує масштабної трансформації економіки — або того, що від неї залишилося. Власне, економіку нашу сьогодні вже потрібно будувати заново.

Що буде новою економікою України? Якою вона повинна бути, ця нова економіка України? Відповіді на ці запитання сьогодні намагають дати різні середовища — від бізнесу до політики, від школи до газет... Однак усі, хто вірить і любить Україну, сходяться в одному — економіка має бути тільки сучасною, такою, що ґрунтується на освіті і знаннях. У когось в «Фейсбуці» прочитала: «Нікому ще не вдавалося диктувати свою волю світу урожаєм кукурудзи». Україна повинна зайняти міцне місце в глобальній схемою поділу праці. Інакше розвиток країни закінчиться, не розпочавшись. Уже сьогодні українські підприємці заявляють про катастрофічний кадровий голод. А українці в пошуках кращої долі мільйонами виїздять на заробітки, віддають дітей вчитися в польські/німецькі/литовські університети і навіть школи.

Нова економічна модель повинна бути зрозуміла і прийнята людьми, які сьогодні тримають Україну на своїх плечах. Більш того, пенсіонери, робітники, селяни — всі виборці України — повинні підтримати її. Інакше у лідерів країни просто закінчиться час. Нова модель, як показує практика з запровадженням податку на виведений капітал, повинна бути зрозуміла також і для міжнародних союзників України — країн, урядів, банків, МВФ, ЄБРР, інвесторів, експертів, кваліфікованих фахівців-експатів — і активно підтримана ними теж! Інакше в України просто закінчаться гроші.

І така модель існує. Називається «Підприємницький капіталізм».

«Підприємницький капіталізм — новітнє досягнення економічної теорії і практики, що живе і розвивається кожен день. Щоб зрозуміти, що це таке, треба подивитися на... США, — говорить фінансист Слава РАБІНОВИЧ. — Та сама, яка дала світу практично всі сучасні форми великого бізнесу, від публічних корпорацій до транснаціональних конгломератів, а також майже всі найбільші в світі фінансові установи. Найбільша економіка планети Земля. 2011 року з 5,68 мільйона підприємств в США 99,7% мали менше 500 працівників, з них 89,8 підприємств мали менше 20 працівників; — малий і середній бізнес виробив близько 48% валового національного продукту; — з 1993 до і 2013 малі і середні підприємства створювали від 60 до 63% нових робочих місць в країні; — 2012 року рекордну кількість компаній (305 000) експортували продукцію з США. З них майже 98% були малі або середні компанії (менше 500 працівників); — малі інноваційні підприємства реєстрували в середньому в 16 разів більше патентів у розрахунку на одного працівника, ніж великі, і згенерували близько 24% від усіх винаходів в передових розділах технологій; — більше 500 000 нових підприємств створюється в США щорічно; — з кожних 100 дорослих працюючих американців 11 безпосередньо залучені в підприємництво, будучи засновниками та / або лідерами нових бізнесів; — критична маса найбільших і найбільш впливових корпорацій виникла з бізнесів, заснованих 10—20—30 років тому. Величезна ріка підприємництва, практично не схильна до циклічності, плавно несе на собі економіку країни, забезпечує ліквідність ринку праці, генерацію і перевірку нових ідей, підносить нових лідерів, дарує мільйонам людей фундаментальну, заслужену радість самореалізації та значущості досягнень. І почуття власної гідності! Як це виходить у американців? Звідки всі ці мільйони компаній і людей знають, як відкрити і вести бізнес, як не тільки успішно конкурувати, а й перемагати найбільші корпорації світу, як знаходити покупців в інших країнах і на інших континентах? Самі американці відповідають так: нові компанії не з’являються автоматично, як природний побічний продукт інститутів вільного ринку. Чи не є вони і результатом якого-небудь одного, окремого чинника. Справжня причина — це багатогранна, збалансована американська система підтримки підприємництва, яка постійно розвивається».

«І така система, при правильному підході, може бути відтворена й в інших країнах,  в тому числі в Україні», — переконаний фінансист.

Сьогодні 70% українського експорту становить примітивна сировина та сировина з мінімальним рівнем обробки. Що експортує тим часом Євросоюз? Продукцію промисловості — це 80% експорту.

«Тобто «професія» Євросоюзу — виробник. «Професія» України — сировинний донор сусідніх успішних країн з розвинутою промисловістю. Причина — деіндустріалізація української економіки і, навпаки, диверсифікація та індустріалізація економіки європейської. Усе це свідчить про те, що нам потрібно змінювати «професію»», — переконує Галасюк. Індустріальні парки — один із шести ініціатив з пакету промреформ, успіх яких, на думку Галасюка, допоможе народитися Україні підприємців!

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати