Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Перед вирішальною битвою

Якщо Асад утратить Алеппо, то, найімовірніше, до нього перебереться тимчасовий уряд опозиціонерів. Потім настане міжнародне визнання, і нинішній сирійський режим існуватиме не довго
03 серпня, 00:00

Уже другий тиждень поспіль тривають бої в економічній столиці Сирії — у місті Алеппо (Халебі). Їхня інтенсивність і тривалість набагато перевершили зіткнення в столиці, у Дамаску, які передували боям на північному заході країни.

Цілком зрозуміло, що режим президента Башара Асада перебуває в стані перманентної кризи. Його становище постійно погіршується і можливості протистояти озброєній опозиції зменшуються. Військові проблеми доповнюють кадрові. Не минає й дня, щоб не з’явилися повідомлення про перехід на протилежну сторону не лише дипломатів і членів парламенту, а й генералів, полковників та інших важливих осіб.

Кадровий голод однозначно негативно позначається на боєздатності сирійської армії. Відповідно, озброєна опозиція дістає підкріплення з усіх боків. В інтерв’ю газеті The Guardian офіційний представник повстанської бригади «Таухід» («Єдність») Башир аль-Хаджі повідомив, що його підрозділам удалося взяти під свій контроль усі в’їзди й виїзди з міста, а також місцевий цивільний аеропорт.

Раніше повідомляли, що повстанці захопили військову базу аль-Баб і передмістя Анадан, що в п’яти кілометрах від фінансової столиці Сирії. До цього вони захопили прикордонне місто Аззаз. Фактично із захопленням Аззаза і Анадана, який має важливе стратегічне значення, оскільки розміщений на дорозі, що веде до Туреччини, створюється коридор для підходу підкріплень, озброєння й матеріального постачання, такого необхідного повстанцям. Якщо найближчими днями його не перекриють, то стан урядових військ значно ускладниться.

Усе це показує, що бої в Алеппо не вщухнуть так швидко, як у Дамаску. Із Туреччини вже постачають переносні зенітно-ракетні комплекси (ПЗРК), які швидко зведуть нанівець перевагу урядової армії в авіації.

Ще один чинник. Бої почалися в християнських кварталах Алеппо, що теж не на користь нинішньої сирійської влади. По-перше, тому що раніше християни трималися в конфлікті нейтрально й не дозволяли як повстанцям, так і урядовим військам входити на їхню територію. Тепер стан, зважаючи на все, змінився, і принаймні частина християн підтримує повстанців.

По-друге, бої поступово переміщуються до старої частини міста з вузькими вуличками, деякими з них навіть автомобілі ледь проїздять. Вводити туди бронетехніку рівнозначно самогубству; її буде спалено повстанцями, в яких тепер є і протитанкове озброєння. За словами представника повстанців, кілька разів армія безуспішно намагалася штурмувати стратегічно важливий район міста Салахуддін. «Учора ми підбили майже 20 одиниць бронетехніки», — задоволено зазначив він. Цей район, що перебуває під контролем повстанців, має важливе значення, оскільки через нього проходить шосе, яке пов’язує Алеппо з центральними районами країни й Дамаском.

В урядової армії залишається лише зачистка штурмовими групами, а це якраз той різновид битви, в якій повстанці традиційно сильніші. У них в авангарді — бойовики з Лівії, Афганістану й російського Північного Кавказу. Вони добре озброєні й підготовлені, мають великий досвід боїв у містах і за всіма показниками перевершують урядову армію.

Непрямим підтвердженням певних успіхів озброєної опозиції є посилення активності щодо створення органів влади і перехідного уряду, який керуватиме країною після скидання Асада до проведення вільних виборів.

Як повідомляє Agence France-Presse, сирійський опозиціонер Хайтам аль-Малех оголосив у Каїрі про початок процесу формування уряду у вигнанні. За його словами, таке доручення він дістав від представників опозиції як у самій Сирії, так і за її межами. Опозиціонер також сказав, що погодився очолити уряд у вигнанні, оскільки побоюється вакууму влади, який виникне після «демонтажу» диктаторського режиму. Малехові 81 рік, він мусульманин-сунніт, який дотримується консервативних поглядів. За освітою — юрист, за родом діяльності — правозахисник. Кілька разів сидів у в’язниці — як за нинішнього президента, так і за його батька — Хафеза Асада.

Поки що в урядових військ залишається перевага в авіації й артилерії. Тож постійно бомбардують й обстрілюють квартали міста. Це було достатньо ефективно в провінційних містах і навіть у Дамаску. За умови, що міста було оточено й опозиціонери не могли отримувати постачання й підкріплення. Зважаючи на все, в Алеппо цей чинник значною мірою послабшав, що не сприяє підвищенню бойового духу військ влади. Уже бої в Дамаску наочно продемонстрували, що урядова армія погано воює в умовах міста, де вповні не може застосувати бронетехніку, тому кожен будинок повинна брати штурмом. В Алеппо все повторюється з набагато більшими ускладненнями.

Контроль над Алеппо винятково важливий для обох сторін конфлікту. Якщо Асад утратить місто, то, найімовірніше, до нього перебереться тимчасовий уряд опозиціонерів й Алеппо перетвориться на сирійське Бенгазі. Потім настане міжнародне визнання, насамперед з боку монархій Перської затоки, і нинішній сирійський режим довго не протягне. Якщо урядовим військам удасться відбити місто, то повстанці підуть у сільські райони і конфлікт тягнутиметься досить тривалий час, поки не скінчиться терпіння у спонсорів опозиції.

Ось чому обидві сторони стягують війська до міста й готуються до рішучого штурму.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати