Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Коли історія стоїть на порозі, сховатися неможливо!

На сцені театру «Піксель» (Париж) відбулася прем’єра української драми «Репетиція минулого»
29 квітня, 15:25

Постановку було здійснено за п’єсою «Деталізація» сучасного українського драматурга Дмитра Тернового. Нагадаємо, цей твір було написано 2012 року співзасновником і актором Харківського «Театру на Жуках» Д. Терновим російською мовою. Український переклад зробила Світлана Тимченко. Німецькою мовою «Деталізацію» надрукували в Австрії та Німеччині. Цю п’єсу було визнано кращою на головному драматургічному конкурсі Східної Європи «Говорити про кордони. Життя в епоху змін», що відкрило їй двері до іноземного глядача. Нині її перекладено німецькою, польською, французькою мовами, видано та поставлено в Україні, Австрії та Німеччині. До речі, п’єсу дуже схвально сприйняла німецька критика. «Шалено складний театральний текст, в якому сцени вирішені в різних стилях», — написала газета Süddeutsche Zeitung. 2014 року її було поставлено в Баденському державному театрі.

Хоча Дмитро Терновий написав свій твір ще до подій на Майдані, але драматург багато в чому передбачив події (зокрема, барикади, БТРи на вулицях, снайпери на дахах), які перевернули життя нашої країни.  

В Парижі виставу зробила нова театральна компанія En Details, основу якої складають кілька молодих французьких акторів, і це вже  друга постановка, яку компанія випускає  під керівництвом українського режисера Ольги Тернової (дружина Дмитра також є засновником «Театру на Жуках» у Харкові), — повідомляє Культурно-інформаційний центр при Посольстві України у Франції.

За сюжетом вистави головні герої Андрій та Олена живуть у квартирі, за вікнами якої розгортається революційний Майдан. Андрій — відомий музикант, оббиває пороги консульства у спробах отримати Шенгенську візу для турне Європою. Олена майже не виходить із помешкання й живе за щільно зачиненими шторами. Та коли сама історія стоїть на порозі, сховатися неможливо! Олену втягує в ланцюг карколомних подій, то смішних і безглуздих, то глибоко трагічних, в результаті яких їй доводиться відмовитися від позиції невтручання й загинути, рятуючи людей на площі…

Основна сюжетна лінія доповнюється сценами, де оживають предмети: посуд, канцелярські теки, печатки, пістолет, бруківка, вимальовуючи ту атмосферу, наслідком якої і став Майдан. Незвичайним є й те, що майже всі сцени вирішено в різних жанрах, які зазвичай не поєднуються в одному драматургічному творі (трагікомедія, трагіфарс, драма абсурду, документальна драма, тощо).

Після прем’єри у театрі «Піксель» покази буде продовжено у червні.

Аліса АНТОНЕНКО

Фото з сайта dw.com

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати