Перейти к основному содержанию
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

З 200-річною історією

Вінницька мисткиня відтворила подільську сорочку за картиною Василя Тропініна «Українець»
04 декабря, 08:57

Мисткиня етномайстерні «Коло», відома на Вінниччині вишивальниця Анастасія Фоміна вразили цими днями Facebook-спільноту. Вона відтворила чоловічу сорочку з картини Василя Тропініна «Українець». Такий розкішний подарунок зробила для свого чоловіка, у гардеробі якого досі не було сорочки, характерної для Східного Поділля. Мискиня розповідає, що зі схемами їй допомагала дослідниця української традиційної вишивки, авторка книжки «Українська вишиванка. Мальовничі узори, мотиви, схеми крою» Лідія Бебешко. Адже повністю відтворити сорочку за зображенням на полотні досить складно.

«Це копітка робота, на яку йде не один місяць, але результат того вартий, — визнає Анастасія. — Вишивалася ця краса для мого коханого Влада Фоміна, який, я сподіваюся, буде із задоволенням носити цю сорочку з історією у 200 років. Саме в 1820 році у селі Кукавка Кам’янець-Подільської губернії Могилівського повіту (зараз Могилів-Подільський район Вінницької області) Тропінін написав картину «Українець».

Мисткиня розповідає, що під час роботи над вибором вносила власне бачення: сама підбирала тканину та колір ниток. За полотно використала стару конопляну тканину, нитки ДМС Perle 930. Техніки вишивки: замкова низь, вирізування, зерновий вивід, мережка «стовпчики», зубцювання. Збирала сорочку старовинним кроєм, намагаючись заховати всі шви, щоб було охайно, як на давніх сорочках.

«Коли сорочка була готова, вмовила чоловіка на фотосесію. І це вже була колективна робота дівчат із етномайтерні «Коло» та друзів. На фото, як на картині, поверх сорочки одягнута мантина — це міжсезонний верхній одяг південних регіонів Східного Поділля. Саме цей екземпляр із села П’ятківка Бершадського району Вінницької області. Його надала подруга Юлія Васюк, — продовжує Анастасія. — Мантина часто оздоблювалася вишивкою, одягалась на запах, підперезувалася поясом. До речі, може хтось знає, де можна знайти таку тканину, щоб зробити репліку — буду вдячна за інформацію».

Нагадаємо, що це не перша відтворена Анастасією Фоміною репліка старовинної сорочки. Не так давно «День» писав, https://day.kyiv.ua/uk/article/cuspilstvo/vyshyta-kopiya-cherez-200-rokiv що мистниця відшила копію сорочки за картиною Василя Тропініна «Дівчина з Поділля». На схематичне зображення експоната вона натрапила випадково. Його на своїй фейсбук-сторінці розмістила Лідія Бебешко. Не маючи інформації про тканину сорочки та про нитки, якими вишивали і зшивали, вона взялася до роботи. Спочатку пропрацювала схеми, консультувалася щодо вишивання, технік та крою. Адже взяти до рук виріб і детально його вивчити не було можливості, тому рухалася «наосліп». Та результат перевершив всі сподівання. А презентація сорочки за картиною «Дівчина з Поділля» спричинила справжній фурор у соціальних мережах. Тільки публікацію з «Дні» про цю подію поширили 999 користувачів, а прочитали і відреагували тисячі українців.

Delimiter 468x90 ad place

Подписывайтесь на свежие новости:

Газета "День"
читать