Перейти к основному содержанию
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Концерт у Чкаловському сквері

Як нагадування київській владі, що громада проти забудови зеленої зони
26 октября, 19:06

Попри вибори та оновлення складу Київради (хоч і відносне), на порядку денному столичного життя лишається багато невирішених питань. Здебільшого вони були і будуть тестом для влади що поки чинної, що переобраної — на чиєму боці будуть чиновники: місцевої громади чи забудовників. Це питання актуальне практично для кожної гарячої точки у Києві, де місцеві мешканці протестують через будівництво у їхньому дворі, на місцевому стадіоні чи у районному сквері. І від вирішення кожного конкретного протистояння буде залежати майбутнє Києва — зеленого і процвітаючого міста чи навпаки — некомфортного і нахабно забудованого.

Розуміючи це, громадськість продовжує відстоювати таки перший варіант розвитку Києва. Як приклад — цими вихідними у Чкаловському сквері пройшов безкоштовний концерт від Pushkin Klezmer Band, якраз на підтримку скверу. «День» уже розповідав, що на орендованій ділянці біля Інституту геологічних наук НАН України ТОВ «Молодіжний житловий комплекс «Оболонь» планує збудувати висотку на 12 поверхів.

Хто знає мікрорайон між вулицями Олеся Гончара та Михайла Коцюбинського, розуміє, що 12 поверхів тут, серед вузьких вуличок, малоповерхових будинків та невисоких пагорбів — це хрест на спокійному житті масиву і шлях до знищення скверу. Будувати по-сусідству житловий комплекс, не зачепивши зелену зону, просто неможливо, будівельній техніці буквально ніде розвернути свою роботу.

Київрада раніше проявляла неоднозначну позицію щодо скверу. Ще у липні депутати підтримали проєкт рішення про розірвання договору оренди земельних ділянок з ТОВ «Молодіжний житловий комплекс «Оболонь» на вул. Богдана Хмельницького, 80-Б, де якраз планується будівництво житлового будинку з паркінгом. Однак рішення було прийнято лише в першому читанні. Крім того, як показує досвід подібних справ, забудовник може оскаржити його в суді.

Тому громада готує запасні варіанти порятунку скверу, адже загроза забудови досі існує. Як розповіла місцева активістка Галина ПЛАЧИНДА, у Київраді зареєстровано депутатське звернення щодо перейменування скверу у «Письменницький», а також розпочато процес надання скверу статусу пам’ятки місцевого значення.

«Відповідні інституції вже працюють над розробкою необхідної для цього науково-практичної документації, — додала пані Галина. — Це дуже важливий момент, тому що статус пам’ятки місцевого значення визначить нарешті конкретні межі нашого скверу (яких, як з’ясувалося, не існує в жодному існуючому на сьогодні документі) та режим використання цієї території. Процес тривалий, але його потрібно пройти. Коротко це виглядає так. Розроблена науково-практична документація затверджується департаментом охорони культурної спадщини КМДА. Після цього департамент надсилає документацію та відповідний наказ до Міністерства культури України. Там усе це розглядається на засіданні експертної комісії. У разі схвалення, протокол затверджується науково-методичною радою, після чого виходить наказ Міністерства культури України».

Також громада разом з архітекторами напрацьовує концепцію культурно-мистецького простору для скверу. Презентація проєкту можлива за тиждень. «Після затвердження проєкту будемо підписувати договір на реконструкцію, — пояснює Галина Плачинда. — Тут теж дуже важлива максимальна присутність та контроль з боку громади. Вважаю, такий договір повинен бути чотиристоронній — замовник, підрядник, місцева влада та місцева громада як контролюючий суб’єкт».

Акція проведена за ініціативи ГО "Стоп незаконна забудова".
 

Delimiter 468x90 ad place

Подписывайтесь на свежие новости:

Газета "День"
читать